Ισπανία: Απεργία πείνας και εξεγέρσεις σε φυλακές

Όπως πολλές και πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, στο σωφρονιστικό κατάστημα του Brians I ξεκίνησε πριν μερικές μέρες απεργία πείνας, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λίγω κορωνοϊού, ακυρώνοντας επισκεπτήρια από συγγενείς σε όλες τις φυλακές της επικράτειας, ενώ οι επίσημοι εισέρχονται και φεύγουν απ’ το κτίριο δίχως κανένα προστατευτικό μέτρο.

Στο Brians, μέχρι και σήμερα (15/03), περισσότεροι από 100 κρατούμενοι στήριζαν την απεργία πείνας.

Σήμερα το μεσημέρι (15/03), καθώς οι κρατούμενοι εισήλθαν στο εστιατόριο και πήραν μαχαιροπίρουνα αλλά όχι τους δίσκους του φαγητού, εμφανίστηκαν ορισμένοι δεσμοφυλάκοι και ζήτησαν εξηγήσεις για τη στάση τους. Κάποιοι κρατούμενοι αποκρίθηκαν πως διεξάγουν απεργία πείνας, εξηγώντας τους λόγους, και η αντίδραση των δεσμοφυλάκων ήταν να τους αφαιρέσουν τα έγγραφά τους, και τουλάχιστον 3 εξ αυτών οι οποίοι αρνήθηκαν την τροφή μεταφέρθηκαν σε απομόνωση, προς εκφοβισμό των υπολοίπων, με αποτέλεσμα όσοι ακολουθούσαν να προτιμήσουν να παραιτηθούν απ’ την απεργία πείνας.

Υπενθυμίζουμε πως ο αναρχικός κρατούμενος Amadeu Casellas βρισκόταν έγκλειστος για σχεδόν δυο χρόνια στο σωφρονιστικό κατάστημα του Brians I, αναμένοντας τη δίκη του.

Στη φυλακή Wad Ras της Βαρκελώνης, γνωστοποιήθηκε ένα πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μια γυναίκα που της απέμεναν λίγες μέρες ν’ απελευθερωθεί, και εν τέλει αφέθηκε ελεύθερη, όμως οι υπόλοιπες γυναίκες που ήταν μαζί της είναι αγχωμένες, διότι ζήτησαν να κάνουν τεστ, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Χτες, μια ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε στη μπροστινή πύλη, απαιτώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων. Οι κρατούμενες και οι κρατούμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τη διαμαρτυρία, και μέσα απ’ τα τείχη ήθελαν να ενημερωθούν για το τι μπορεί να γίνει.

Στη Murcia II, σήμερα (15/03) δεν επετράπη να εισέλθουν οι άνθρωποι για τα επισκεπτήρια. Ένας δεσμοφύλακας βγήκε έξω με ένα μέλος της ασφάλειας της φυλακής για να ανακοινώσει πως από σήμερα το μεσημέρι, θα απαγορεύεται πλέον η επικοινωνία πίσω απ’ το διαχωριστικό τζάμι.

Κρατούμενοι απ’ τη φυλακή Fontcalent (στο Αλικάντε) διαδήλωσαν αυτήν την Κυριακή (15/03) ανάβοντας φωτιά στο προαύλιο, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης και μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Στην ίδια φυλακή, 12 άλλοι κρατούμενοι στάλθηκαν στα σπίτια τους σε καραντίνα, μετρώντας συνολικά 164 κρατουμένους και 51 σε απομόνωση να αναμένουν τον επίσημο αριθμό των θετικών στον ιό. Οι αρμόδιοι της φυλακής αιτήθηκαν να επισπευθεί η αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλες τις φυλακές, και να διαταχθεί 14ήμερη καραντίνα για όσους φυλακίζονται τώρα.

Καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με τις έγκλειστες και τους εγκλείστους, και απαιτώντας την επιστροφή των εγγράφων τους.

Ομάδα Στήριξης για τον Amadeu

________________________________________

Περαιτέρω πληροφορίες για την Εξέγερση στη φυλακή Fontcalent (στο Αλικάντε)

Το πρωί της Κυριακής (15/03), μεγάλο πλήθος κρατουμένων στην πτέρυγα 2 της φυλακής Foncalent στο Αλικάντε απαίτησαν να προμηθευτούν με προστατευτικό υλικό, ώστε ν’ αποφύγουν τη μόλυνση του κορωνοϊού. Εν συνεχεία, οι κρατούμενοι μιας υπερσυνωστισμένης πτέρυγας βγήκαν στο προαύλιο, ταμπουρώθηκαν, έβαλαν φωτιά σε αντικείμενα, και φώναζαν “Λευτεριά, Λευτεριά!”.

Οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το προαύλιο και επιτέθηκαν στους δεσμοφυλάκους.

Έπειτα, συμφώνησαν να επιστρέψουν στα κελιά τους, αλλά αργότερα άρχισαν να κοπανάνε δυνατά τα κάγκελα των κελιών, προτού ανάψουν φωτιές σε χαρτιά τουαλέτας για να τα πετάξουν απ’ τα παράθυρα.

Πηγή: AMWenglish

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.