Ινδονησία: Για το αντι-αναρχικό κυνήγι μαγισσών και τη “νοοτροπία του καλού ακτιβιστή”

Καταμεσής μιας παγκόσμιας πανδημίας -λες και ποτέ πριν δε γνώρισε παγκόσμια κρίση η ανθρωπότητα- και στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η αστυνομία της Ινδονησίας εξέδωσε μιαν ανακοίνωση, κατά την οποίαν αναρχικοί σχεδιάζουν λεηλασίες σε εθνική κλίμακα στις 18 Απρίλη, το Έτος της Κορόνας. Αυτή η γελοία μα συνάμα στρατηγικής φύσεως ανακοίνωση που ψευδώς δημοσιοποιήθηκε απ’ την εξουσία, καθιστά σαφείς τις προθέσεις της για το ποιους θα γυρέψει να φορτώσει κατηγόριες στους καιρούς αυτούς της κρίσης, ενόσω πολλές και πολλοί απ’ τα χαμηλότερα στρώματα της ινδονησιακής κοινωνίας έχουν ήδη μπουχτίσει απ’ τη συνθήκη, ώστε η λεηλασία να μην αποτελεί πλέον γι’ αυτούς ταμπού. Η οργή θεριεύει. Όμως, καθώς τα μίντια κι η αστυνομία προσπάθησαν να μεγαλοποιήσουν τις πρόσφατες συλλήψεις τεσσάρων αναρχικών για γκραφίτι που έγραφε “Έχουμε ήδη κρίση, καιρός να βάλουμε φωτιά” (βλ. φωτογραφία), προσπάθησαν να διαχειριστούν την κρίση και την ανικανότητα του κράτους ν’ ανταποκριθεί στην κατάσταση, κυνηγώντας έναν “δημόσιο κίνδυνο”, τώρα υπό την ονομασία των “αναρχικών”. Αν μπορούσαμε μονάχα να συγκρίνουμε τον αντίκτυπο ενός γκραφίτι με την παρούσα συγκρυρία, με την απάντηση της ευρύτερης ιντερνετικής κοινωνίας της μεσαίας τάξης, και ακόμη περισσότερο των ακτιβιστών, των ρουφιάνων και λοιπών δειλών που είναι χρήσιμοι στο να στοχοποιούν μια μικρή ομάδα αναρχικών που συνελήφθησαν κάνοντας γκραφίτι στην Τάνγκερανγκ, λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ την Τζακάρτα.

Ποιοι είναι αυτοί οι αναρχικοί;

Μια επίπλαστη κοινωνική οργή ορθώνεται απέναντι στους αναρχικούς. Το κοινό αφήγημα είναι πως “οι αναρχικοί είναι προβοκάτορες”. Ακόμη κι ορισμένοι αριστεριστές ακτιβιστές φτάνουν στο σημείο να θέλουν να συνεργαστούν με το κράτος ώστε να οξύνει τα μέτρα έναντι των αναρχικών, ή για να βαφτίσουν τη δράση τους ηλίθια. Κι αυτό δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Οι ακτιβιστές, η μεσαία τάξη, οι οποίοι είναι τόσο φοβισμένοι για το κάθε τι σε τούτους τους καιρούς του πανικού, μανιπιουλάρονται πολύ εύκολα. Γιατί; Πέραν της υπεραπλουστευμένης τους λογικής και το κοινότυπο της δράσης τους, φταίει φυσικά και το ότι ο ιλλεγκαλισμός σημαίνει γι’ αυτούς απώλεια της ψευδαίσθησης ασφάλειας. Η ίδια κατηγορία ανθρώπων υπονόμευσε πλειάδα αναρχικών εγχειρημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης και της πανδημίας, όπως το μοίρασμα δωρεάν φαγητού, τη δημιουργία καταφυγίων για αστέγους, και άλλους καθημερινούς αγώνες, σε πολλούς εκ των οποίων κάμποσοι αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές απλώς τεμπελιάζουν και τάσσονται με την κρατική λογική τού “Μένουμε σπίτι”, ενόσω η πραγματική δημόσια οργή φλέγεται κι οξύνεται. Οι ίδιοι αναρχικοί που συνελήφθησαν είναι ενεργοί νεολαίοι, τρέχουν ένα αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, και δραστηριοποιούνται στη διάχυση της αντι-πληροφόρησης και στο μαζικό κίνημα “Really, Really Free Market (RRFM)”* σε επίπεδο καθημερινής ζωής. Είναι σαφές πως η μεσαία τάξη και η νοοτροπία των ακτιβιστών αποτελούν αντανακλάσεις της ίδιας γελοίας λογικής που ενορχηστρώνεται απ’ το κράτος, ούτως ώστε να τους ενσωματώσει στην κοινωνία του ελέγχου. Τούτη η σύντομη ενημέρωση αποτελεί επίσης και ένα μεγάλο “άντε γαμήσου” για κάθε ακτιβιστή, ακόμη και για μερικούς αριστεριστές αναρχικούς που επικρίνουν ή κατηγορούν την άμεση δράση ως ηλίθια, απλώς και μόνον επειδή καταλήγει στη σύλληψη κάποιων ατόμων. Επίσης, ένα μεγάλο “άντε γαμήσου” στο κράτος, που σχεδίασε το επίπλαστο αυτό σενάριο θέλοντας να κατηγορήσει τους αναρχικούς. Ίσως οι αναρχικοί να συμμετέχουν στις λεηλασίες, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί! Όμως, αγαπητό κράτος, γνωρίζεις πολύ καλά πως οι δομές σου αποσυντίθενται, και διατιθέμεθα να σε βοηθήσουμε να σαπίσεις. ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ.

Αλληλεγγύη με τους αναρχικούς που συνελήφθησαν στην Τάνγκερανγκ!

Ο Ατομικιστικός Κύκλος

* Το κίνημα “Really, Really Free Market (RRFM)” αποτελεί ένα αυτο-οργανωμένο, οριζόντιο, αντι-καπιταλιστικό εγχείρημα, αποτελούμενο από ατομικότητες που συνεισφέρουν σε μια χαριστική και αλληλέγγυα οικονομία διαμοιρασμού αγαθών. Το όνομά του είναι λογοπαίγνιο που μεταστρέφει την έννοια της ελεύθερης αγοράς, προς μια κατεύθυνση επαναπροσδιορισμού της με όρους αντι-καταναλωτισμού, αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης των ζωών μας και των αγαθών.

Πηγή: anarchistsworldwide

Μετάφραση: Δ.Ο Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.