Ουκρανία, Κίεβο: Εμπρησμός πύργου τηλεπικοινωνιών απ’ τον Πυρήνα της FAI “Misha Zhlobitsky”

Αναρχικά sites αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Κίεβο δέχθηκαν επιθέσεις 4 φορές σταθμοί βάσης (πύργοι) δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πίσω απ’ τις επιθέσεις βρίσκονται κατά κύριο λόγο αναρχικοί κι αναρχικές.

Η πρώτη επίθεση ήταν για ν’ ανατιναχθεί ο σταθμός βάσης του τηλεφωνικού κέντρου Phoenix. Έπειτα, αναφέρθηκε πως πυρπολήθηκαν δύο πύργοι της Lifecell. Στις 10 Δεκέμβρη 2019, υπήρξαν δημοσιεύματα για τον εμπρησμό του σταθμού βάσης τηλεπικοινωνιών της “Vodafone Ukraine”.

Όταν, για παράδειγμα, δέχθηκαν επίθεση οι πύργοι τηλεπικοινωνιών της Lifecell, αναρχικοί δήλωσαν πως ο κύριος λόγος για την επίθεση ήταν η αλληλεγγύη με τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βορειοανατολικής Συρίας (Rojava), ο αγώνας του κουρδικού λαού για την απελευθέρωση απ’ την τουρκική εισβολή.

Επιθυμώντας να εντείνουμε τις επιθέσεις αυτές, ως πυρήνας της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας, πυρπολήσαμε έναν ακόμη σταθμό βάσης τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο. Εν αντιθέσει προς τις προαναφερθείσες επιθέσεις, τα κίνητρά μας κι η οπτική μας για τους υπό επίθεση στόχους διαφέρουν. Προτείνουμε μια ευρύτερη ματιά στο ζήτημα των πύργων τηλεπικοινωνιών.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι πρόθυμα να αιχμαλωτίσουν όσο γίνεται περισσότερους συνδρομητές. Αυτό είναι γεγονός. Υπάρχουν τρία βασικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία: η “Kyivstar”, η “Vodafone Ukraine” και η Lifecell. Οι εταιρείες αυτές κάνουν τα πάντα για να τοποθετήσουν παντού τις κεραίες τηλεπικοινωνιών τους, να κερδίσουν περισσότερο χρήμα και έλεγχο. Δεν τους νοιάζει τι σκεφτόμαστε γι’ αυτές. Το πιο σημαντικό πράγμα όμως, είναι πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία, διαρρέοντας όλα τα δεδομένα των συνδρομητών τους σ’ αυτήν. Κάθε δίκτυο τηλεπικοινωνιών παραλαμβάνει πάνω από 20.000 δικαστικές εντολές ετησίως για προσωρινή πρόσβαση σε δεδομένα και έγγραφα.

Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων εκείνων των ανθρώπων που δείχνουν εμπιστοσύνη και τυφλά αποδέχονται όλες τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και καινοτομίες που προωθούνται απ’ τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες. Εδώ και καιρό γνωρίζουμε πως το Κράτος, με το προσωπείο της τεχνολογικής ανάπτυξης, τοποθετεί επιπρόσθετες παγίδες για να κερδίσει εύκολη πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και απρόσκοπτη επιτήρηση. Υπάρχει πληθώρα τρόπων ώστε να τα αποφύγουμε, μα, ως αναρχικές κι αναρχικοί, τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Όμως, η κυβέρνηση κι οι εταιρείες προοδεύουν με τις προσπάθειές τους να ελέγξουν κάθε μας βήμα μέσω των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, και συνεχίζουν να ενισχύουν το ψηφιακό σύστημα ελέγχου. Εκείνοι που προσπαθούν να μας ελέγξουν έχουν περισσότερη δύναμη, όμως, με γνώση και με το κατάλληλα διαρθρωμένο σε στρώσεις σύστημα ασφαλείας, μπορούμε να παραμείνουμε ανώνυμες και ανώνυμοι. Ακόμη κι αν δεν καταστρέψουμε τα σχέδιά τους με τέτοιες δράσεις σαμποτάζ, ευελπιστούμε να επιστήσουμε την προσοχή στο ζήτημα αυτό και να παράξουμε έναν δημόσιο διάλογο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις που είχαν ήδη γίνει από ανθρώπους με παρόμοια σκεπτικά:

  • Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή σήμερα αποτελεί έναν απ’ τους πυλώνες της σύγχρονης τεχνολογικής κυριαρχίας, εξασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα άλλων τεχνολογικών συσκευών και υποδομών που αποτελούν επίσης μέρος ενός συμπλέγματος δικτύων, εντός του οποίου το κάθε στοιχείο εξαρτάται απ’ το άλλο. Η εξουσιαστική φύση του συστήματος εκφράζεται ξεκάθαρα απ’ αυτήν την τεχνολογική αλληλεξάρτηση.
  • Τα κινητά τηλέφωνα κατασκευάζονται εντός ενός πυκνού δικτύου ελέγχου που μας περιβάλλει απ’ όλες τις πλευρές. Δεν αποτελεί μυστικό πλέον ότι το τηλέφωνο δεν είναι απλώς ένα βολικό μέσο για έκτακτες επικοινωνίες, αλλά επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία για τις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν τους κατόχους τους. Τα τηλέφωνα συνεχίζουν ν’ αποτελούν τους σιωπηρούς παρατηρητές των δραστηριοτήτων μας, και εχθρούς της κουλτούρας ασφαλείας.
  • Προς το παρόν, οι αστυνομικές έρευνες βασίζονται κατά κύριο λόγο σε βιντεοσκοπήσεις και τηλεφωνικές υποκλοπές, που μπορούν να ξεκινήσουν και να τροποποιηθούν κατά βούληση. Η καταστολή κι ο έλεγχος αυξάνονται με κάθε τεχνολογική ανακάλυψη, κάτι που με τη σειρά του προσφέρει μια κερδοφόρα μπίζνα για τις εταιρείες που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις. Η τάση αυτή δεν είναι πολιτική, μα δομική εντός της φύσης του, καθώς το σύστημα γιγαντώνεται από μόνο του και, με το πρόσχημα της ασφάλειας, δικαιολογεί το οτιδήποτε.
  • Ένα κινητό, και ιδιαιτέρως ένα smartphone, αποτελεί εξαίρετο εργαλείο για να χαρτογραφηθούν οι κινήσεις σου. Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να εντοπιστεί η τοποθεσία σου με απόκλιση κάποιων δεκάδων μέτρων.
  • Χάρη στο S.O.R.M. (Σύστημα Διενέργειας Επιχειρησιακών Ερευνών), ο υπολογισμός της τοποθεσίας σου μέσω κινητών τηλεφώνων, η ακρόαση των κλήσεών σου και η αποκρυστάλλωση της λίστας των κλήσεών σου, είναι γρήγορη και εύκολη για την αστυνομία.
  • Το τηλέφωνο μπορεί να παγιδευτεί. Κάθε δίκτυο τηλεπικοινωνιών έχει εξοπλισμό καταγραφής ιστορικού και κλήσεων, που αποθηκεύει δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα – ως και πολλών ετών. Οι συζητήσεις καταγράφονται για μικρό διάστημα και αντιγράφονται γρήγορα για λεπτομερή εξέταση.

Η υποδομή τηλεπικοινωνιών υπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των εξουσιών και του κεφαλαίου · την αναπτύσσουν και την προσαρμόζουν πρώτα απ’ όλα για την πάρτη τους. Τα επιδιωκόμενα κέρδη μπρος στη φτωχή καθημερινή μας ζωή είναι μικρής σημασίας. Είναι ζήτημα εξουσίας, χρημάτων και ελέγχου επάνω μας. Κι αυτός είν’ ο λόγος για τον οποίον δεν είναι σύμπτωση πως τα media αναφέρουν ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχουν υψηλή φορολόγηση και ότι το κράτος ενδιαφέρεται να τα προστατεύσει και να ερευνήσει τις επιθέσεις εναντίον τους. Δε δίνουμε μία για τη μιντιακή οργή και τη λύσσα των εικονοληπτών. Εμείς οι αναρχικές κι οι αναρχικοί πάντα θα νοιαζόμαστε να συνεχίσουμε τις επιθέσεις στην εξουσία και το κεφάλαιο, επειδή είμαστε προσηλωμένες/οι στην ιδέα μιας εντελώς διαφορετικής ζωής, και ποθούμε να καταστρέψουμε τούτον τον κόσμο της κυριαρχίας και του ελέγχου. Το δηλώνουμε ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει εξουσία, επιθυμία για κέρδος και έλεγχος, η φωτιά μας πάντα θα καίει!

Υ.Γ.

Συμπεριλαμβάνουμε την παρούσα δράση στο εγχείρημα της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI) και ως συνεισφορά στον Μαύρο Δεκέμβρη, μια διεθνή καμπάνια αναρχικής αλληλεγγύης. Εμείς, τα μέλη του πυρήνα που υπέγραψε αυτή τη δράση, θα θέλαμε να δηλώσουμε πως ίσως αυτή να είναι η τελευταία μας τοποθέτηση υπό το ακρωνύμιο της FAI. Με την απόφαση αυτή, διακόπτουμε τη συμμετοχή μας στη FAI, στην οποία και συμμετείχαμε τα τελευταία 3 χρόνια απ’ την επικράτεια της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανίας.

Ήμασταν περήφανοι που χρησιμοποιήσαμε τα εφόδια και τα εργαλεία της FAI όλο αυτό το διάστημα, και που από ακόμα πιο νωρίς παρακολουθούσαμε απ’ την απ’ έξω με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό την εξέλιξη του εγχειρήματος. Στις δύσκολες στιγμές, μελετήσαμε τις καταστροφικές επιθέσεις με τον σκοπό να τις εφαρμόσουμε, διαβάσαμε μαχητικές και εμπνευσμένες διακηρύξεις από αναρχικές κι αναρχικούς ανά τον κόσμο, οξύνοντας και ενδυναμώνοντας έτσι τη θεωρία μας. Τα άτομα κι οι ομάδες συντρόφων και συντροφισσών που έδρασαν υπό το ακρωνύμιο αυτό, θύμιζαν κάθε φορά στο παγκόσμιο αναρχικό κίνημα πως η αναρχία μπορεί μοναχά να είναι συγκρουσιακή και έκνομη. Έχουμε διδαχθεί πολλά απ’ τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα τούτο. Οι συγκρουσιακές πρακτικές, η προπαγάνδα δια της πράξης, και οι αρχές της άτυπης οργάνωσης που προέρχονται απ’ τη FAI έχουν υιοθετηθεί από εμάς και θα μας συντροφεύουν πλέον ως τον θρίαμβο της κοινωνικής επανάστασης.

Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται!

Μυρωδιά από μπαρούτι, μαύρη αναρχία, εκρήξεις, πυροβολισμοί, σαμποτάζ!

Διαρκής αλληλεγγύη με τους έγκλειστους εχθρούς του κράτους!

Ζήτω η αναρχία!

 

Πυρήνας FAI “Misha Zhlobitsky”
Δεκέμβρης 2019

Πηγή: https://anarchistsworldwide.noblogs.org/post/2019/12/29/kiev-ukraine-mobile-phone-tower-torched-by-fai-cell-misha-zhlobitsky/

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.