Κρήτη: Αφίσα με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd

Λάβαμε 7/6/2020

Στις 25.5.2020 στην Minneapolis (ΗΠΑ), ο αφροαμερικάνος George Floyd συλλαμβάνεται από τέσσερις μπάτσους, επειδή πήγε να ψωνίσει με πλαστό 20δόλαρο. Ο ένας μπάτσος τον έχει ξαπλώσει στο έδαφος και τον πιέζει στον λαιμό με το γόνατο του. Ο άλλος μπάτσος απομακρύνει τους περαστικούς που φωνάζουν ότι τον πνίγουν. Ο George Floyd, χωρίς να φέρει καμία αντίσταση, παρακαλάει συνεχώς τον μπάτσο να πάρει το γόνατο διότι δε μπορεί να αναπνεύσει. Ο μπάτσος, με άνετο ύφος και τα χέρια στις τσέπες, τον αγνοεί και κοιτάει επιδεικτικά τους περαστικούς. Μετά από περίπου 5 λεπτά στο πάτωμα, ο George Floyd πεθαίνει. Ο μπάτσος εξακολουθεί να κάθεται από πάνω του, μέχρι να έρθει ασθενοφόρο και να τον παραλάβει.

O George Floyd δεν ήταν συγκεκριμένος στόχος. Ήταν απλώς ένας από εμάς, ένας ακόμα από αυτούς που περισσεύουν, είτε γιατί βρίσκονται ταξικά στον πάτο, είτε γιατί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (έθνος, φυλή, κουλτούρα, σεξουαλικότητα και πάει λέγοντας). Ήταν το περιθώριο, εκεί που μπαίνουμε όλοι όσοι δεν συμβαδίζουμε με τα πρότυπα του κράτους, εκεί όπου δεν υπάρχει μια καθημερινή ζωή σαν όλων των υπόλοιπων, παρά μόνο έλεγχος, καταστολή και βία.

Σκηνικά σαν αυτά τα ζούμε ή τα βλέπουμε γύρω μας συνέχεια. Περιστατικά που ξεκινούν από άγρια μπατσοβλέμματα και τραμπουκισμούς στο δρόμο και καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς, βασανισμούς στα τμήματα και κάποιες φορές δολοφονίες εν ψυχρώ. Δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”, είναι η στρατηγική του κράτους για την επιβολή και τον έλεγχο στη ζωή μας.

Απέναντι λοιπόν στα κρατικά σκουπίδια, απέναντι σε κάθε ρουφιάνο δημοσιογράφο και μικροαστό πολίτη που εγκαλούν τη Δικαιοσύνη να λύσει το θεματάκι και να πάμε παρακάτω, απέναντι σε κάθε αφεντικό-ιδιοκτήτη που κοιτάει μονάχα μην τυχόν και τα σκηνικά αυτά διαταράξουν τον τζίρο και την ασφάλεια της περιουσίας του,

εμείς κάνουμε ξεκάθαρο…

Κάθε μορφής κρατική βία εναντίων μας είναι μία ακόμη σταγόνα μίσους και συσσωρευμένης απέχθειας εναντίον τους

και κάθε φορά που δολοφονείται ένας George Floyd η οργή θα ξεχειλίζει, οι φωτιές θα ανάβουν, ο κόσμος της αφθονίας τους θα λεηλατείται και η πόλη θα καίγεται

Βίαιοι και συνεπείς αγώνες

μέχρι το γκρέμισμα αυτού του γερασμένου κόσμου

Λύσσα και συνείδηση


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.