Χιλή, Σαντιάγο: Ένοπλη επίθεση σε μπάτσους απ’ τους Ανταγωνιστικούς Πυρήνες του Νέου Αντάρτικου Πόλης

“Η πολύμορφη, αυτόνομη κι αποκεντρωμένη αντικαπιταλιστική επίθεση δεν μπορεί να παταχθεί, επειδή σε κάθε μια από ‘κείνες τις εξεγερμένες ενυπάρχει η πιθανότητα ανατροπής της κυρίαρχης τάξης μέσω της άμεσης επίθεσης στις δομές και τους θεσμούς του Καπιταλιστικού Κράτους… Ενδεχομένως να πεθάνουμε ή να φυλακιστούμε, όπως έχουν πεθάνει ή φυλακιστεί τ’ αδέρφια μας, όμως θά ‘ρθουν κι άλλοι μετά από ‘μάς. Η ανατροπή έχει μνήμη και μακριά χέρια… Όλες μπορούμε να προχωρήσουμε στην επίθεση, είναι μόνο θέμα επιλογής. Αυτή η ανταρσία, δίχως κέντρο ή περιφέρεια, δίχως αφεντικά, δίχως κατεύθυνση, με χιλιάδες πρόσωπα, είναι ασταμάτητη.”

– Κομάντο 8 Δεκέμβρη

Ο καιρός κυλά κι ο κοινωνικός έλεγχος εξελίσσεται, κυμαινόμενος απ’ τη χρήση ωμής βίας, ως τη χρήση ενός μέρους της και τη σιωπηλή μηχανή αναπαραγωγής του δημοκρατικού φέρεσθαι, που διευρύνει το φάσμα των “συμμετοχικών” πολιτών στις ψηφιακές πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, όμως, αντίστοιχα, υπολείπεται πολιτικής ευκρίνειας στις διάφορες σφαίρες της καθημερινής ζωής.

Μια κοινωνία ετερογενής και με πολυποίκιλες μορφές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται όσες αποδέχονται τη δρομίσια βία ενάντια στην εξουσία, αλλά και όσοι επίσης απεχθάνονται τέτοιες πρακτικές, ή, σε έναν πιο ακραίο βαθμό, στρέφονται στο παρακράτος · εν συντομία, απ’ τη μία πλευρά βρίσκονται όσες ποθούν και παλεύουν για τη λευτεριά, κι απ’ την άλλη εκείνοι που θέλουν να επιβάλλουν τον νόμο και την εξουσία.

Το κίνημα στους δρόμους έχει έρθει αντιμέτωπο μ’ αυτήν την ποικιλόμορφη και κατακερματισμένη πραγματικότητα, γεννώντας τις συγκρούσεις με τους πολίτες που θέλουν να κάνουν χάρες στην αστυνομία · έχουμε επίσης μοιραστεί χώρο με άτομα που επιδοκιμάζουν, στηρίσουν ή και συμπράττουν στις δράσεις μας.

Δίνουμε επίσης στους εαυτούς μας τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους με αντίστοιχα σκεπτικά, ρίχνοντας μια ματιά σε ιδέες που εμπεριέχονται σε πολιτικές διακηρύξεις, με τη σκέψη ν’ αρπάξουμε το μονοπώλιο της πληροφορίας και της θεσμικής δικαιοδότησης της εξουσίας, εκφράζοντας και εκθέτοντας τις διαρκείς τάσεις που υποκινούν συζητήσεις γι’ ανήσυχα κι ανοιχτά μυαλά, αφήνοντας κατά μέρος την αφύπνιση αλλοτριωμένων συνειδήσεων που από επιλογή τους είναι τέτοιες · με άλλα λόγια, οι παλιές πολιτικές θέσεις λαϊκής και μαζικής επανάστασης δεν έχουν πλέον θέση στα πλαίσια αυτά. Γράφουμε τη δική μας απελευθερωτική ιστορία, καθώς ταξιδεύουμε κι αντιμετωπίζουμε τις αντιφάσεις του Κράτους και του κεφαλαίου.

Η παρατήρηση κι η ενδελεχής ανάλυση επιτρέπει την πραγματοποίηση δράσεων τη στιγμή και με τους όρους εκείνων που τις σχεδιάζουν, παραμερίζοντας την ιδέα της αυθαίρετης ιεραρχίας μπρος στην επίδραση της αυτόνομης ανατρεπτικής βίας, σύμφωνα και με τις τεχνικές απαιτήσεις τους.

Σαφώς και υπάρχουν διαφορές στις δράσεις, για παράδειγμα, ανάμεσα σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και σε μια προσομοίωση (εκρηκτικού μηχανισμού), όμως, και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο αντίκτυπο αν επιδιώκει κανείς πιο πολύ τον συμβολισμό παρά την υλική καταστροφή, αναλόγως και του υλικού στόχου και της μιντιακής κάλυψης.

Η ίδια κατάσταση προκύπτει όταν συγκρίνουμε τη δρομίσια βία με μια επίθεση σχεδιασμένη να ρηγματώσει την καθημερινή κανονικότητα. Είναι η προηγούμενη ανάληση, η αποσαφήνιση των (επιδιωκόμενων) αποτελεσμάτων, που οδηγεί στην επιτυχία, είτε αποζητάμε το χάος, τη διασπορά κάποιου μεμονωμένου πράγματος, είτε αποζητάμε την έκθεση του εχθρού, κλπ.

Η συμμετοχή στις οδομαχίες έχει ως συνέπεια να βυθίζεσαι και ν’ αποκτάς επίγνωση της κίνησής στα πλαίσιά τους, αποκαλύπτοντας καταστάσεις που δε θα ήταν εμφανείς σε άλλες περιπτώσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, ανοίγονται οι πόρτες για την ανάπτυξη σχέσεων και αλληλοτροφοδότησης με άτομα συγγενή και άγνωστα, που δεν αποτελούν μέρος κάποιου συγκεκριμένου πυρήνα, παρόλα αυτά μας ενδυναμώνουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Οι ιδέες αυτές είναι ο καρπός των εσωτερικών αντανακλάσεων, ως ένας παράγοντας της εμπειρίας που κάθε άτομο φέρει σ’ αυτή τη συλλογική περίσταση. Στόχος μας είναι να τις διασπείρουμε, όπως επίσης και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη μέσω επιθετικών δράσεων, διατηρώντας κατά νου πως όλο τούτο είναι απλά μια οπτική, μέσα σ’ ένα ευρύτατο σύμπαν ομάδων και ατόμων που συνεχώς διαρρηγνύουν την κοινωνική τάξη, με θέσεις παρόμοιες ή ξέμακρες απ’ τις δικές μας.

Τώρα, μπαίνοντας πλήρως σε μια νέα μέρα μνήμης, οργανωνόμαστε για να δώσουμε το δυναμικό παρόν. Για να είμαστε μέρος της ετερογένειας του δρόμου, να βρεθούμε σε μια στιγμή που καθίσταται πιθανή λόγω του σχεδιασμού και της συμμετοχής πλειάδας ατόμων και ομάδων συγγένειας, με την ξεκάθαρη στόχευση να σπείρουν το χάος στο Σαντιάγο και τη Χιλή.

Μετουσιώνουμε σε απτή δράση το μίσος που μας ενστάλαξε ο θάνατος, η εξαφάνιση κι ο βασανισμός εκατοντάδων ατόμων στο παρελθόν και στο παρόν. Για τις καθημερινές παρενοχλήσεις της εξεγερμένης νεολαίας που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε συνεχές πεδίο οδομαχιών. Δεν ξεχνάμε πως, με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιούν τα νομικά τους εργαλεία για ν’ αποθαρρύνουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, ούτε και το γεγονός πως οι ένστολοι λακέδες βρίσκουν καταφύγιο στους θεσμούς τους για να εξαπολύσουν την ψυχοπάθεια και την παράνοιά τους ενάντια σ’ όσες βρεθούν στο διάβα τους, ούτε ότι μια γκρούπα πολιτικών συκοφαντούν τις ανταγωνιστικές θέσεις μέσω των media.

Στον δρόμο σπάμε την απάθεια και λέμε πως δεν υφίσταται δικαιοσύνη, παρά μόνο εκδίκηση. Σε αυτήν, όπως και σε άλλες περιστάσεις, παίρνουμε εκδίκηση, δεν αφήνουμε χώρο για θυματοποίηση, και συνδυάζουμε άλλη μια φορά την πρακτική των οδομαχιών με το νέο αντάρτικο πόλης, χρησιμοποιώντας και τις δύο περιπτώσεις για να πραγματοποιήσουμε σίγουρες επιθέσεις, χάρη στις συνθήκες που προέκυψαν προηγουμένως.

Τούτη την 11η Σεπτέμβρη συμμετείχαμε στα μπάχαλα σε διάφορα σημεία του Σαντιάγο, συνεισφέροντας στη σύγκρουση με τα μαραφέτια μας και τα αυτοσχέδια δημιουργήματά μας. Δράσαμε παρέα με μεγάλο αριθμό δρομίσιων μαχητών στην κοινότητα Peñalolén, ένα σημείο όπου η αστυνομία μανούβραρε αδέξια το τεθωρακισμένο βαν της, επειδή τα τσουτσέκια εντός του είχαν τυφλωθεί απ’ τη χρήση εμπρηστικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση και την ανάγκη να βγουν από αυτό, ενώ βρέθηκαν υπό ένοπλη επίθεση από αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα. Πήραμε θέση στο σημείο μας πυροβολώντας τους, και ήταν πραγματική απόλαυση να βλέπουμε έναν μπάτσο να σέρνεται στο έδαφος και να τον βοηθούν οι μίζεροι συνάδελφοί του, με βιασύνη να χωθούν στο ασθενοφόρο που τελικά τους απομάκρυνε απ’ την περιοχή, η οποία βρισκόταν υπό των έλεγχο των μπάχαλων. Δυο μπάτσοι τραυματίστηκαν από σκάγια, κι ένας τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, και, φυσικά, από εδώ και πέρα ο τρόμος της αναρχικής εκδίκησης θα συνοδεύει στενά αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τη νύχτα εκείνη μνημονεύσαμε όλα τα πεσόντα συντρόφια που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στην εξουσία. Όμως, όπως ήταν ξεκάθαρο απ’ τις κραυγές και τις συνένοχες ματιές ανάμεσα στο κουκουλωμένο πλήθος, οι δράσεις αυτές αφιερώνονται σε έναν συγκεκριμένο μαχητή · στη μνήμη του συντρόφου Kevin Garrido.

Με τη χειρονομία αυτή, και παρέα μ’ όσες και όσους συναντηθήκαμε στο μονοπάτι μας, θέλουμε να στείλουμε έναν θερμό χαιρετισμό ξεχωριστά σε όλα τα συντρόφια που αντιμετωπίζουν τη φυλακή ως συνέπεια της επαναστατικής τους ατραπού, και ιδιαιτέρως στον Marcelo Villaroel, του οποίου το κουράγιο κι η περηφάνια, που διαδόθηκαν με τη δικαίωση της χτισμένης-στη-μάχη ιστορίας του, θρέφουν τη συνεχιζόμενη αυτόνομη κι απελευθερωτική ανατροπή, η οποία ποτέ δε θα αποσιωπηθεί από τον εχθρό που πρέπει να πολεμήσουμε και να καταστρέψουμε.

Αποχαιρετούμε προς το παρόν, ξεκαθαρίζοντας πως τα άτομα που συναπαρτίζουμε τις ομάδες δράσης που αναλαμβάνουν την ευθύνη έχουμε ακόμα ακατάλυτους λόγους για να παλεύουμε, να προσπαθούμε να επιτύχουμε όσα γυρεύουμε, αναλαμβάνοντας δράση σε πολλαπλά πεδία δίχως αφεντικά κι ηγέτες, με πλέρια αυτονομία, όπως συνέβαινε και τα τελευταία χρόνια, με αυθεντικό παλμό και βεβαιότητα, τροφοδοτώντας μ’ έναν υποτυπώδη μα αξιοπρεπή τρόπο την αναρχική επίθεση στην περιοχή μας.

Μαύρος Σεπτέμβρης!
Φωτιά και μολύβι στην αστυνομία!
Ο Kevin Garrido ζει μέσα στο Χάος!
Οι έγκλειστοι στους δρόμους, κι οι δρόμοι στην εξέγερση!
Όλα συνεχίζονται!

Ανταγωνιστικοί Πυρήνες του Νέου Αντάρτικου Πόλης

Πυρήνας Karr-kai
Δυνάμεις για το Ξέβρασμα του Πολιτισμού
Εξεγερτικό Στήριγμα “Ira & Complot” – FAI / FRI

Πηγή: https://anarchistsworldwide.noblogs.org/post/2019/09/19/santiago-chile-armed-attack-against-police-by-antagonistic-cells-of-the-new-urban-guerrilla/

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.