Γαλλία: Τα όμορφα κέντρα διεχείρισης δεδομένων όμορφα καίγονται

Την Τετάρτη 10 Μάρτη, αργά το βράδυ, ξέσπασε φωτιά στο Στρασβούργο σε ένα απ’ τα τέσσερα τεράστια κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data-center) της OVH, μιας γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας φιλοξενίας ιστοσελίδων (web-hosting). Παρά τον άμεσο συναγερμό και τους περισσότερους από εκατό πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο –επιστρατεύοντας οχήματα ακόμη κι απ’ τη γειτονική Γερμανία– λίγες ώρες αργότερα δεν είχε απομείνει τίποτα απ’ το κτίριο του κέντρου διαχείρισης δεδομένων SBG2. Από σιλικόνη έμεινε μόνο στάχτη. Οι φλόγες, προτού τεθούν υπό έλεγχο, έπληξαν επίσης σοβαρά το κτίριο SBG1, καταστρέφοντας πλήρως περισσότερο απ’ το μισό.

Το παντελώς κατεστραμένο κέντρο διαχείρισης δεδομένων βρισκόταν σ’ ένα κτίριο 500 τετραγωνικών μέτρων, χωρισμένο σε 5 ορόφους. Εκεί φιλοξενούνταν χιλιάδες επί χιλιάδων servers, αποθηκεύοντας δισεκατομμύρια δεδομένα (data), συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων που σχετίζονταν με την καμπάνια εμβολιασμού της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Όλα, ή σχεδόν όλα, έγιναν καπνός, χάθηκαν για πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων εκατομμυρίων πελατών. Φαίνεται πως η φωτιά έθεσε εκτός λειτουργίας 3.600.000 sites, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο, προξενώντας κυριολεκτικά ανυπολόγιστη κι ανεπανόρθωτη ζημιά.

Τίποτα δεν μπόρεσε να γίνει αντιληπτό απ’ τις 300 κάμερες ασφαλείας, τίποτα δεν μπόρεσε ν’ αποτραπεί απ’ το σύστημα πυρανίχνευσης που ήταν εγκατεστημένο στον χώρο, τίποτα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν οι πυροσβεστικές ασκήσεις που πραγματοποιούνταν κάθε 6 μήνες απ’ το προσωπικό, τίποτα δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στο να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες “η μέγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της OVH”.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, η φωτιά πρέπει να ξέσπασε από ένα τροφοδοτικό αδιάλειπτης παροχής, μηχάνημα που χρησιμοποιούνταν για να αποσβέσει πιθανές ξαφνικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την παροχή του ηλεκτρισμού ο οποίος χρειάζεται υπό κανονικές συνθήκες, π.χ. να προστατεύσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό από πιθανούς κινδύνους όπως η υπερφόρτωση της τάσης του ρεύματος. Το πρωί πριν τη φωτιά, ένα απ’ τα τροφοδοτικά αδιάλειπτης παροχής είχε υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης, και σύμφωνα με τους ειδικούς οι πρώτες σπίθες πρέπει νά ‘χουν ξεκινήσει από εκεί. Το τεράστιο κέντρο διαχείρισης δεδομένων της OVH, λοιπόν, καταστράφηκε από κάτι που θα εγγυόταν την ασφάλειά του…

Ενώ ο πληττόμενος διευθύνων σύμβουλος (CEO) της OVH διακηρύττει πως το αναπάντεχο γεγονός “τον κάνει ν’ αναρωτιέται πώς και γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο”, εμείς αντιθέτως θεωρούμε πως αρμόζει καλύτερα να προβούμε σε άλλες ερωτήσεις: Πώς το χαμόγελο της βιομηχανικής αλαζονείας είναι προορισμένο, αργά ή γρήγορα, να μετατραπεί σε γκριμάτσα, πώς η τεχνο-επιστημονική παντοδυναμία ανακαλύπτει μέσα σε λίγες ώρες την ίδια της την τρωτότητα, ή πώς γίνεται να έχει νόημα να καθόμαστε να μας συντρίβει το οικοδόμημα του εχθρού, και κατ’ επέκταση πώς μπορούμε να σταματήσουμε να αναμένουμε να συμβούν αντίστοιχες βιομηχανικές καταστροφές…

Πηγή: 325

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.