Γαλλία: Μπροσούρα – Ετήσια ανασκόπηση επιθέσεων ενάντια στην εξουσία (2020-2021)

ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ

Μια σύντομη ανασκόπηση των επιθέσεων ενάντια στην εξουσία, που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία το τελευταίο έτος, 2020-2021

“Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό”

Η κυριαρχία έχει αποκτήσει έναν εκτυφλωτικό ρυθμό προσαρμογής. Το πέπλο της τεχνολογικής προόδου σκεπάζει τον κόσμο-όπως-τον-ξέραμε σαν σάβανο. Ο οικολογικός όλεθρος δεν “πλησιάζει”, είναι ήδη εδώ. Ενόσω η βιομηχανική ανάπτυξη προελαύνει θριαμβευτικά, οξύνεται η αστάθεια σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, οικολογικό). Δύσκολη η πρόκληση για όσες κι όσους θα συνεχίσουν να μάχονται για τη λευτεριά ως ολότητα, και όχι ως διαπραγμάτευση για το μήκος των αλυσίδων μας. Τα παλιά πρότυπα επαναστατικής παρέμβασης ξεθωριάζουν, καθώς πιέζει η επείγουσα ανάγκη για την ανάδυση νέων οπτικών.

Πριν έναν αιώνα, οι αναρχικοί στις πλαγιές του Rio de la Plata, στη Λατινική Αμερική, κήρυξαν πόλεμο στην εξουσία και ήρθαν “Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό”. Πήγαν με επιθετικές κινήσεις να γυρέψουν τον εχθρό στα κρησφύγετά του. Βομβάρδισαν τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, υπηρεσίες, πλησιάζοντας τον εχθρό όλο και περισσότερο. Με την αναρχία στις καρδιές τους και μ’ ένα όπλο ανά χείρας, προχώρησαν εμπρός, δίχως να περιμένουν τις μάζες ή την οικοδόμηση ενός πλατιού κινήματος. Και κάθε βόμβα που κάρφωναν είχε απήχηση, καθώς διαδιδόταν μέσω πολυάριθμων δημοσιεύσεων. Πράξη και θεωρία βάδισαν παρέα, χέρι-χέρι. Στο σήμερα, πώς να έρθουμε “πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό”; Πού διάολο κρύβεται, πού μπορούμε να τον ξετρυπώσουμε; Καθώς η κυριαρχία προσαρμόζεται σε νέα μοντέλα, οι αναρχικοί κι οι εξεγερμένες επίσης διευρύνουν τις οπτικές τους.

Την τελευταία χρονιά, εν μέρω του πρωτόγνωρου lock-down στο όνομα της δημόσιας υγείας, πολλοί και πολλές βγήκαν έξω τη νύχτα για ν’ αντιμετωπίσουν “κατά πρόσωπο τον εχθρό”. Την ίδια στιγμή όπου λάμβαναν χώρα επιθέσεις σε πάμπολλους κατασταλτικούς στόχους, όπως αστυνομικά τμήματα, φυλακές και κρατικές υπηρεσίες, άρχισε ν’ αναφαίνεται ένα ευρύτατο κύμα σαμποτάζ που στοχοποιούσε τις φλέβες της κυριαρχίας: τα τηλεπικοινωνιακά, συγκοινωνιακά και ενεργειακά της δίκτυα. Πριν κάποιες δεκαετίες, ένα κείμενο κριτικής στο βιομηχανικό σύστημα έγραφε: “Δε χρειάζεται, λοιπόν, να μας εκπλήσσει που το Εξουσιαστικό Σύμπλεγμα υφίσταται σαφέστατη καταπόνηση σε περισσότερα από ένα σημεία. Παρότι φαντάζει άτρωτο απέναντι σε κάθε μετωπική επίθεση, εκτός αν προέρχεται από κάποιο άλλο εξουσιαστικό σύστημα αντίστοιχης ισχύος, ο γίγαντας αυτός είναι εν μέρει τρωτός σε αποκεντρωμένες αντάρτικες επιθέσεις κι εφόδους, απέναντι στις οποίες οι πολυπληθείς μηχανισμοί του είναι τόσο αβοήθητοι, όσο ήταν ο βαριά οπλισμένος Γολιάθ απέναντι στον εύστροφο Δαυίδ, ο οποίος επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει τα ίδια όπλα ή να επιτεθεί στα ίδια ανατομικά σημεία μ’ εκείνον”.

Σήμερα, πιότερο από ποτέ, τούτη είν’ η πρόκληση για τους αναρχικούς και τις αναρχικές: Ν’ αγωνιστούμε σε μικρές ομάδες, δίχως κεντρικοποίηση, χτυπώντας τον εχθρό αδιάκοπα και με όλα τα μέσα και τη δημιουργικότητα που έχουμε στη διάθεσή μας, μαθαίνοντας πώς να κρατάμε έξω απ’ τις ζωές και τους κύκλους μας τον τεχνολογικό μπελά όσο περισσότερο μπορούμε, στηρίζοντας και βοηθώντας ο ένας την άλλη με κάθε πιθανό τρόπο ώστε να χτίζονται ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση των εχθροπραξιών απέναντι σ’ έναν κόσμο που τείνει ν’ αφήνει ολοένα λιγότερες χαραμάδες. Δίχως καμιά εγγύηση ότι τα μονοπάτια αυτά θα οδηγήσουν τον κόσμο στην αναρχία, με τη βέβαιη γνώση πως έτσι είν’ οι ζωές που αξίζει να βιώσουμε.

Η μπροσούρα σε μορφή PDF (στα αγγλικά) για ανάγνωση και κατέβασμα: https://actforfree.noblogs.org/files/2021/04/face_to_face_france_2020_2021_cl-athens-indymedia-2.pdf

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.