Ιταλία: Ενημερώσεις για τις επιχειρήσεις ”Panico”, ”Bialystok” και ”Ritrovo”

1. Έναρξη του εφετείου για την ”επιχείρηση Panico”

Ενόσω αναμένουμε περαιτέρω πληροφορίες, ενημερώνουμε πως η 13η Οκτωβρίου 2020 καθορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης του εφετείου της ”επιχείρησης Panico”.

_______________________________

2. Σχετικά με τη λήψη δειγμάτων DNA έπειτα απ’ τις συλλήψεις για την ”επιχείρηση Ritrovo”

Ακόμη κι έπειτα από δύο μήνες που έχουν περάσει απ’ όταν αφεθήκαμε ελεύθερες/-οι, θέλουμε αφότου αποφυλακιστήκαμε να αναφερθούμε συντόμως στο πώς πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία. Πολλά κείμενα κι αναλύσεις έχουν γραφτεί από δαύτη τη σκοπιά, θεωρούμε όμως σημαντικό να συλλογικοποιούμε τις άμεσες εμπειρίες προκειμένου να σκιαγραφήσουμε πιθανές προτάσεις.

Αρχικά να πούμε πως βρισκόμασταν σε τέσσερις διαφορετικές φυλακές (Vigevano, Piacenza, Alessandria και Ferrara), και αποφυλακιστήκαμε όλες/-οι στις 30 Μάη, όχι όμως την ίδια ώρα.

Στις περιπτώσεις των συντρόφων/-ισσών που αρνήθηκαν την εθελούσια παροχή δείγματος, η αντίδραση των δεσμοφυλάκων ήταν η ίδια: απείλησαν να μας κρατήσουν περισσότερο, μέχρι να πάρουν το πράσινο φως της εισαγγελίας για εξαναγκαστική δειγματοληψία. Σε μία περίπτωση ανακοίνωσαν πως θα προχωρούσαν σε εξαναγκαστική δειγματοληψία, καθώς είχαν την άδεια του Κράτους.

Έπειτα, η σειρά των γεγονότων ήταν η ακόλουθη:

1) Alessandria: Καθώς το πράσινο φως της εισαγγελίας δε δόθηκε άμεσα, οι δεσμοφυλάκοι προειδοποίησαν τα συντρόφια πως θα τους κατήγγειλαν για αντίσταση κατά της αρχής, αλλά δεν τους ήρθε εν τέλει ενημέρωση για κάποια καταγγελία. Τα συντρόφια αποφυλακίστηκαν δίχως να διεξαχθεί καμία υποχρεωτική λήψη δείγματος DNA.

2) Ferrara: Καθώς δεν μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία με την εισαγγελία κι έτσι θα καθυστερούσε η έγκριση, οι δεσμοφυλάκοι πρότειναν στο ιατρικό προσωπικό (όχι στο προσωπικό της φυλακής) να προχωρήσουν στη λήψη δείγματος με μπατονέτα απ’ τα συντρόφια. Εκείνα κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο τους κι ενημερώθηκαν πως υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μείνουν στη φυλακή περισσότερο και επ’ αόριστον (αναλόγως του χρόνου που θα χρειαζόταν για να δοθεί έγκριση απ’ την εισαγγελία) · οπότε αποφάσισαν να συναινέσουν. Στο τέλος, η λήψη δείγματος πραγματοποιήθηκε από μια νοσοκόμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συνεπάγεται το γεγονός πως η δειγματοληψία με μπατονέτα πραγματοποιήθηκε από μη εξουσιοδοτημένο άτομο και δίχως την ύπαρξη κάποιου υπογεγραμμένου εγγράφου που να δηλώνει πως η λήψη δείγματος DNA είναι συναινετική (οπότε πρόκειται για δειγματοληψία που δε γίνεται εξαναγκαστικά, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει και τη συναίνεση του εμπλεκόμενου ατόμου). Κάτι ακόμα που οφείλει να κατανοηθεί είναι το πόσο μπορεί κανείς να παραμείνει υπό κράτηση ενόσω έχει εκδοθεί εντολή αποφυλάκισης, όπως στη Ferrara, όπου κρατήθηκαν 3 επιπλέον μέρες (ως την Τρίτη, ενώ έλαβαν ενημέρωση για την αποφυλάκιση το Σάββατο) εξαιτίας των διακοπών και του παρατεταμμένου σαββατοκύριακου · αν και δεν είναι πολύ πιθανόν, πάραυτα είναι σημαντικό να εξακριβώσουμε αν υφίσταται κάποια καθολική εντολή ή αν η παρατεταμμένη κράτηση έγκειται στην ευχέρεια του εκάστοτε σωφρονιστικού ιδρύματος.

3) Piacenza: Έπειτα από μια άρνηση συναίνεσης για λήψη δείγματος DNA, υπήρξαν απειλές απ’ τους δεσμοφυλάκους (“φέρ’ της ένα σχοινί να μπορεί να κρεμαστεί”, όπως ειπώθηκε για μια συντρόφισσα). Έπειτα από σχεδόν δύο ώρες, μια ομάδα κάμποσων δεσμοφυλάκων, αντρών και γυναικών –καθοδηγούμενη από έναν αρχιφύλακα γνωστό για την προτίμησή του στις βάναυσες μεθόδους– άρπαξαν ένα προς ένα τα συντρόφια και τα πήγαν εξαναγκαστικά στο δωμάτιο των δειγματοληψιών. Ειπώθηκε πως είχε δοθεί η εισαγγελική έγκριση, αλλά –μέσα στη σύγχυση– τα συντρόφια δεν απαίτησαν να τη δουν: όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, αυτό ήταν λάθος, καθώς στις άλλες φυλακές δεν είχε έρθει η έγκριση. Με την απουσία εισαγγελικής έγκρισης για εξαναγκαστική λήψη δείγματος DNA, τα δείγματα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, όμως δεν είναι έγκυρα για χρήση σε περίπτωση που αποδειχθεί πως η λήψη δείγματος πραγματοποιήθηκε δίχως έγκριση. Αφού έβαλε γάντια, ο αρχιφύλακας ξεκαθάρισε πως θα χρησιμοποιήσει βία “επειδή είναι αρσενικό”, και πως η εξουσία του “του έχει δοθεί απ’ το Κράτος”. Έπειτα απ’ την εξαναγκαστική δειγματοληψία, πλαστογράφησε την υπογραφή μιας συντρόφισσας, απειλώντας την να μη δημοσιοποιήσει το γεγονός αυτό. Η λήψη δείγματος πραγματοποιήθηκε δια της βίας: γόνατα στην κοιλιά, κλεισμένη μύτη, ακινητοποιημένα χέρια, πίεση στο σαγόνι και στα μάγουλα, και τράβηγμα του κεφαλιού απ’ τα μαλλιά προς τα πίσω. Παρά τις άθλιες μεθόδους που επιβλήθηκαν, ευελπιστούμε πως η ακρίβεια των δειγμάτων είναι μειωμένη, δεδομένου ότι όλα συνέβησαν σε συνθήκες κάθε άλλο παρά αποστειρωμένες.

4) Vigevano: Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε δίχως προβλήματα για τους δεσμοφυλάκους και τον γιατρό. Η συντρόφισσα πήγε στο θεραπευτήριο, πλήρως περικυκλωμένη απ’ τα καθάρματα. Δεν προέβη σε κάποια αντίσταση, καθώς κατάλαβε πως δεν μπορούσε ν’ αντέξει μέχρι τέλους.

Φωτίζοντας τούτες τις εμπειρίες, οι οποίες έλαβαν όλες χώρα την ίδια μέρα, γίνεται σαφές πως αν δε ληφθεί εισαγγελική έγκριση, είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε φυλακής το πώς θα επιλέξει να κινηθεί. Ήδη γνωρίζαμε, και το επιβεβαιώσαμε περαιτέρω, πως είναι δυνατόν να αποφυλακιστείς μέσω μιας καταγγελίας ή, ακόμα καλύτερα, μέσω της απειλής για μια καταγγελία. Δυστυχώς, μας επιβεβαιώθηκε επιπλέον το γεγονός πως η εξαναγκαστική λήψη δείγματος, εξαιτίας και μόνο της άσκησης βίας που εμπεριέχει, βιώνεται με απέραντη ευχαρίστηση απ’ τους δεσμοφυλάκους, και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις. Πάραυτα, χαιρόμαστε που μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποια απ’ τα δείγματα ήταν λιγότερο έγκυρα.

Η λήψη δείγματος DNA δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία παντού · έτσι, η ανταλλαγή εμπειριών απ’ αυτήν τη σκοπιά είναι υψίστης σημασίας, ούτως ώστε εκείνες κι εκείνοι που βρίσκονται στη θέση να τους επιβάλλεται δειγματοληψία στο μέλλον (και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν) να μπορούν να έχουν περισσότερα εμπειρικά εργαλεία για ν’ αποφασίσουν το κατά πόσο μπορούν να πιέσουν τις καταστάσεις και για ποιους λόγους.

Η άρνηση να δώσει κανείς DNA εθελούσια δεν είναι ιδεολογική στάση, αλλά μια επιλογή που δημιουργεί πιθανότητες να μειωθούν τα περιθώρια εγκυρότητας ή χρησιμότητας των δειγμάτων που λαμβάνει με τρόπο εξαναγκαστικό η αντίπαλη πλευρά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτηματικά, όμως είναι φρόνιμο να συνεχίσουμε να αμφισβητούμε και να εφαρμόζουμε πρακτικές εναντίωσης στη χρήση ενός στοιχείου που προσπαθούν να το περάσουν ως επιστημονικά αντικειμενική απόδειξη στο δικαστήριο.

_______________________________

3. Ενημερώσεις και οικονομική ενίσχυση για τους αιχμαλώτους της ”επιχείρησης Bialystok”

Τη 12η Ιουνίου 2020, έκανε την εμφάνισή της μία ακόμη αντι-αναρχική κατασταλτική επιχείρηση, υλοποιημένη απ’ το ιταλικό Κράτος, τούτη τη φορά υπό την ονομασία ”επιχείρηση Bialystok”, ενορχηστρωμένη από τον εισαγγελέα Michele Prestipino απ’ την Εισαγγελία της Ρώμης. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, τρία στην ιταλική επικράτεια και δύο στο εξωτερικό (στη Γαλλία και στην Ισπανία), ενώ δύο ακόμη τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό · έγινε έρευνα σε κάμποσα σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αναρχικού κατειλημμένου χώρου στη Ρώμη, και κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές. Στο εφετείο επικυρώθηκαν οι ποινές κάθειρξης για όσα άτομα συνελήφθησαν στην ιταλική επικράτεια, εκτός του Paska, για τον οποίον ακυρώθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Η συνήθης κατηγορία περί ανατρεπτικής οργάνωσης με τρομοκρατικούς σκοπούς ήταν και η βασική, πλάι στις πιο συγκεκριμένες κατηγορίες που συμπεριλαμβάνουν τον εμπρησμό οχημάτων που ανήκαν σε εταιρεία ενοικίασης οχημάτων της ENI, μιας ιταλικής πετρελαϊκής πολυεθνικής, και μια εκρηκτική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα των Carabinieri στο San Giovanni της Ρώμης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 και αναλήφθηκε απ’ τον Πυρήνα της FAI/FRI “Santiago Maldonado”. Η κατηγορία της ανατρεπτικής οργάνωσης που έχει φορτωθεί σε όλους επικεντρώνεται στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν (μέσω κειμένων, κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων) για τα αναρχικά συντρόφια που συνελήφθησαν στην “επιχείρηση Panico”, και συγκεκριμένα για τον Paska, ο οποίος είχε αιτηθεί να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει.

Τελευταίες ενημερώσεις για την ”επιχείρηση Bialystok”

Στις 14 Ιουλίου, η Francesca εκδόθηκε στην Ιταλία. Καθώς είχε συλληφθεί στην Ισπανία, τοποθετήθηκε αρχικά στην Αλμερία κι έπειτα στη Μαδρίτη, όπου και παρέμεινε για κάποιες μέρες πριν την έκδοσή της. Αυτή τη στιγμή κρατείται στη φυλακή της Latina υπό καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης για 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα για τη νόσο Covid. Όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ενημερώθηκε για την επιβολή λογοκρισίας στην αλληλογραφία της, που σημαίνει πως τα γράμματα που δέχεται ή στέλνει θα διαβάζονται και θα εξετάζονται απ’ τους μπάτσους. Μπορείτε να της γράψετε και να της στείλετε βιβλία σε ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά στην ακόλουθη διεύθυνση:

Francesca Cerrone
Casa Circondariale di Latina
Via Aspromonte 100
04100 Latina
Italy

Την Τρίτη 28 Ιουλίου, ο Robi, συλληφθέντας της ”επιχείρησης Bialystok”, εκδόθηκε απ’ τη Γαλλία στην Ιταλία, και μεταφέρθηκε στη φυλακή της Rebibbia.

Αυτή είναι η διεύθυνση για να του γράψετε:

Roberto Cropo
C.C. di Roma Rebibbia
Via Raffaele Majetti 70
00156 Roma
Italy

Οι διευθύνσεις των υπόλοιπων αιχμαλώτων της ”επιχείρησης Bialystok”:

Nico Aurigemma
Casa Circondariale di Terni
Str. Delle Campore 32
05100 Terni (TR)
Italy

Claudio Zaccone
CC di Siracusa, strada monasteri 20
96014 Cavadonna (SR)
Italy

Flavia Digiannantonio
C.C di Roma Rebibbia
Via Bartolo Longo 72
00156 Roma
Italy

Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης

Τούτη τη στιγμή είναι σημαντικό να αποτρέψουμε με κάθε πιθανό μέσο την απομόνωση των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του να τους στέλνουμε γράμματα. Είναι επίσης αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό ζήτημα, έχοντας υπόψιν τα δικαστικά έξοδα, όπως επίσης και τις ανάγκες των φυλακισμένων. Για όσες και όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν, ανοίχτηκε ένας λογαριασμός IBAN για τον σκοπό αυτό · όσες και όσοι επιθυμούν ν’ αποσαφηνίσουν τον λόγο της συνεισφοράς τους (για δικαστικά έξοδα ή για βιοτικές ανάγκες), μπορούν να το κάνουν στη φόρμα της πληρωμής.

ΚΩΔΙΚΟΣ IBAN: IT40B3608105138206892206896
ΟΝΟΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: Pietro Rosetti
ΚΩΔΙΚΟΣ SWIFT/BIC: BPPIITRRXXX
MAIL: iakovlev@riseup.net

Πηγή: Act For Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.