Ιταλία: Νέα έρευνα υπό το άρ.280 σχετικά με την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια

Στις αρχές του Απρίλη, οι καραμπινιέροι έστειλαν στον Robert, ο οποίος ήδη διώκεται στα πλαίσια της “Επιχείρησης Prometeo”, κάλεσμα για έρευνα υπό το άρθρο 280 (επίθεση με τρομοκρατικό σκοπό), με επισυναπτόμενη αίτηση για την άμεση διεξαγωγή ανάκρισης στις 13 Απρίλη, στα κεντρικά της αστυνομίας στην Πάρμα, σχετικά με αντικέιμενα που συλλέχθηκαν στις 27 και 28 Νοέμβρη 2016 σε σημεία κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια, στην Corticella.

Μόλις δυο μέρες μετά, τα ίδια χαρτιά στάλθηκαν και στον Giuseppe, ο οποίος προς το παρόν κρατείται στη φυλακή της Μπολόνια, και ο οποίος επίσης διώκεται στα πλαίσια της έρευνας για την “Επιχείρηση Prometeo”. Διακύβευμα αποτελεί η έκρηξη μηχανισμού έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια, τη νύχτα της 27ης Νοέμβρη 2016.

Χρειάζεται να γίνει εκτενής ανάλυση σχετικά με την έναρξη κατασταλτικών ερευνών που ακολούθησαν του περιστατικού. Τη μέρα μετά την έκρηξη, θα επισκεπτόταν την πόλη ο τότε πρωθυπουργός, Matteo Renzi, και, μαζί με τις δικαστικές αρχές, διακήρυξε πως “οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατακριτέα χειρονομία θα συλλαμβάνονταν με κάθε κόστος, και όλοι οι αναγκαίοι πόροι θα επιστρατεύονταν για να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που τόλμησαν να προσβάλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την αδιαμφισβήτητη εξουσία των καραμπινιέρων”. Και, πράγματι, τα κατασταλτικά αντανακλαστικά δε θ’ αργούσαν να φανούν, καθώς μόλις δυο βδομάδες αργότερα συνέλαβαν έναν ζογκλέρ γαλλικής καταγωγής. Φυλακίστηκε στην πτέρυγα AS2 (Υψίστης Ασφαλείας 2) της Ferrara για 4 μήνες, όμως σύντομα εξανεμίστηκε ο ενθουσιασμός της εισαγγελίας, με επικεφαλής τον Giuseppe Amato (γνωστός για την ανάμιξή του και σε άλλες έρευνες περί “ανατρεπτικής οργάνωσης”), έπειτα απ’ την απελευθέρωση του άτυχου ανθρώπου αφότου ένας μάρτυρας ανέτρεψε τους ισχυρισμούς τους. Η έρευνα παρέμεινε ανοιχτή για περίπου έναν χρόνο επιπλέον, κι έπειτα έκλεισε δίχως περαιτέρω διερεύνηση. Ο ζογκλέρ καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατοχή εκρηκτικών υλών (χωρίς αποδείξεις, όπως φάνηκε από τη μετέπειτα κατάθεση του μάρτυρα), και αθωώθηκε πλήρως αργότερα στο εφετείο.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, τούτη η έρευνα ξεθάφτηκε απ’ την ίδια εισαγγελία, από την Antonella Scandellari, η οποία, μετά τις προηγούμενες αποτυχίες, το προσπαθεί ξανά, ερευνώντας δύο ακόμα συντρόφους. Στις 10 Μάη πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη για την “Επιχείρηση Prometeo”, και για ν’ αντισταθμίσουν την έλλειψη στοιχείων, οι διώκτες υποβάλλουν τους διωκόμενους συντρόφους σε επιπλέον δικαστικές διαδικασίες: προκειμένου να ενισχύσουν τη συγκάλυψη του σκεπτικού στο οποίο στηρίζονται οι έρευνές τους, και το οποίο βασίζεται σε απλές υποθέσεις που συνδέονται με τις ιδέες τους παρά με συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως συνέβη με τη Natascia, η οποία προστέθηκε ως δια μαγείας στην “Επιχείρηση Scintilla” στο τέλος των ερευνών, έτσι τώρα ο Beppe κι ο Robert βρίσκονται υπό έρευνα γι’ αυτήν τη νέα δικαστική διαδικασία.

Αντί να μας φοβίζει, η μηδαμινότητα όσων πραγματοποιούν αυτές τις φάρσες, σχεδόν μας κάνει να γελάμε.

Δε θα αφήσουμε τα συντρόφια μας μόνα τους.

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.