Αυστρία: “Τίποτα δεν τελείωσε” – Εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της Energie Steiermark στο Graz

Τίποτα δεν τελείωσε

Την 9η του Νοέμβρη, δύο οχήματα πυρπολήθηκαν και ακόμη περισσότερα υπέστησαν φθορές, ενώ όλα ανήκαν στην αυστριακή εταιρεία παροχής ενέργειας Energie Steiermark στο Graz. Η εταιρεία αυτή είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή του Murkraftwerk, μια μονάδα υδραυλικής ενέργειας στον ποταμό Mur στο Graz, η οποία ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της ακριβώς έναν μήνα πριν.

Υπήρξαν για χρόνια διαδηλώσεις ενάντια στην κατασκευή και τη λειτουργία της ενεργειακής μονάδας. Υπήρξαν λίστες υπογραφών. Έγιναν πορείες. Πραγματοποιήθηκαν κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας, με δεντρόσπιτα σε κατειλημμένα δέντρα, ώστε να αποτραπεί η αποψίλωση του δάσους στην περιοχή των προγραμματισμένων εργοταξίων. Έγιναν μπλοκαρίσματα εκσκαφέων, καθώς η κατασκευή της μονάδας ξεκίνησε πάραυτα. Και υπήρξαν και δίκες κατά ακτιβιστ(ρι)ών.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να λάβουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση, επενδύοντας πολλά σε άρθρα στις εφημερίδες, και στα αυτοαποκαλούμενα Dialogbüros, γραφεία για διάλογο και άλλες μαλακίες.

Αυτό δε σταμάτησε τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τις άμεσες δράσεις ενάντια στους εκσκαφείς και το εργοτάξιο. Ως αντίδραση, τα καθεστωτικά μέσα αποσιώπησαν πλήρως τις διαδηλώσεις. Διάφορες επιθέσεις με χρώματα στα γραφεία διαλόγου, σε ένα μαγαζί της Energie Steiermark και άλλα, όπως επίσης και μια εμπρηστική επίθεση σε έναν πυργογερανό, δεν αναφέρθηκαν. Και τότε, η αποκάλυψη της μεταβίβασης βρώμικου χρήματος απ’ το κυβερνών κόμμα ÖVP στην εταιρεία παροχής ενέργειας Energie Steiermark πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Ακόμη κι αν η μονάδα υδραυλικής ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία της έναν μήνα πριν, τίποτα δεν τελείωσε. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Energie Steiermark είπε έκπληκτος στις εφημερίδες “η περιοχή έχει περιφραχτεί και κλειδωθεί”. Μα δεν ξεχνάμε. Όλοι όσοι καταστρέφουν τον κόσμο μας δε θά ‘πρεπε να νιώθουν ασφαλείς – είναι ευάλωτοι, ασχέτως του πόσο ψηλοί είναι οι φράχτες τους ή πόσο σκληρές υποτίθεται πως φαίνονται οι κλειδαριές τους – μπορούμε να τους επιτεθούμε κάθε στιγμή και οπουδήποτε!

Θέλουνε να ρημάξουν τον κόσμο μας – τούτος είν’ ο τρόπος μας ν’ αμυνθούμε.

Οι σκέψεις μας είναι δίπλα στα συντρόφια μας ανά τον κόσμο, τα οποία μάχονται ενάντια στις καταπιεστικές συνθήκες.

Πηγή: https://actforfree.nostate.net/?p=35578

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.