Χιλή: Αυτόνομες Επαναστατικές Ομάδες – Ανάληψη ευθύνης για αντάρτικες ενέργειες

1 “Ο Αδιάκοπος Αγώνας των Καταπιεσμένων”

Το παρηκμασμένο καπιταλιστικό σύστημα πνέει τις στερνές πνιχτές ανάσες του, ενώ παντού στον κόσμο κατακρημνίζεται το διαστρευλωμένο είδωλο που γέννησε σε μυριάδες την ψευδαίσθηση της ευημερίας και της προόδου. Πέραν αυτού, η συντριπτική πλειοψηφία από ‘μάς ζει πνιγμένη στα χρέη, με πενιχρά έσοδα και σ’ επισφαλείς δουλειές, ανίκανη να πληρώσει για υγεία, παιδεία ή στέγαση. Βασικότατες ανάγκες, η ικανοποίηση των οποίων μας στερείται στο σήμερα. Κι ενόσω το τέρας πνίγεται, συντρίβει τα πάντα στο πέρασμά του. Κωφεύει μπρος στην επιστήμη, μπρος στις επιδιώξεις των αρχέγονων πολιτισμών, και, όσο συνεχίζει να συσσωρεύει χαρτονομίσματα και κέρδη, δε δίνει μία για το περιβάλλον και τη ζωή. Είναι προφανές και πασίγνωστο για τις κοινότητες που αγωνίζονται σήμερα για το νερό πως η ξηρασία δεν οφείλεται στην έλλειψή του, μα στην αδιάκριτη αρπαγή τούτου του ζωτικής σημασίας στοιχείου απ’ τις πολυεθνικές, οι οποίες το καταχράζονται εφοδιάζοντας τις επιχειρήσεις εξορύξεων και δασοκομίας ή την ολιγαρχική γεωργία που βασίζεται στις εξαγωγές, και πλήττοντας τους ανεξάρτητους αγρότες, τις κοινότητες και τους πληθυσμούς μας. Δε μας αποστερούν όμως μονάχα το νερό που πίνουμε, με το οποίο πλένουμε τα χέρια μας και μαγειρεύουμε. Μας αποστερούν την ομορφιά τού να χαζεύουμε έναν τρεχούμενο ποταμό, να κάνουμε μπάνιο παρέα με τα παιδιά μας, να στοχαζόμαστε και να παρατηρούμε τα μέρη εκείνα όπου κατοικούσαν οι παππούδες μας, εκεί όπου σήμερα βλέπουμε μονάχα σκόνη.

Για τον λόγο αυτόν, και για πολλούς ακόμη, εξεγειρόμαστε ως αντάρτες πόλης-υπαίθρου, και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις εκρηκτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη 1η Μάη ενάντια στην Anglo American (1) στην περιοχή της Ελ Μελόν, και ενάντια σε δύο πυλώνες υψηλής τάσης στην περιοχή της Ατακάμα. Επιπλέον, για την απαλλοτρίωση δυναμίτη απ’ την αποθήκη πυρομαχικών της Εθνικής Εταιρείας Εκρηκτικών στην περιοχή της Αντοφαγκάστα, και για την ένοπλη επίθεση με τουφέκια στην κοινότητα Πουδαουέλ, στην πόλη της Μελιπίγια. Μπάτσοι δολοφόνοι και φασίστες κάτοικοι, εκτελεστές και συνένοχοι της δικτατορίας του Σεμπάστιαν Πινιέρα, μόνη Δικαιοσύνη θα είναι η λαϊκή.

Κόσμε της Χιλής, η Εξέγερση του Οκτώβρη δεν έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι που έπεσαν στη μάχη, ακρωτηριάστηκαν, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν, δεν έχουν λησμονηθεί. Υπερασπιζόμαστε την Κοινότητα των Μαπούτσε, και ως αδέρφια αγκαλιάζουμε παρέα το Weychan (2). Είμαστε η ένδοξη επίρρωση της Primera Línea (3), που μας έδειξε πως τα οδοφράγματα κλείνουν το οδόστρωμα, μα ανοίγουν δρόμους.

Να πάρουν μπρος κι άλλες περιοχές

Αυτόνομες Επαναστατικές Ομάδες

Μάιος 2020

(1) Σημείωση της αγγλικής μετάφρασης απ’ το Anarchists Worldwide: Η Anglo American είναι μια Βρετανική πολυεθνική εταιρεία με έδρα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Διαχειρίζεται το Ορυχείο El Soldado και τη Δεξαμενή Υποδοχής Αποβλήτων El Torito, στην περιοχή Ελ Μελόν, στη Χιλή, στερώντας απ’ τις ντόπιες κοινότητες το δικαίωμά τους στο νερό, και προξενώντας λειψυδρία και τοξική μόλυνση του περιβάλλοντος.

(2) Weychan: Το Πνεύμα του Πολέμου, σύμφωνα με τις παραδόσεις των Μαπούτσε.

(3) Primera Línea: Τα άτομα στην πρώτη γραμμή της χιλιάνικης εξέγερσης του Οκτώβρη του 2019.

Πηγή: anarchistsworldwide

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.