Ιταλία: Tρεις μέρες ενάντια στις τεχνο-επιστήμες (Πρόγραμμα)

Πρόγραμμα – Τρεις ημέρες ενάντια στις τεχνο-επιστήμες

«Θεματικό πάρκο Capo di Ponte», Prada-Capo di Ponte (BS) – Ιταλία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26η

13:00 Μεσημεριανό γεύμα

14:30 Παρουσίαση της συνάντησης

15:00 Στον ναό του Ιανού. Για την σχέση μεταξύ τεχνολογίας, εκμετάλλευσης και ρατσισμού

Για τους Ιταλικούς λαούς ο Ιανός είχε 2 πρόσωπα: ένα γενειοφόρο απεικονίζοντας τον ήλιο και ένα σπανό απεικονίζοντας το φεγγάρι. Για τους Ρωμαίους, ο ήλιος και το φεγγάρι σύντομα μετατράπηκαν σε ειρήνη και πόλεμο. Ο ναός του Ιανού, στη ρωμαϊκή αγορά, ήταν κλειστός σε καιρό ειρήνης και ανοιχτός σε καιρό πολέμου. Σήμερα η πόρτα του ναού είναι πάντα κλειστή εξαιτίας του πολέμου και του ανώνυμου της εποχής μας. Ενσωματωμένος στο τεχνολογικό σύστημα και τις αθόρυβες διαταγές του, ο πόλεμος είναι το πλανητικό κίνημα της ψηφιακής δημοκρατίας. Ο ρατσισμός είναι η «στιγμή της αλήθειας» του, με την έννοια ότι επιβεβαιώνει ρητά αυτό που οι μηχανές του δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν στους αποικιοκρατούμενους λαούς. Η εντολή αλγορίθμου προετοιμάζει τις διαταγές του αρχηγού. Η αφαίρεση από το σώμα, την γη, την φύση παράγει το βολικό προπύργιο της εθνικού ανήκειν και την επιθυμία για λιντσάρισμα του διαφορετικού ως αντίδραση. Τα βιώματα των αποικιών επιστρέφουν.

Κάποιοι από τους εκδότες του αναρχικού περιοδικού “I Giorni e le Notti” (Οι μέρες και οι νύχτες) (Ιταλία)

19:30 Βραδινό

21:00 Η μη-ουδετερότητα της τεχνικής/τεχνολογίας

Η κυρίαρχη σκέψη θεωρεί τις τεχνικές και τις τεχνολογίες ως απλά εργαλεία στην υπηρεσία των ανθρωπίνων επιθυμιών.

Σε αυτή την ιδέα, κανονικά, συνηθίζεται να προστίθεται η ιδέα μιας επ’ αόριστον και συνεχούς προόδου που καθιστά την τροχιά της τεχνολογικής ανάπτυξης ένα οικουμενικό και αδιαμφισβήτητο πεπρωμένο του ανθρωπίνου γένους.

Αυτές οι αντιλήψεις ενισχύουν το πρότυπο της τεχνικής ουδετερότητας.

Σε αυτήν την συζήτηση θα επιχειρήσουμε να καταστρέψουμε αυτές τις αντιλήψεις και να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη πρόταση που θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε τις τεχνικές ως κοινωνικά κατασκευάσματα, ως μη ουδέτερα στοιχεία.

Adrián Almazán Gómez, μέλος της συλλογικότητας“Cul de sac” και του εκδοτικού οίκου “Ediciones El Salmón” (Ισπανία), Nicolas από την ομάδα Écran total (Γαλλία)

ΣΑΒΒΑΤΟ 27η

8:00 Πρωινό

9:00 Οι κίνδυνοι του μεταμοντερνισμού, επανεξετάζοντας τη φύση στην εποχή του τεχνητού.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε που το κυρίαρχο παράδειγμα σκέψης είναι αυτό που ξέρουμε ως «μεταμοντερνισμό».

Μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της ηγεμονίας του ήταν ο τρόπος με τον οποίο η έννοια της φύσης δέχθηκε επίθεση.

Με τη δικαιολογία του τερματισμού κάθε ουσιοκρατικής αντίληψης προστατευόμενης από την ιδέα του «φυσικού», οι μεταμοντέρνοι στοχαστές έχουν εφαρμόσει μια σταυροφορία εναντίον της φύσης που αξιώνει να ανάγει καθετί σε ένα τεχνητό αντικείμενο υπό τον έλεγχό μας. Σήμερα, κάθε κριτική σκέψη οφείλει να κριτικάρει αυτήν την παραληρηματική ιδέα και να απαντήσει για να δώσει χώρο στη φύση.

Adrián Almazán Gómez, μέλος της συλλογικότητας“Cul de sac” και του εκδοτικού οίκου “Ediciones El Salmón” (Ισπανία), Nicolas από την ομάδα Écran total (Γαλλία)

12:30 Μεσημεριανό γεύμα

15:00 Μπορούν οι Μηχανές να Παράγουν Επικοινωνία;

Επικοινωνιακοί αυτοματισμοί στα ψηφιακά δίκτυα και ηλεκτρονική διαμεσολάβηση του κοινωνικού εργοστασίου.

Τα δίκτυα είναι μια βασική υποδομή των δυτικών ανεπτυγμένων κοινωνιών, για την οποία χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, τόσο υλικές όσο και ιδεολογικές. Η προέλαση της τεχνητής νοημοσύνης επισπεύδει το ερώτημα του αν οι μηχανές μπορούν να είναι πιο έξυπνες από τους ανθρώπους. Η σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία, η οποία καθιερώνει ως κόμβο τη μηχανή παρά τον άνθρωπο, συντελεί στο μετασχηματισμό των κοινωνικών σχέσεων με έναν τρόπο που μας διαφεύγει. Οι ψηφιακές γραμματείς παρουσιάζονται έτσι ως οι σωτήρες που θα οργανώνουν την καθημερινότητά μας μέσω αλγορίθμων. Στην τελική, στο παιχνίδι της αυτοματοποίησης θα είμαστε παίχτες ή πιόνια;

Συλλογικότητα GameOver(Ελλάδα)

19:30 βραδινό

21:00 Είναι καιρός να το βουλώσει η μηχανή και να ξαναμιλήσουν τα σώματα.

Η είδηση των τροποποιημένων παιδιών στην Κίνα είναι ακόμη ένα από τα κατώφλια από τα οποία έχουμε περάσει και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί την επιστροφή. Η τεχνητή αναπαραγωγή είναι κεντρικό ζήτημα: συνεπάγεται την ανάθεση της διάστασης της αναπαραγωγής στα χέρια του τεχνο-επιστημονικού συστήματος, με διακύβευμα μια βαθιά και ριζική αλλαγή της ανθρώπινης και ολόκληρης της ζωής.

Το σώμα, τα σώματα είναι στο επίκεντρο και ολοένα και περισσότερο δέχονται επίθεση, καθώς είναι υπό έλεγχο: από τη μία το τεχνο-επιστημονικό σύστημα και η βιο-αγορά τα έχουν όλο και περισσότερη ανάγκη και συσσωρεύουν μανιωδώς μέχρι και τις ζωτικές διεργασίες τους, από την άλλη οι ιδεολογίες τους τα αποδομούν και τα διασπούν. Ένα ρευστό σώμα, χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρια, πρωτεϊνικά σχηματισμένο, απορροφητικό, εύπλαστο και απείρως διαχειρίσιμο.

Σε καιρούς υπερανθρωπιστικής επανανοηματοδότησης και ακύρωσης της ίδιας της πραγματικότητας, ένας συλλογισμός για να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του παρόντος και τις ανοησίες που εξαπλώνονται με ένθερμη και βαθιά συναίσθηση του επείγοντος και της προτεραιότητας.

Στην μεταμοντέρνα αποσύνθεση και απροσδιοριστία δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για αμφιβολίες σχετικά με το δρόμο πουολο και περισσότερο χαράσσει η εξουσία και τον δρόμο που πρέπει να χαράξουμε για να εκτροχιάσουμε την μηχανή.

Silvia Guerini, συλλογικότητα Resistenze al Nanomondo

ΚΥΡΙΑΚΗ 28η

8:00 Πρωινό

9:00 Η αναγκαιότητα για αντίσταση

Ο αγώνας κατά της εκμετάλλευσης στις εποχές του νέου τεχνο-ολοκληρωτισμού πρώτα απ’ολα σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε ότι η ίδια η λογική βάση που μας κάνει να ψηλαφούμε και να λαχταράμε έναν ελεύθερο κόσμο είναι διαβρωμένη. Οι ίδιες οι προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή τη ζωή στον πλανήτη καταστρέφονται αλλά και μας θυμίζουν ότι είμαστε ζώα ανάμεσα σε μια πληθώρα άλλων ζώων που με τη σειρά τους χρειάζονται ένα άθικτο περιβάλλον για να ζήσουν. Ο τεχνητός κόσμος μετατρέπει σχέσεις και συναισθήματα σε εικονικά όνειρα και συνθετικά περιβάλλοντα, και αυτό μόνο χίμαιρες ΓΤΟ και τεχνητά περιβάλλοντα μπορούν να παράξει. Ο τεχνόκοσμος καταστρέφει και χειραγωγεί κάθε κάθε ελευθερία από τη ρίζα της, ξαναγράφοντας μια ιστορία που προέρχεται από εργαστήρια και χρησιμοποιεί τη γλώσσα του πολέμου για να επιβιώσει.

Οι αντιστεκόμενοι σε αυτήν την διαδικασία όχι μόνο κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, χαμένοι σε αγώνες χωρίς ουσία, αλλά και να αργήσουν πολύ περισσότερο να καταλάβουν την διαδικασία, να την αποκωδικοποιήσουν προκειμένου να είναι σε θέση να την εξηγήσουν. Σε αυτή την γενικευμένη ανοησία, μια αντίδραση που δεν μπορεί πλεόν να περιμένει χρειάζεται επειγόντως• το να μην είμαστε απλώς συνένοχοι δεν αρκεί πια. Και ποιός ξέρει αν ο σπόρος της ελευθερίας θα είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Costantino Ragusa, συλλογικότητα Resistenze al Nanomondo (Ιταλία)

12:30 Μεσημεριανό γεύμα

Πώς να φτάσετε εκεί

Αεροδρόμιο: Orio al Serio – Bergamo, μετά πάρτε το λεωφορείο (αριθμό 1) με προορισμό την πόλη και έπειτα το τρένο για Brescia.

Τρενο: τρένο από Brescia προς Edolo, αποβιβαστείτε στο Capo di Ponte (1 ώρα και 35 λεπτά, 9 στάσεις)

Συνεχίστε με τα πόδια για 1,2 χλμ.

Κατευθυνθείτε νότια στην εθνική οδό (Via Nazionale) προς την οδό S. Martino

Στον κυκλικό κόμβο βγείτε στην πρώτη έξοδο και ακολουθήστε την οδό Sebastiano Briscioli

Στρίψτε αριστερά και πάρτε την οδό Santo Stefano

Στρίψτε αριστερά, και πάλι αριστερά και θα βρείτε το “Capo di Ponte Theme Park” στην Prada.

Αυτοκίνητο:

AΠΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Από το Bergamo πάρτε τον SS42 προς Edolo, μέχρι την Via Breda a Ceto. Από την οδό Breda στρίψτε δεξιά στην εθνική οδό (Via Nazionale), στην κυκλική διασταύρωση πάρτε την δεύτερη έξοδο προς την οδό Sebastiano Briscioli, στρίψτε αριστερά στην οδό Santo Stefano, και μετά πάλι αριστερά στο Capo di Ponte Theme Park.

ΑΠΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Από την Brescia πάρτε τον SP510 προς Edolο, μέχρι τη διασταύρωση με τον SS42 προς Costa Volpino (πινακίδες για Darfo B.T./Lovere) και μπείτε στον SS42 μέχρι την οδό Breda a Ceto. Από την οδό Breda στίψτε δεξιά στην εθνική οδό (Via Nazionale), στην κυκλική διασταύρωση πάρτε την δεύτερη έξοδο προς την οδό Sebastiano Briscioli, στρίψτε αριστερά στην οδό Santo Stefano, και μετά πάλι αριστερά στο Capo di Ponte Theme Park.

ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ:

  • Ελεύθερο κάμπινγκ, φέρτε την σκηνή σας.
  • Φαγητό χωρίς εκμετάλλευση των ζώων και χωρίς δηλητήρια.
  • Τουαλέτες και εσωτερική κατασκευή σε περίπτωση βροχής.
  • Διανομή ενημερωτικού υλικού: φέρτε βιβλία, εφημερίδες, κείμενα που θέλετε να μοιραστείτε.
  • Εκθέσεις

Οι συζητήσεις θα μεταφράζονται στα Αγγλικά.

Βοηθήστε μας να οργανώσουμε την συνάντηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενημερώστε μας για την παρουσία σας εκ των προτέρων.

Για πληροφορίες και επαφές:

www.resistenzealnanomondo.org

info@resistenzealnanomondo.org
www.facebook.com/3giornatecontroletecnoscienze/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.