Γερμανία, Σαξονία: Εμπρηστική επίθεση σε εργοτάξιο κατασκευής φυλακής

21.08.19: Βράδυ Δευτέρας, πυρπολήσαμε διάφορα κατασκευαστικά οχήματα στα εδάφη του εργοταξίου για την ανέγερση της φυλακής στη Zwickau-Marienthal. Ένας εκσκαφέας παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγες, ενώ άλλοι τέσσερις εκσκαφείς κι ένας φορτωτής μετωπικής φόρτωσης επλήχθησαν απ’ τη φωτιά μας και κατέληξαν μερικώς άχρηστοι. Θα θέλαμε ν’ αφιερώσουμε τούτη τη δράση στον Loic, στους 3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου και στους 18 της Βασιλείας. Μας λείπουν απ’ το πλευρό μας.

Στη Zwickau-Marienthal, ξεκίνησαν προσφάτως εργασίες για την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου κτιριακού συμπλέγματος εγκλεισμού για τα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας. Στις αρχές του 2020, ένα τείχος ύψους 6 μέτρων θα περιστοιχίζει μια περιοχή 10 εκταρίων. Το τσιμεντένιο αυτό κτιριακό συγκρότημα, που πρόκειται νά ‘χει ολοκληρωθεί ως το 2024, θα χωράει τότε 820 ανθρώπους εντός των τειχών του. Στα workshops του, περισσότερο απ’ τα δύο/τρίτα των κρατουμένων θα εξαναγκάζονται να δουλεύουν.

Ένας απ’ τους εργολάβους και κερδοσκόπους αυτού του κολοσσιαίου project στη Zwickau είναι η εταιρεία Hentschke Bau GmbH απ’ το Μπάουτζεν. Οι Reichsbürger (ονομασία για τους ακόλουθους ενός αντιδραστικού κινήματος στη Γερμανία, το οποίο πιστεύει στη “Γερμανική Αυτοκρατορία”) και ο ιδιοκτήτης Jörg Drews, δώρησαν 19500 ευρώ στο AfD (ακροδεξιό πολιτικό κόμμα “Alternative for Deutschland”) το 2017, καθιστώντας εαυτόν ως έναν απ’ τους μοναδικούς και μεγαλύτερους χορηγούς του κόμματος κατά τη διάρκεια της εκλογικής του καμπάνιας. Επιπλέον, ο Drews παρίσταται σε events και διαδηλώσεις του Κινήματος Ταυτοτισμού (1), διοργανώνει ακροδεξιά events εκ μέρους της εταιρείας του, είναι μέλος του “We are Deutschland” απ’ το Μπάουτζεν, και στηρίζει το ακροδεξιό περιοδικό “Denkste Mit?”. Δεν προκαλεί και καμιά ιδιαίτερη έκπληξη το ότι οι φασίστες γουστάρουν που ο Drews στηρίζει την κατασκευή φυλακών, και μπορεί ακόμη να γεμίζει τις τσέπες τους με φράγκα.

Η έναρξη της κατασκευής της φυλακής στη Zwickau-Marienthal τοποθετείται μόλις λίγους μήνες μετά το άνοιγμα της νέας Σαξονικής Φυλακής Απελάσεων στη Δρέσδη και την επέκταση της Φυλακής της Λειψίας. Παρά το προβλεπόμενο μέγεθός της, οι εχθροί της ελευθερίας κλαίγονται για ακόμα περισσότερες φυλακές, κι έτσι τρέχουν ήδη συζητήσεις για ένα επιπρόσθετο κτίριο στη Θουριγγία. Επιπλέον, όλο και περισσότερες φυλακές ορθώνονται παντού, όπως η σχεδιαζόμενη φυλακή απελάσεων στην Glücksstadt στη Schleswig Holstein, η φυλακή στο Rottweil στην Baden Württemberg, η φυλακή νεολαίων στο Billwerder στο Αμβούργο, η φυλακή στο Klagenfurth στην Αυστρία, και η φυλακή απελάσεων Bässlergut II στη Βασιλεία.

Η φυλακή είναι ένας απ’ τους θεσμούς που αναδεικνύει τελείως ξεκάθαρα τον παραλογισμό της κοινωνίας μας. Η αξία της ιδιοκτησίας τοποθετείται ψηλότερα από κάθε άλλη, ακόμα και πάνω από αυτήν της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Υπηρεσία Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξινομεί τα εγκλήματα σε μία και μοναδική κατηγορία, ως “πράξεις που βλάπτουν ή στοχεύουν να βλάψουν κάποιο άτομο, πράξεις σεξουαλικής βίας και πράξεις βίας κατά ιδιοκτησίας”. Τεράστιος αριθμός κρατουμένων κατηγορούνται για επιθέσεις κατά ιδιοκτησίας. Περίπου 30 με 40% των εγκλείστων εκτίουν κράτηση υπό εναλλακτικούς όρους, διότι αδυνατούσαν να αποπληρώσουν πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί. Ακόμη κι άνθρωποι που έχουν εκπέσει στην ανέχεια σε προχωρημένη ηλικία, δεν προστατεύονται απ’ το να πρέπει να χωθούν στη φυλακή στα 70 τους για φοροδιαφυγή. Δυστυχώς, το παρατηρούμε αυτό ξανά και ξανά στις εφημερίδες. Η κοινωνία στην οποία ζούμε γεννά τη φτώχεια και μας διαχωρίζει σε από-τα-πάνω και από-τα-κάτω. Η απόπειρα να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια, καταλήγει για πολλούς σε αποκλεισμό απ’ την κοινωνία. Είναι ένα εργαλείο των ισχυρών για να μας διατηρούν υπό επιτήρηση. Ενόσω κάποιοι κερδίζουν εκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους και το περιβάλλον, ή κερδοσκοπώντας επί της τροφής και της στέγασης, κάποιες άλλες αποκαλούνται εγκληματίες επειδή απαλλοτρίωσαν τα όσα τους αρνείται η καπιταλιστική κοινωνία.

Για να συντηρηθεί τούτος ο κόσμος της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, το Κράτος χρειάζεται τη δυνατότητα ν’ απαλλαχθεί απ’ όσες εξεγείρονται ενάντια στις αδικίες του. Η καταστολή στρέφεται έναντι όσων αυτομολούν απ’ το σύστημα, όσων αναζητούν έτερους τρόπους ζωής κι επιβίωσης, όσων ξεγλιστρούν απ’ τον έλεγχο και την καταπίεση, ή όσων εξεγείρονται απέναντί της. Όταν η επιτήρηση κι ο έλεγχος δεν κρίνονται πια αποτελεσματικά, η κατάληξη είναι η αποστέρηση της ελευθερίας, η απομόνωση απ’ την κοινωνία, παρέα με σωματική και ψυχολογική βία.

Η κοινωνία μας στηρίζει, απαιτεί και ενισχύει αυτήν την αθλιότητα. Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου τα κέρδη των λίγων καθορίζουν τις ζωές μας, και όπου η αυτονομία συνεχώς εγκληματοποιείται. Σ’ έναν τέτοιο κόσμο, κανείς δεν είν’ ελεύθερος.

Η ευθύνη για τον μαζικό εγκλεισμό των ανθρώπων συνοδεύεται κι απ’ την πεποίθηση πως αυτό θα τους επανεντάξει στην κοινωνία. Ισχυρίζονται πως όντως προσπαθούν να τους επανεντάξουν στην κοινωνία. Η πραγματική λειτουργία του συστήματος εγκλεισμού, όμως, είναι να διαλύσει μέχρις εσχάτων τα πρόσωπα που έχασαν τον δρόμο, και να καταληστεύσει την αυτονομία τους. Η δύναμη της θέλησής τους, η οποία και εναντιώνεται στην καπιταλιστική κανονικότητα, οφείλει να καταστραφεί. Για να το πράξει αυτό, η φυλακή καταφεύγει σε διάφορα κατασταλτικά και “μη” κατασταλτικά μέτρα. Με υπαίθρια κράτηση, με ημερίσιες άδειες, με υφ’ όρων αποφυλάκιση και με μια πιο ανθρώπινη εγκατάσταση με ελευθερία κινήσεων, βρίσκεται μονίμως κανείς υπό την απειλή να φυλακιστεί αν δε συμπεριφέρεται σα νά ‘χει συμμορφωθεί. Σε κλειστή κράτηση, οι παροχές παρακρατούνται και, σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς, αποσύρονται. Για μεμονωμένα εξεγερμένα πρόσωπα, υπάρχει η απομόνωση – 23 ώρες μόνα σ’ ένα κελί, και 1 ώρα προαυλισμού. Επιπροσθέτως, μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση επισκεπτηρίων, ώστε να πρέπει να διαβείς μονάχος σου τον δρόμο. Η πλήρης αυτή απομόνωση στοχεύει να ρημάξει σωματικά και ψυχολογικά το άτομο. Αν κανείς δεν υποκύπτει πλήρως, μπορεί να του επιβληθεί επ’ αόριστον κράτηση για λόγους ασφαλείας, όπως συνέβη και με τον σύντροφό μας Thomas Meyer-Falk (2).

Το να μιλάμε για κοινωνικοποίηση στα πλαίσια της αιχμαλωσίας είναι σκέτο ανέκδοτο, λαμβάνοντας υπόψιν την απομόνωση στην οποία βρίσκονται οι κρατούμενοι. Η βία του Κράτους απέναντι στα ανθρώπινα όντα είναι εδώ πιο άμεση απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη μορφή κυριαρχίας. Σε καθεστώς πλήρους ετερονομίας, η λήψη αποφάσεων για υπακοή ή ξεσηκωμό πρέπει νά ‘ναι θέμα δευτερολέπτων. Η εξέγερση τιμωρείται άμεσα. Η αποστέρηση της ελευθερίας αποτελεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- αναγκαιότητα για τη διατήρηση της εξουσίας.

Για εμάς, το να μαχόμαστε κατά των φυλακών, σημαίνει να μαχόμαστε διαρκώς κατά της άτεγκτης αυτής πραγματικότητας που μας εγκλείει κάθε μέρα, ακόμα και στον έξω κόσμο. Σημαίνει να πολεμάμε για μια ζωή αυτόνομη και δίχως κυριαρχία, να στεκόμαστε εμπόδιο σε κάθε εξουσία και καταπίεση, και να επιτιθόμαστε σ’ όλες τις δομές, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που τις συντηρούν. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο θεσμικές και κοινωνικές δομές και κατασκευές, όπως το Κράτος και τις επιχειρήσεις, τις θρησκείες και την εκμεταλλευτική λογική, ή τον ρατσισμό και τις υπάρχουσες έμφυλες σχέσεις, αλλά επίσης και τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις που βασίζονται στην απληστία, τον φθόνο και τον ανταγωνισμό.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη επίθεση ως συνεισφορά στην επερχόμενη Διεθνή Εβδομάδα Αλληλεγγύης με τα Έκλειστα Αναρχικά Συντρόφια (3). Οι καρδιές μας πάντα βρίσκονται παρέα μ’ όσες κι όσους πρέπει να μείνουν πίσω απ’ τα τείχη των εχθρών μας, και με όσες κι όσους έπρεπε να την κάνουν απ’ το κοντινό τους περιβάλλον, επειδή (το κράτος) κάνει τα πάντα για ν’ απλώσει πάνω τους τα άπληστα χέρια του.

Οι φλεγόμενες καρδιές δεν μπορούν να φυλακιστούν!

Λευτεριά σ’ όλες τις κρατούμενες και όλους τους κρατούμενους!

(A)

Αυτόνομο Κομάντο Thomas Meyer-Falk


(1) Κίνημα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας: Ρατσιστικό κίνημα εμφορούμενο από μια αντίληψη που στοχεύει στην ανάδειξη μιας ευρωπαϊκής πολυ-εθνικής ταυτότητας, που εμπεριέχει αποκλειστικά και μόνον τις χώρες που ιστορικά ανήκουν στην Ευρώπη. Οι ρίζες του ανέρχονται στο 2002 στη Γαλλία, με ιδρυτές πρώην μέλη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, της Action Francaise και έτερων ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων.

(2) https://prisonersolidarity.com/prisoner/thomas-meyer-falk

(3) https://ragnarok.squat.gr/2019/08/21/%ce%91%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%95%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1/

Πηγή: https://anarchistsworldwide.noblogs.org/post/2019/08/21/saxony-germany-prison-construction-site-sabotaged-by-autonomous-commando-thomas-meyer-falk/

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.