Σαμποτάζ

1. (ουσιαστικό) Παράνομη πράξη, συνήθως βίαιη, παρεμβολής και καταστροφής, η οποία στοχεύει στο να καταστήσει παραγωγικές, πολιτικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις μη λειτουργικές.

2. (ουσιαστικό) Δόλιος χειρισμός, πράξεις που στοχεύουν στην αποδιοργάνωση και την πρόκληση αποτυχίας μιας επιχείρησης ή ενός εγχειρήματος.

3. (ουσιαστικό) Υλική πράξη που στοχεύει στην παρεμπόδιση της κανονικής λειτουργίας μιας υπηρεσίας.

Κατά καιρούς, μπορεί να οδηγηθούμε στο να πιστέψουμε πως ζούμε σε έναν κόσμο φαντασμάτων. Χωρίς σώμα ή μορφή, στοιχειώνουν τις μέρες και τις νύχτες μας, προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν και να ελέγξουν ολόκληρη την ύπαρξή μας. Λέγονται Οικονομία, Έθνος, Πολιτική, Δημόσιο Καλό, Κράτος, Τάξη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, γιατί υπάρχουν και κυρίως κανείς δε συμφωνεί με το τι εννοεί κάποιος άλλος όταν τα χρησιμοποιεί. Έτσι, λοιπόν, τα φαντάσματα είναι φευγάτα, εξαιρετικά ανθεκτικά στην καλοπροαίρετη ή εποικοδομητική, όπως λένε, κριτική, καθώς έχουν την καταπληκτική ικανότητα να απορροφούν μισο-γνώμες, προσεγγίσεις στο περίπου και την επιφανειακή κριτική.

Η εξουσία διευρύνει συνεχώς την άβυσσο μεταξύ αυτών των ιδεολογημάτων και της αναντίρρητης ουσίας της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της αδικίας και της έλλειψης ελευθερίας. Η οικονομία αναφέρεται σαν να είναι κάτι ξεχωριστό από την αποπνικτική δουλειά μας, σαν να μην είναι τα ρούχα που φορούμε, κατασκευασμένα από εκατομμύρια σκλάβους σε κάποια μακρινή χώρα. Μιλάμε για Τάξη, χωρίς να συνειδητοποιούμε πως όταν αυτή η σύλληψη εφαρμόζεται στην πραγματικότητα, σημαίνει χιλιάδες νεκροί μετανάστες στα σύνορα. Ακούγονται λόγια για Εγκλεισμό, Τιμωρία, Δικαιοσύνη, αλλά εκείνος που τα λέει σπανίως έχει περάσει χρόνια σε 9 τετραγωνικά μέτρα.

Με τον αγώνα διατρυπούμε αυτό το κάστρο των φαντασμάτων, τα ψέματα στα οποία είναι βασισμένη η κοινωνία. Βλέπουμε τα πράγματα σε όλην τους την αγριότητα, με σάρκα και οστά. Πέρα από το παιχνίδι των παραμορφωτικών καθρεφτών των ιδεολογιών. Πέρα από τους επαγγελματίες του λόγου και τους ειδικούς των αναλύσεων. Σπάμε τον ψευδή διαχωρισμό μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού, συναισθήματος και λογικής, σκέψης και πράξης: οι σκέψεις μας συμβαδίζουν με τον ρυθμό των καρδιών μας που δίνουν δύναμη στα χέρια μας για να δράσουν.

Στον αγώνα, ένα από τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας είναι το σαμποτάζ. Οι παράνομες και καταστρεπτικές πράξεις κάποιου που δρα σε εχθρικό έδαφος, πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Καλύτερα από το να εμπλακούμε σε μια μετωπική μάχη και να υποκύψουμε στις υπερ-αναπτυγμένες άμυνες του συστήματος, εμείς προτείνουμε το σαμποτάζ για να εμποδίσουμε την κατασκευή των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Να βλάψουμε, να υπονομεύσουμε και να καταστρέψουμε τις εσωτερικές λειτουργίες της μηχανής που πρόκειται να κατασκευάσει αυτήν τη φυλακή – τρόμο: τις εταιρείες που την κατασκευάζουν, τους αρχιτέκτονες με το μολύβι στο χέρι, τους μηχανικούς που υπολογίζουν τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο να φυλακίσεις έναν άνθρωπο, τις τράπεζες και τους θεσμούς που τη χρηματοδοτούν, τους πολιτικούς που την υποστηρίζουν και τη δικαιολογούν. Καθώς η εξουσία ετοιμάζει το βαλς με φαντάσματά της, με λεκτικούς πυροβολισμούς περί υπερπληθυσμού, ασφάλειας και Δικαιοσύνης, το σαμποτάζ βγάζει στην επιφάνεια την υλική φύση όλης αυτής της υπόθεσης των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Εκτός από την παρεμπόδιση της κανονικής του λειτουργίας, το σαμποτάζ προκαλεί επίσης σύγχυση στις γραμμές του εχθρού. Δεν μπορεί να γνωρίζει από πού θα έρθει το επόμενο χτύπημα. Τη μια στιγμή είναι τα παράθυρα ενός αρχιτεκτονικού γραφείου που σπάστηκαν τη νύχτα, την επόμενη ένα κτίριο μηχανικών που δέχθηκε επίθεση μέσα στην ημέρα, ενώ φλόγες καταστρέφουν τα εργοτάξια και των εξοπλισμό των εργολάβων φυλακών. To σαμποτάζ αναστατώνει τον εχθρό.

Και είναι η αποδιοργάνωση εκείνο που τον εμποδίζει να πετύχει τους στόχους του, όπως η επιβολή της κατασκευής φυλακών υψίστης ασφαλείας στις Βρυξέλλες. Έτσι, λοιπόν, μακριά από εμάς οι λόγοι των πολιτικών, οι συζητήσεις των δημοσιογράφων, οι αυταπάτες των νομιμόφρονων και η αντιπολίτευση των πολιτών, όλα τους υποκριτικές μπούρδες. Ας σαμποτάρουμε το κάστρο των φαντασμάτων.

Ricochets, αναρχικό δελτίο ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τον κόσμο τους, τεύχος 6, Μάιος 2015.

———

Μετάφραση: Inter Arma

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.