Γαλλία, Αμιέν: Αστυνομικές έρευνες έπειτα απ’ την εμπρηστική επίθεση στην SPIP την 1η Απρίλη

Ενημέρωση απ’ την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της SPIP [1]

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης 1ης Απρίλη του 2020, στην Αμιέν της βόρειας Γαλλίας, αναρχικοί πυρπόλησαν κάμποσα οχήματα που ανήκουν στην SPIP (Services Pénitentiaires d’ Insertion et de Probation / Σωφρονιστική Υπηρεσία για Εισαγωγές και Επιτήρηση). Η SPIP αποτελεί μια δομή λειτουργών της διοίκησης των φυλακών, οι οποίοι “επιτηρούν” τους κρατουμένους και τα άτομα που υπόκεινται σε εναλλακτικούς όρους φυλάκισης, συμμετέχουν στην απόφαση να αφεθεί κάποιος με περιοριστικούς όρους, και διασφαλίζουν πως οι όροι θα τηρούνται ή πως το άτομο αυτό θα επιστρέψει στη φυλακή αν παραβεί τους όρους. Είναι η πρώτη φορά που η SPIP δέχεται τέτοια επίθεση.

Τα δύο βανάκια που μετάφεραν τους κρατουμένους στα δικαστήρια, καταστράφηκαν πλήρως. Πέντε ακόμη οχήματα με τα οποία οι υπάλληλοι επισκέπτονταν τους κρατουμένους στις ανοιχτές εγκαταστάσεις ή περιπολούσαν, κάηκαν ολικώς ή μερικώς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονταν παρκαρισμένα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης πίσω απ’ τα γραφεία της SPIP. Σ’ ένα απ’ τα δωμάτια των γραφείων, σπάστηκε ένα τζάμι και πετάχτηκε μια μολότοφ, η οποία όμως δεν μπήκε μέσα και δεν έπιασε φωτιά. Επίσης, σ’ έναν τοίχο γράφτηκε “Crève la justice, crève la taule, crève l’Etat, et créve!” / “Θάνατος στη δικαιοσύνη, θάνατος στη φυλακή, θάνατος στο κράτος, ας τ’ αφήσουμε να ψοφήσουν!”, παρέα μ’ ένα Αλφάδι.

Έπειτα απ’ την επίθεση ξεκίνησε έρευνα, και συγκεντρώθηκαν οι εικόνες απ’ τα κυκλώματα καμερών CCTV. Ο εισαγγελέας της Αμιέν, Alexandre de Bosschère, ανέφερε πως η επίθεση είναι πρωτίστως συμβολική: «Δεν είναι η SPIP καθ’ εαυτή που στοχοποιείται, μα η ίδια η Δικαιοσύνη, το Κράτος».

Αστυνομικές έρευνες έπειτα απ’ την εμπρηστική επίθεση στην SPIP την 1η Απρίλη

Την 1η Ιουλίου 2020, στις 6 το πρωί, έγινε μπούκα σε διαμέρισμα στην Αμιέν, στα πλαίσια έρευνας που αρχίνησε από ανακριτή κατά αγνώστων για «πρόκληση φθορών μέσω οργανωμένης συμμορίας», και η οποία σχετίζεται με την εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της SPIP στην Αμιέν, την 1η Απρίλη 2020.

Επιπλέον, ένα άτομο, ο S., ο οποίος ήδη έχει κατηγορηθεί στα πλαίσια έρευνας έπειτα από εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της Jourdan στη Λιμόζ [2], και του οποίου τα ηλεκτρονικά ίχνη χάθηκαν στις 16 Μάρτη 2020, συνελήφθη και αφέθηκε στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Θα κληθεί τη 15η Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, να δικαστεί στο δικαστήριο της Αμιέν επειδή αρνήθηκε να φωτογραφηθεί, να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα και δείγμα DNA, και να αποκαλύψει τον κωδικό μιας κρυπτογραφημένης κάρτας μνήμης.

Οι έρευνες ενορχηστρώνονται απ’ το τμήμα της Αμιέν της Δικαστικής Αστυνομίας της Λιλ, η οποία δέχεται την επίσημη αρωγή της Δικαστικής Αστυνομίας του Παρισίου στην παρούσα έρευνα.

Στην μπούκα κατασχέθηκαν υπολογιστές, τηλέφωνα, βιβλία, αναρχικά φυλλάδια, ακόμα και ένα Canard enchainé (σατιρικό και διερευνητικό εβδομαδιαίο έντυπο).

Φαίνεται πως οι μπάτσοι έχουν αγγίξει τα όρια της ευφυίας τους με τις έρευνές τους, και πλέον απλώς προσπαθούν να χτυπήσουν τυχαία: πριν λίγες βδομάδες, κάποια άτομα συνελήφθησαν επειδή πριν χρόνια είχαν γράψει σε τοίχο ένα αναρχικό σύμβολο…

Σημειώσεις:

[1] Συνδυαστική μετάφραση της Δ.Ο. Ragnarok από δημοσιεύσεις του Insuscettibile di Ravvedimento και του Anarchists Worldwide, όπου καταγράφηκαν πληροφορίες αλιευμένες από καθεστωτικά μέσα σχετικά με το συμβάν της εμπρηστικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις της SPIP στην Αμιέν της Γαλλίας, την 1η Απρίλη 2020.

[2] Εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της γαλλικής Χωροφυλακής στη Λιμόζ της Γαλλίας, στις εγκαταστάσεις της Jourdan, στις 18 Σεπτέμβρη του 2017.

Πηγή: Act For Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.