Ιταλία: Επιχείρηση “Προμηθέας” – Κείμενο του Robert & Μεταγωγή του Giuseppe

Κείμενο του Robert απ’ τη φυλακή του Bancali (στο Sassari)

Γεια σε όλους και όλες!

Είμαι ο Robert και από τις 6 Ιούλη βρίσκομαι έγκλειστος στη φυλακή του Sassari. Κατηγορούμαι παρέα με δύο ακόμη συντρόφια για την αποστολή “εκρηκτικών δεμάτων” σε δύο δημόσιους εισαγγελείς, τον Sparagna και τον Rinaudo, και στον διευθυντή του DAP (1). Ξημερώματα της 21ης Μάη (2019) δεχτήκαμε έρευνα και οδηγηθήκαμε στη φυλακή. Ο Beppe κι εγώ βρισκόμασταν έγκλειστοι στην Opera, όπου μείναμε έναν μήνα σε πτέρυγα “επιτήρησης”. Αυτή είναι μια περιοχή όπου οι κρατούμενοι πρέπει να εκτίσουν την ποινή 15 ημερών απομόνωσης, ή όπου εγκλείονται όσοι θεωρούνται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτοτραυματισμό. Στην περίπτωσή μας, βρεθήκαμε στην πτέρυγα αυτή, δεδομένου ότι η Opera δεν έχει πτέρυγα AS2 (“Υψηλής Επιτήρησης 2”, αλλά μόνο AS1, AS3 και την αναπόφευκτη 41bis. Έχοντας δεχθεί απαγόρευση να επικοινωνούμε με άλλους συγκρατουμένους, περάσαμε ένα μήνα σε κελιά μόνοι μας, με τα ρολά μονίμως κλειστά, και μια ώρα έκθεσης στον αέρα το πρωί, σε ένα ελεεινό στενό προαύλιο. Στην πτέρυγα αυτή απαγορευόταν επίσης να χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη, οπότε προσαρμοστήκαμε στο φαγητό της φυλακής, το οποίο σχεδόν πάντα δεν τρωγόταν. Όχι ότι είχα ποτέ ιδιαίτερες προσδοκίες για τλετοια μέρη ψυχικής και σωματικής εξόντωσης. Έπειτα από έναν μήνα έγινε η μεταγωγή, κι έπειτα με πήγαν στην AS2 στο Terni, όπου και έμεινα δυο βδομάδες. Καθώς δεν τους ικανοποιούσαν οι κινήσεις (αλληλεγγύης), στις 6 Ιούλη με μετέφεραν στο Sassari, όπου υπάρχει μια πτέρυγα AS2, η οποία ως τώρα χρησιμοποιούνταν για να εγκλείουν Ισλαμιστές κρατουμένους που κατηγορούνταν για τρομοκρατία · το 2019 είναι, εμφανώς, η χρονιά κατά την οποία έγινε πειραματισμός πάνω στον συνδυασμό αναρχικών / Ισλαμιστών. Το μέρος αυτό περιγράφεται απ’ τους ίδιους τους κρατουμένους ως “Το Γκουαντάναμο της Ιταλίας”, λόγω της βαναυσότητας και των περιορισμών του καθεστώτος αυτού, αλλά και για την απομόνωση από οτιδήποτε, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με το ότι καθιστά δύσκολη την επικοινωνία, ανοίγει πλήρως τον δρόμο για τη διοίκηση ώστε να λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα ακόμη πιο αυθαίρετα.

Σχετικά με την επιχείρηση “Προμηθέας”, θα εκθέσω ορισμένες απολογιστικές σκέψεις. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη απ’ τους ROS (“Ειδική Επιχειρησιακή Μονάδα” των Carabinieri) του Τορίνο, συντονισμένη απ’ την εισαγγελική υπηρεσία του Μιλάνο, αποκαλύπτει πως ήταν μια ακόμη αδύναμη προσπάθεια να χτυπήσει τους αναρχικούς ως τέτοιους.

Για σίγουρες παραβάσεις, οι αρχές επιβολής του νόμου οφείλουν απαραιτήτως να παρέχουν μια αιτιολόγηση, να κατασκευάζουν κίνητρα και να αποδίδουν ευθύνες. Αυτή τη φορά, οι φιλόπονοι ερευνητές αποκάλυψαν τα δημιουργικά τους ταλέντα και το πόσο απελπισμένοι είναι να ψαρεύουν στον σωρό, μίζερα εκμεταλλευόμενοι τα κρυφακούσματα και τους καθημερινούς διαλόγους, και χρησιμοποιώντας κάθε πρόσχημα για να δώσουν υπόσταση σ’ ένα τέλμα. Η αλληλογραφία με κρατουμένους και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αποτελούν τα σημεία-κλειδιά με βάση τα οποία ερευνούν, και αντιπροσωπεύουν το πρόσχημα με το οποίο εφευρίσκουν διασυνδέσεις και ανοίγματα. Τίποτα καινούργιο, που να μην έχει ήδη συμβεί σε έρευνες οι οποίες έχουν χτυπήσει διάφορες καταστάσεις τους τελευταίους μήνες και χρόνια.

Στην εποχή τούτη της υστερίας και του κυνηγιού μαγισσών, το Κράτος δε χάνει την ευκαιρία να υποδαυλίσει τον πόλεμο αναμεταξύ των φτωχών, εγκαθιδρύοντας ανεπιθύμητα υποκείμενα (αναρχικές, ξένοι, βάνδαλοι, κλπ…), για να αποσπάσει την προσοχή απ’ τις κτηνωδίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά. Κάνοντας, λοιπόν, χρήση δειλών και ελευθεροκτόνων μέτρων, προσπαθεί με κάθε τρόπο ν’ απαλλαγεί απ’ όσες λογαριάζονται ως περίσσιες κι όσους υποσκάπτουν τα συμφέροντα των αφεντικών.

Με κάμποση καθυστέρηση, εξαιτίας της λογοκρισίας, πληροφορήθηκα για την απεργία πείνας που διεξήγαγαν τα συντρόφια, αλλά και για τις κινητοποιήσεις που έγιναν για να σπάσουν την απομόνωση και ν’ αντηχήσουν τη φωνή και τους αγώνες των κρατουμένων. Το βρίσκω ενδιαφέρον που προσπαθούμε ν’ αναπτύξουμε μια συζήτηση που ξεπερνά την έκτακτη ανάγκη, με την ελπίδα να μην πιαστούμε ξανά απροετοίμαστες σε παρόμοιες περιστάσεις. Στέλνω, λοιπόν, μια δυνατή αγκαλιά σε όλους και όλες όσες ανέλαβαν τη διεξαγωγή της απεργίας πείνας, και σε όλες και όλους όσους παλεύουν εντός κι εκτός τούτων των φονικών τειχών.

Μαζικός φονιάς και τρομοκράτης είναι το Κράτος.

Με αγάπη και οργή, με την καρδιά πέρα απ’ τα σίδερα. Daje forte!

Robert

Ημερομηνία όπου κολλήθηκε γραμματόσημο μετά τη λογοκρισία: 5 Αυγούστου 2019

Ημερομηνία επισύναψης του γραπτού στον φάκελο: 17 Ιουλίου 2019

ΣτΜ:
(1) Εννοεί τον Santi Consolo, πρώην διευθυντή του DAP (“Τμήμα της Διοίκησης των Φυλακών”), καθώς οι κατηγορίες αναφέρονται στο 2017. Ο νυν διευθυντής του DAP είναι ο Francesco Basentini.


Ο Giuseppe μεταφέρθηκε απ’ τη φυλακή του Rossano Calabro σε αυτήν της Pavia

Ο Beppe (Giuseppe Bruna), αναρχικός που φυλακίστηκε κατά την κατασταλτική επιχείρηση “Προμηθέας” στις 21 Μάη 2019, μεταφέρθηκε στη φυλακή της Pavia. Παρατίθεται η καινούργια του διεύθυνση για να του στείλετε γράμματα:

Giuseppe Bruna
C. C. di Pavia
via Vigentina 85
27100 Pavia
Italy (Italia)

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις.

Πηγή: https://insuscettibilediravvedimento.noblogs.org/post/2019/09/05/it-en-italia-operazione-prometeo-scritto-di-robert-dal-carcere-di-bancali-sassari-giuseppe-e-stato-trasferito-dal-carcere-di-rossano-calabro-a-quello-di-pavia/

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.