Ουρουγουάη, Μοντεβιδέο: Δράσεις που έλαβαν χώρα τον Απρίλη και τον Μάη

Παρατηρούμε πώς το Κράτος και το Κεφάλαιο καταδυναστεύουν τις ζωές μας, μεταβάλλοντας το περιβάλλον μας, επιβάλλοντας κοινωνικές σχέσεις θεμελιωμένες στον εγωισμό, τον ανταγωνισμό, τις ιεραρχήσεις, πλασάροντας την τυφλή υποταγή και αποδοχή των θεσμών, της εργασίας και του καταναλωτισμού ως κάτι φυσικό.

Η ψηφιοποίηση των πάντων που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία 5G, οι «έξυπνες πόλεις» και ο κοινωνικός έλεγχος, αποτελούν λίγα μόνον απ’ τα παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό.

Το πολιτικό τσίρκο της Ουρουγουάης:

Ενόσω η αριστερά στηρίζει τη δημόσια υγεία και το “καθεστώς έκτακτης ανάγκης”, η δεξιά δίνει προτεραιότητα στην οικονομία και την αγορά · είναι σαφές πως οι φανφάρες περί αλληλεγγύης, φροντίδας και στήριξης που επαναλαμβάνονται κυνικά, βδομάδα τη βδομάδα, ποτέ δεν πρόκειται ν’ ανταποκριθούν στην υλική πραγματικότητα, καθώς κοιτούν μόνο τα δικά τους μεμονωμένα συμφέροντα διατήρησης των προνομίων τους και απόσπασης της κοινωνικής συναίνεσης. Η αναγκαιότητα ν’ αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα είναι όλο και πιο επείγουσα · δε μιλάμε για μια αλλαγή προς το συμφέρον των εκμεταλλευτών μας, αλλά προς όφελος των κοινοτήτων μας, ούτως ώστε να γίνουμε πρωταγωνιστές της ίδιας μας της ιστορίας.

Βαδίζοντας στους δρόμους, παρατηρώντας τα όσα μας περιβάλλουν, μπορούμε να βρούμε τρωτά σημεία, αποδεικνύοντας έτσι πως δεν είναι τα πάντα υπό έλεγχο και πως η εξέγερση μπορεί να ξεσπάσει σε κάθε γωνιά, με την ταραχή και την ανυπακοή ν’ αποτελούν το πρώτο βήμα. Από τον μήνα Απρίλη ως την Πρωτομαγιά, εντοπίσαμε διάφορα σημεία για να επιτεθούμε και να αφήσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δίχως αγώνα δεν υπάρχει αξιοπρέπεια». Επιτεθήκαμε με μπογιές σε δημαρχεία και ορθώσαμε πύρινα οδοφράγματα · αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος στην απάθεια και να κάνουμε πράξη την ανυπακοή.

Ας μην παραμείνουμε θεατές της ίδιας μας της ζωής, ας γίνουμε πρωταγωνίστριες.

Μητροπολιτικά Αρπαχτικά

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.