Ιταλία: Γράμμα της αιχμάλωτης αναρχικής Francesca από τη φυλακή της Latina

Σε αλληλεγγύη με όλα τα αιχμάλωτα αναρχικά συντρόφια

Οι συνθήκες κράτησης στις ιταλικές φυλακές εξακολουθούν να δυσχεραίνουν · αντίκρυ στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του COVID, τα αιτήματα των κρατουμένων κατ’ εξοχήν αγνοούνται, προκαλώντας ταραχές σε δεκάδες φυλακές, οι οποίες ακολουθούνται από κρατική καταστολή με τιμωρητικές μεταγωγές και ποινικές διαδικασίες. Πολλοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν στις ταραχές αυτές. Η ευθύνη γι’ αυτούς τους θανάτους ανήκει στο Κράτος. Οι τροποποιήσεις στις οποίες προέβη το σωφρονιστικό σύστημα απ’ την περασμένη άνοιξη έχουν σημάνει σε πολλές περιπτώσεις μείωση της επαφής με τον έξω κόσμο, μείωση των δραστηριοτήτων, απομόνωση, μετατροπή των συνθηκών εγκλεισμού σε όλο και πιο αβίωτες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει σημάδια βελτίωσης, παρ’ ότι υπήρξε αρκετός καιρός να κινηθούν προς την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι νέες διατάξεις είναι δυσοίωνες, προμηνύοντας όλο και πιο περιοριστικά μέτρα για τις πτέρυγες υψίστης ασφαλείας, καθώς και επέκταση της εφαρμογής του καθεστώτος 41bis, ενός καθεστώτος αργού βασανισμού που αποσκοπεί να λυγίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της ατομικής ταυτότητας.

Μπρος σ’ όλα δαύτα, όσες και όσοι τολμούν να σταθούν ενάντια στις φυλακές, ενάντια στο κράτος που τις διαχειρίζεται και στην κοινωνία που τις έχει ανάγκη, όσοι και όσες οικειοποιούνται πρακτικές αλληλεγγύης εντός και εκτός τειχών, κλειδαμπαρώνονται ολοένα και περισσότερο σ’ αυτήν τη μεριά των τειχών. Οι πρόσφατες αντι-αναρχικές επιχειρήσεις αποτελούν σαφέστατα μέσο για την αντιμετώπιση της αλληλεγγύης με τις αναρχικές κρατούμενες και κρατουμένους.

Ανάμεσά τους, κάποιες συνθήκες εγκλεισμού ξεχωρίζουν για τον ιδιαιτέρως τιμωρητικό κι αβάσταχτο χαρακτήρα τους.

Ο Davide Delogu υπόκειται επί της ουσίας στο καθεστώς 14bis, διότι ποτέ του δεν έσκυψε το κεφάλι μπρος στον θεσμό της φυλακής. Παρά τις αιτήσεις του για μεταγωγή σε άλλη φυλακή, δεν έχει μεταχθεί, και, αντιθέτως, η κατάσταση κράτησής του έχει επιδεινωθεί.

Ο Giuseppe Bruna βρίσκεται στην επιτηρούμενη πτέρυγα της φυλακής της Pavia για περισσότερο από έναν χρόνο, τιμωρούμενος για τις σεξουαλικές του επιλογές. Παρά τις επαναλαμβανόμενες αιτήσεις του για μεταγωγή, η DAP, υπό διάφορα προσχήματα, δεν τον έχει μεταγάγει.

Το πατριαρχικό σύστημα στο οποίο βασίζονται το κράτος και η κοινωνία, αποκαλύπτει τα βαθύτερα και αιχμηρότερα στοιχεία του κόσμου των φυλακών: Τα αντικρίζουμε στις χείριστες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γενικώς οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές, στα έμφυλα στερεότυπα στα οποία υπόκεινται, στη λογική της νηπιοποίησης και της ψυχιατρικής που τους επιβάλλεται. Τα αντικρίζουμε στο πώς αντιμετωπίζονται οι αναρχικές συντρόφισσες, οι οποίες διαχωρίζονται και σκορπίζονται σε πτέρυγες AS3 (Υψηλής Επιτήρησης 3) ανά την Ιταλία, καθώς αυτό είναι και το πρωταρχικό στοιχείο της πατριαρχίας: ο διαχωρισμός των γυναικών, καθώς, όταν είναι ενωμένες, η εξουσία τρέμει. Το αντικρίζουμε στην αντιμετώπιση των αντρών με μη-ετεροκανονικό σεξουαλικό προσανατολισμό, και όσων δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον επιβαλλόμενο έμφυλο δυισμό, οι οποίοι τοποθετούνται ανάμεσα σε ρουφιάνους, παιδόφιλους και βιαστές.

Ως αναρχική, σίγουρα δε στηρίζω επ’ ουδενί τη λογική των διάφορων σωφρονιστικών κυκλωμάτων, όπως αντίστοιχα δε στηρίζω την ίδια τη λογική της φυλακής, στην οποία αντιτίθεμαι και την οποία μάχομαι. Ως τη συντριβή κάθε είδους φυλακής.

Εν τω μεταξύ, δε θα μείνω άπραγη και σιωπηλή ενόσω αρκετά αναρχικά συντρόφια ζουν υπό αβάσταχτες συνθήκες σ’ άλλες φυλακές.

Ο Davide και ο Giuseppe μάχονται για πιο βιώσιμες συνθήκες κράτησης. Στέκομαι δίπλα τους. Για τον λόγο αυτόν, από τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη προβαίνω σε άρνηση του φαγητού της φυλακής στη Latina, όπου και βρίσκομαι έγκλειστη.

Για έναν κόσμο δίχως φυλακές.

Για την αλληλεγγύη αναμεταξύ των κρατουμένων και με τους κρατουμένους.

Για την Αναρχία.

Fra.

Πηγή: Act For Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.