Χιλή, Temuco: Συντονισμένες εμπρηστικές επιθέσεις σε μηχανήματα υλοτομίας

Στην περιοχή των Μαπούτσε, στο νότιο τμήμα της Χιλής, ήχησαν έντονα οι όμορφες συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της 6ης Μάη 2021 στην Araucanía. Τίποτα λιγότερο από οκτώ εμπρηστικές επιθέσεις σε λιγότερες από 6 ώρες -απ’ το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα- απέναντι σε όχι λιγότερα από 26 μηχανήματα της βιομηχανίας υλοτομίας, μηχανήματα παντός τύπου (φορτηγά, οχήματα φόρτωσης και μεταφοράς ξυλείας, μετατοπιστές), στην οδό P90 που κατευθύνεται απ’ το Lumaco στην Tirúa, στην περιοχή του Los Laureles, στον δρόμο προς το Rilún, στο Rilún, μέχρι και στο Pishi PiCheen, όπου εδράζεται η εταιρεία CMPC. Η τελευταία, ιδρυθείσα το 1920, αποτελεί μία απ’ τις σαράντα μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, και είναι μεγάλος παίχτης στη βιομηχανία χαρτιού και υλοτομίας, η οποία διαχειρίζεται και καταστρέφει τα δάση σε ευρεία κλίμακα, και αποτελεί στόχο εξαγριωμένης εναντίωσης από συγκεκριμένες ομάδες Μαπούτσε.

Αυτή η καταστροφική επίθεση είναι μία απ’ τις σημαντικότερες στη νότια Χιλή, μαζί με εκείνη του 2017, όταν 29 φορτηγά είχαν παραδοθεί στις φλόγες στη Mariquina, στην περιοχή του Los Ríos. Ενόσω διάφορα κρατικά ανδρείκελα κλαίγονταν, ζητώντας την επιλογή να επαναφέρουν το καθεστώς πολιορκίας στην περιοχή ή να εμπλακεί ο στρατός προκειμένου να προστατεύσει τις εταιρείες υλοτομίας -συγκεκριμένα, επειδή ένας μπάτσος που πήγε να σταματήσει τις επιθέσεις πυροβολήθηκε στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του- η επίθεση αυτή αναλήφθηκε από την ομάδα RESISTENCIA WEICHAN AUKA MAPU (WAP), η οποία άφησε ένα μήνυμα σε ένα από τα οκτώ σημεία όπου χτυπήθηκαν οι στόχοι:

«Λευτεριά στους Μαπούτσε πολιτικούς κρατουμένους και στις αιχμάλωτες της εξέγερσης. Να τελειώνουμε με τη βιομηχανία υλοτομίας, τα τσιμέντα, τους μεγαλογαιοκτήμονες, τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Να τελειώνουμε με τους Yanaconas*. Marichiweu**

* Yanaconas: Υποτιμητικός όρος που αναφέρεται στους “προδότες”, ή στους Μαπούτσε που δουλεύουν για τη βιομηχανία υλοτομίας.

** Marichiweu: Γνωστή κραυγή μάχης στη Χιλή, η οποία στη γλώσσα των Μαπούτσε σημαίνει “και δέκα και χίλιες φορές θα τους νικήσουμε”.

Πηγή: AMW English

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.