Ισπανία: 14 αναρχικοί/ελευθεριακοί κρατούμενοι διεξάγουν κυλιόμενη απεργία πείνας

Κυλιόμενη απεργία πείνας στις ισπανικές φυλακές

Από την περασμένη 1η Σεπτέμβρη, τουλάχιστον 14 κρατούμενοι και κρατούμενες, κυρίως αναρχικοί/ές, λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενη απεργία πείνας ενάντια στις εξαθλιωμένες υγειονομικές συνθήκες στις ισπανικές φυλακές. Προωθούν επίσης ένα πρόγραμμα 14 σημείων ενάντια στην απομόνωση (FIES/DERT), τα βασανιστήρια και τη σωματική βία απ’ τους δεσμοφυλάκους, την απομάκρυνση των κρατουμένων απ’ τα σπίτια τους, κλπ. Κάθε συντρόφι διεξάγει 10ήμερη απεργία πείνας, το ένα μετά το άλλο, κάθε μήνα από 3 έγκλειστα συντρόφια.

Η βία στις ισπανικές φυλακές είναι αρκετά συνήθης, κάθε χρόνο 200 κρατούμενοι/ες πεθαίνουν εντός των ισπανικών φυλακών λόγω της βαναυσότητας ή λόγω ναρκωτικών, ανεπαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασθενειών. Συγκεκριμένα, στους καιρούς του κορωνοϊού, η κατάσταση στις φυλακές είναι παντελώς αβάσταχτη (άθλιο φαγητό, έλλειψη δραστηριοτήτων, απαγορεύσεις επισκεπτηρίων…).

Τον περασμένο Αύγουστο, η συντρόφισσά μας Carmen Badía Lachos παραβιάστηκε από δεσμοφύλακα εντός του “νοσοκομείου” της φυλακής Zuera (στη Σαραγόσα). Πάσχει από καρκίνο και χρησιμοποιεί καροτσάκι για να μετακινείται, οπότε τούτος ο ψυχοπαθής θεώρησε εύκολο να δράσει ως θρασύδειλος. Η Carmen προέβη σε δημόσια ανακοίνωση σχετικά με αυτό το μάτσο έγκλημα. Πέρσι, η Carmen διεξήγαγε μακρά απεργία πείνας (περισσότερο από 2 μήνες) για να καταδείξει την κατάσταση της υγείας της προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί λόγω του ανίατου καρκίνου της. Η διεύθυνση της φυλακής απέρριψε το αίτημα… Ο παραβιαστής δέχθηκε απειλές εκτέλεσης από ανώνυμο κρατούμενο.

Ο μακροχρόνια έγκλειστος Claudio Lavazza,τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε πίσω στην Ισπανία αφότου δικάστηκε στο Παρίσι για μεγάλη ληστεία τράπεζας (το 1978) και καταδικάστηκε σε 41 έτη κι έπειτα σε 10 έτη κάθειρξης στη Γαλλία. Ο Claudio συνελήφθη ξανά το 1996 έπειτα από ληστεία τράπεζας στην Cordoba, όπου σκοτώθηκαν 2 μπάτσοι σε συμπλοκή με ανταλλαγή πυρών.

Επίσης, έγκλειστος βρίσκεται ακόμη ο αναρχικός σύντροφος Gabriel Pombo da Silva, και συγκεκριμένα στη φυλακή της Leon. Μετήχθη το 2013 απ’ το Άαχεν της Γερμανίας στην Ισπανία, με την ειδική συνθήκη ότι έπρεπε να εκτίσει απλώς την ποινή του απ’ τη Γερμανία στην ισπανικές φυλακές, κι έπειτα θα ήταν ελεύθερος από προηγούμενες ποινές. Έτσι, το 2016 αποφυλακίστηκε. Όμως, δε διήρκεσε πολύ η ελευθερία του στην Ισπανία… απλά και μόνο επειδή μια δικαστής απ’ την Girona έκρινε πως ο Gabriel έπρεπε να ολοκληρώσει της 30ετή ποινή που του είχε φορτωθεί απ’ το 1990… γεγονός που σημαίνει 16 επιπλέον χρόνια πίσω απ’ τα σίδερα. Όμως, οι φίλοι/ες και οι σύντροφοι/ισσές του προσπαθούν να φέρουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Συνεπώς, δεν έχει ειπωθεί ακόμα η τελευταία λέξη.

Αλληλεγγύη με τις αναρχικές και τους επαναστάτες κρατουμένους ανά τον κόσμο!

Κάτω τα τείχη όλων των φυλακών!

Πηγή: Act For Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.