The Cynical Utopian: Φυσική ή Κοινωνική καταστροφή;

Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε το 2011 με αφορμή τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι στο Τόχοκου της Ιαπωνίας, γεγονότα υπαίτια και για την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Προχωρήσαμε στην μετάφραση του δίχως την παραμικρή δυστυχώς αμφιβολία αναφορικά με την επικαιρότητα του σήμερα.

Δ.Ο. Ragnarok

Φυσική ή κοινωνική καταστροφή; Ένα ανοιχτό γράμμα από τα αφεντικά σας σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιαπωνία και άλλα συναφή.

Χιλιάδες επί χιλιάδων νεκροί ή αγνοούμενοι. Εκατομμύρια φυγάδες. Έως τώρα. Ολόκληρες πόλεις σβησμένες από τον χάρτη. Σαν η Ιαπωνία να μην χτυπήθηκε από σεισμό αλλά από πυρηνική βόμβα. Σχεδόν σαν να μην ήταν ένα τσουνάμι αλλά ένας πόλεμος η αιτία μετατροπής των σπιτιών σε ερείπια. Βέβαια, στην πραγματικότητα βλέπετε περί αυτού πρόκειται. Αλλά, σε πείσμα όσων πιστεύετε οι εχθροί που χτύπησαν τόσο ανηλεώς και εξακολουθούν να μας απειλούν δεν είναι η θάλασσα και ο ουρανός. Μολονότι, σας ποδηγετήσαμε να αντιλαμβάνεστε την φύση ως οντότητα, ως υπόσταση ικανή να μετέλθει εργαλεία αποζητώντας εκδίκηση, ήτοι ως εχθρική και αφιλόξενη ύπαρξη, αυτό δεν είναι παρά μία εκ των αναρίθμητων μηχανορραφιών μας. Ο εν λόγω διεξαγόμενος για αιώνες πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης.  Εμείς εφηύραμε την παραπάνω ιστορία ώστε να σας πειθαρχήσουμε. Απεναντίας, εμείς είμαστε ο εχθρός, εμείς είμαστε ο πόλεμος.

Η φύση όμως συνιστά ένα από τα πολλά πεδία μαχών. Προξενήσαμε πλημμύρες μετασχηματίζοντας το ατμοσφαιρικό κλίμα μέσω των βιομηχανικών μας δραστηριοτήτων. Καταστρέψαμε τις όχθες των ποταμών τσιμεντώνοντας τις κοίτες τους και αποψιλώνοντας τις ακτές τους. Κατασκευάσαμε πρόχειρες, ετοιμόρροπες γέφυρες με άθλια υλικά προκειμένου να υπονομεύσουμε τον ανταγωνισμό για την κατοχύρωση συμβολαίων. Εμείς ισοπεδώσαμε ολόκληρα χωριά και πόλεις επικοίζοντας επισφαλείς, σεισμογενείς περιοχές. Μολύναμε τον πλανήτη φυτεύοντας παντού πυρηνικά εργοστάσια. Μετατρέψαμε τους εαυτούς μας σε τσακάλια και γύπες επιδιώκοντας παντού και πάντοτε το κέρδος. Σκόπιμα απορρίψαμε την λήψη προληπτικών μέτρων αφού μέριμνα μας ανέκαθεν ήταν το άνοιγμα νέων εμπορικών κέντρων, μεγάλων λεωφόρων, υπόγειων γραμμών και αθλητικών σταδίων. Μα δεν θα τα είχαμε κατορθώσει αυτά χωρίς την πολύτιμη αρωγή σας. Εσείς ήσασταν αυτοί που επανειλημμένως επιτρέψατε την πραγματοποίηση όλων αυτών των σχεδίων, αναθέτοντας σε μας, όλες τις σχετικές με την ζωή σας αποφάσεις. Και σας ευχαριστούμε θερμά…

Ωστόσο, με την σειρά μας, κάναμε τα πάντα για εσάς. Ερημώσαμε τον κόσμο αφήνοντας σας να κινείστε ταχύτερα, να τρέφεστε ταχύτερα, να εργάζεστε ταχύτερα και να ζείτε ταχύτερα. Εξάλλου η ταχύτητα δεν συνιστά την κοινή μύχια επιθυμία όλων σήμερα; Πως τολμάτε λοιπόν να διαμαρτύρεστε παρατηρώντας πως συνάμα πεθαίνετε ταχύτερα; Συνεχίστε όμως απρόσκοπτα να παραπονιέστε. Δεν μας ενοχλεί όσο εξακολουθείτε να φυτοζωείτε παθητικά και υπάκουα.

Απλά συνειδητοποιείστε πως δεν υφίστανται ακραιφνείς ”φυσικές καταστροφές” την σήμερον ημέρα.  Όλες είναι κοινωνικές καταστροφές. Και μπορείτε πρόθυμα να τις αποδεχτείτε ως άμεσο τίμημα για την εξασφάλιση της ταχύτητας και της άνεσης σας. Αν δεν επιθυμείτε να είστε θύμα των διάχυτων δηλητηρίων και των πρόχειρων κατασκευών που διαλύονται σε απρόοπτους σεισμούς και ασυνήθιστες πλημμύρες, αν δεν θέλετε να πεθάνετε από άγνωστους ιούς τότε, οφείλετε να θέσετε ένα τέλος στην μόνιμη καθήλωση σας. Είστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσετε τον πόλεμο που σας έχουμε κηρύξει αντιδρώντας έναντι των πραγματικών σας αντιπάλων: του τρόπου ζωής, των αξιών, των έξεων, της κουλτούρας της παθητικής αδιαφορίας και της επιβεβλημένης υπακοής τις οποίες ποτέ δεν αμφισβητείτε ( και πόσο ευγνώμονες σας είμαστε γι αυτό), τουτέστιν της κοινωνίας και όλων των δομών της. Ευχόμαστε πάντως ότι θα επιμείνετε να μην δείχνετε την παραμικρή διάθεση να φανταστείτε εναλλακτικές προοπτικές ζωής ή πάλης ενάντια στην ισχύουσα πραγματικότητα, πως πρόθυμα θα εξακολουθείτε να πεθαίνετε από τον τρόπο ζωής που οργανώσαμε και επιβάλλαμε, αντί να απειλήσετε την εξουσία και τα συμφέροντα μας. Για το καλό της οικονομίας και της κοινωνικής ειρήνης ( η οποία δεσπόζει ως αποτέλεσμα της διαρκούς νίκης μας στον πόλεμο.) παρακαλούμε παραμείνετε υπάκουοι και σβήστε όσο ήσυχα ζήσατε μέχρι σήμερα.

—————————————

Σας ευχαριστούμε
Οι αφέντες σας.

 

The Cynical Utopian

Πηγή: vagabondtheorist
Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.