Εμπρησμός υποδομής και μηχανήματος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα Εξάρχεια

Με τη νέα κρατική διαχείριση η «πάταξη της ανομίας» και η «επιστροφή στην κανονικότητα» ανάγονται σε βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτυπώνονται στη μετάβαση της κυρίαρχης αφήγησης και της κυβερνητικής ατζέντας, από τις «κοινωνικές παροχές» στον «φόβο» και τη «συνεχή απειλή». Το «κοινωνικό κράτος» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η «ασφάλεια» της ΝΔ αποτελούν διαφορετικές επιλογές διαχείρισης, που όμως συναντόνται στη γιγάντωση των κερδών, και την επέκταση σε νέα πεδία κερδοφορίας. Το έργο των τελευταίων κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου, βρίσκεται σε βαθειά συνάφεια, παρόλο που η ρητορική αλλάζει.

Κάθε αφήγημα που καταπιάνεται με την ανομία, οπωσδήποτε περιλαμβάνει και εκτενείς αναφορές στην περιοχή των Εξαρχείων κοιτάζοντας προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, πατώντας σε έναν αμφιλεγόμενο συμβολισμό που θέλει τα Εξάρχεια να είναι το εφαλτήριο του αναρχικού πολιτικού χώρου αλλά και κάθε ανταγωνιστικής δραστηριότητας, υπονοείται η κατασταλτική διαχείριση της αντίστασης. Αφετέρου, στη γειτονιά των Εξαρχείων, αξιοποιώντας τον ίδιο ακριβώς συμβολισμό, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον για τουριστική αξιοποίηση, εκτός του συμβατικού ελληνικού «απέραντου γαλάζιου».

Η εποίκηση ολόκληρων γειτονιών μέσω του airbnb συνδυάζεται με το πλασάρισμα της καθημερινής κοινωνικής ζωής ως εμπόρευμα προς κατανάλωση. Αυτό σημαίνει πως, για την περίπτωση των Εξαρχείων, χρειάζονται κομμάτια του συμβολισμού, αλλά περιορισμένα και ελεγχόμενα, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή ροή του χρήματος, χωρίς δηλαδή να τρομάζει ο τουρίστας, διατηρώντας όμως στη διάθεσή του εναλλακτικά θεάματα και εμπειρίες να «απολαύσει».

Και επειδή μιλάμε κυρίως για τουριστικό προϊόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πάγια χαρακτηριστικά που αυτό «οφείλει να έχει», την εξασφάλιση δηλαδή ενός, ανεβασμένου και στα πλαίσια του δυτικού κόσμου, βιοτικού επιπέδου με όλα τα comfort: από υψηλές (πλην εναλλακτικές) υπηρεσίες εστίασης για όλα τα γούστα (από παραδοσιακή κουζίνα μέχρι vegan fast food), γρήγορο ίντερνετ (πρόσφατη εγκατάσταση οπτικών ινών), εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικη μεταφοράς (με τη σχεδιαζόμενη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ), άμεση και προσωπική εξυπηρέτηση για ό,τι θέλει και δεν θέλει ο πελάτης-τουρίστας.

Το κράτος έχει πολλαπλά οφέλη από μία κατασταλτική επιχείρηση σε μία γειτονιά του κέντρου της πόλης. Ανεξάρτητα από τον συμβολισμό που αναφέρουμε παραπάνω, τα Εξάρχεια αποτελούν μία γειτονιά στην καρδιά μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με αξιώσεις βασικού τουριστικού προορισμού. Η επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η ενίσχυση της αστυνόμευσης μέσω ενισχυμένων περιπολιών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι νεοφερμένοι «μαύροι πάνθηρες» δεν στοχεύουν μόνο τους αναρχικούς ή τις ανατρεπτικές. Σκοπεύουν να κάνουν μόνιμη συνθήκη τον διαρκή -και με βαρύ οπλισμό ή εξάρτηση- έλεγχο της κοινωνικής ανυπακοής ευρύτερα. Γιατί, εάν είναι «αποβράσματα» όσες δεν χτυπούν εισιτήριο στο μετρό, τι καλύτερο από το να αντιμετωπίζονται από έναν μπάτσο-φορτωμένο σαν αστακό; Γιατί, όταν ξαναβγεί μαζικά κόσμος στον δρόμο, η καλύτερη συνταγή είναι δοκιμασμένη από παλιότερα και ακούει στο όνομα «ΔΕΛΤΑ, βία και καφρίλες».

Όλα αυτά, με ένα βολικό παρελθόν, το οποίο συνοψίζεται από την καθύζηση των κινημάτων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις «αριστερές» κατασταλτικές επιχειρήσεις που πέρασαν στα ψιλά, την «ανθρωπιστική διαχείριση» των μεταναστών, τη φτωχοποίηση και τον έλεγχο χιλιάδων ανθρώπων, την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα που θα στέλνει πολύ περισσότερο κόσμο και πολύ πιο εύκολα στη φυλακή, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Φτάνοντας στις μέρες του Αυγούστου, στους δρόμους των εξαρχείων γίνονται έργα εγκατάστασης οπτικών ινών. Μία απαραίτητη αναβάθμιση, στα πλαίσια της συνολικότερης ανάβαθμισης των υποδομών που φιλοξενεί η περιοχή. Απαραίτητη για να «αναβαθμίσουν» τις τσέπες τους τα παλιά και τα νέα αφεντικά που επιχειρούν στη γειτονιά. Την εργολαβία για την εγκατάσταση έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του οποίου είναι και η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, είναι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, με πλούσια δραστηριότητα στον κατασκευαστικό, τον ενεργειακό, αλλά και τον τομέα των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ευρώπη και την Αφρική.

Είναι από τους ομίλους αυτούς που είναι στην προμετωπίδα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, τόσο με έργα ανάπτυξης στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Αναλαμβάνει φαραωνικά έργα, όπως αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία, Νέα και Κεντρική οδός), βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ονομάζοντάς τες και καθαρή ενέργεια), την κατασκευή και ενίσχυση τμημάτων γραμμών ΜΕΤΡΟ (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), εξορύξεις στο Μαντούδι, αεροδρόμια (όπως το Καστέλλι Ηρακλείου), καθώς και το ίδρυμα σταύρος νιάρχος. Επίσης, επεκτείνεται επιχειρηματικά σε παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων, αλλά και σε σταθμούς πάρκινγκ (όπως κάποιοι σταθμοί POLIS PARK). Όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους, μιλάμε για εκατομμύρια επιπλέον εσόδων στα ταμεία της κατασκευαστικής σε καθημερινή βάση. (Ενδεικτικά μόνο, από οικονομικό σάιτ, «ΓΕΚ Τέρνα: Καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. το α’ τρίμηνο», ημερομηνία ανάρτησης 10.06.2019)

Όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία θέλει να είναι ένας βασικός παίκτης της εγχώριας ανάπτυξης. Είναι ένας σταθερός παράγοντας-συνεργάτης του ελληνικού κράτους και σε έργα ελέγχου και καταστολής, όπως οι επισκευές-«διορθώσεις» σε ελληνικές φυλακές ή η εγκατάσταση των μπαρών ελέγχου εισόδου και εξόδου στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

Το βράδυ της Κυριακής 04/08 κάψαμε ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση οπτικών ινών, όπως και ένα ολόκληρο καρούλι με καλώδιο οπτικής ίνας που βρίσκονταν στα Εξάρχεια. Με την κίνησή μας αυτή καταστρέψαμε εξοπλισμό ενός ομίλου από τους πιο ισχυρούς του ελληνικού κεφαλαίου, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση τόσο απέναντι στην εθνική ανάπτυξη που ο συγκεκριμένος όμιλος υπερήφανα προμοτάρει, όσο και στην τοπική ανάπτυξη που κράτος και αφεντικά ονειρεύονται.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΥΓ. Τις ημέρες αυτές, ο αναρχικός σύντροφος Χριστόφορος Κορτέσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δεξιάς κατασταλτικής διαχείρισης, όταν μία «απλή απόπειρα κλοπής» μετατράπηκε στο κακούργημα της «ληστρικής κλοπής κατα συναυτουργία», που οδήγησε στην προφυλάκισή του, έπειτα από τη συνεργασία της διεύθυνσης της εταιρίας Leroy Merlin, της εταιρίας security OVIT ΑΕ (κυρίως μέσω του ιδιοκτήτη-παλιού καραβανά Κωνσταντίνου Δρίβα), και των διωκτικών μηχανισμών.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΡΤΕΣΗ

αναρχικοί/αναρχικές

Πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1599447/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.