Γαλλία, Νανσύ: 2 χρόνια φυλακή στον B. για εμπρησμό κεραιών

Βρισκόμενος υπό κράτηση έπειτα απ’ τη δίωξή του στις 24 Σεπτέμβρη 2020 για τον εμπρησμό δύο κεραιών στη Γιούρα, σήμερα ο σύντροφος B. καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 4 χρόνια κάθειρξης, εκ των οποίων τα 2 είναι εκτίσιμα.

Δικάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς δικηγόρο, με μόνο ακροατήριο έναν δημοσιογράφο και δυο μέλη της οικογένειάς του, ενώ έξω απ’ το δικαστήριο της Νανσύ βρίσκονταν παρόντα περίπου είκοσι άτομα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Μια ντουζίνα μπάτσοι κατέφτασαν ειδικά για ν’ αποτρέψουν την είσοδό μας στο δικαστήριο, και δεχθήκαμε επιπλήξεις υγειονομικού τύπου από τον εισαγγελέα της έδρας. Οι ακροάσεις είναι δημόσιες, αλλά μάλλον όχι και τόσο. Μόνο μέλη της οικογένειας μπορούν να παρευρεθούν “κατ’ εξαίρεση”. Ήταν προσεκτικός να μην αναφέρει πως αυτό δεν ισχύει και για τους δημοσιογράφους.

Ο σύντροφος αιτήθηκε αναβολή προκειμένου να προετοιμάσει καλύτερα τη δικαστική του υπεράσπιση, και ούτως ώστε η ακρόαση να είναι όντως δημόσια και με την παρουσία του δικηγόρου του, ο οποίος ενημερώθηκε τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβε να έρθει.

Ο σύντροφος επαναδιαβεβαίωσε την πράξη και τα κίνητρά του. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν έχουμε τη δυνατότητα αναμετάδοσης των λεγομένων του. Ο εισαγγελέας πρότεινε 3μιση έτη κάθειρξης, τα 2 εκ των οποίων εκτίσιμα. Υπενθυμίζουμε πως η δικαστική έδρα τού είχε δόσει τη δυνατότητα άμεσης αποδοχής της ενοχής του, κάτι που ο σύντροφος αρνήθηκε.

Έχει 10 μέρες να ασκήσει έφεση, θα ακολουθήσουν περαιτέρω ενημερώσεις.

Μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, μπορέσαμε να έρθουμε σε οπτική επαφή με τον B., ο οποίος ήταν περικυκλωμένος από φρουρούς που τον έβαλαν κατευθείαν σ’ ένα αμάξι. Τον ακολουθήσαμε για λίγα μέτρα, κάνοντάς τον ν’ ακούσει την οργή μας και τις ιαχές μας για την απελευθέρωσή του. Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι δικαστές επέλεξαν την απόρριψη της αναβολής, προκειμένου να τον καταδικάσουν χωρίς την παρουσία ακροατηρίου και δικηγόρου, περνώντας τις προτάσεις του εισαγγελέα, και στέλνοντας τον σύντροφό μας πίσω στη φυλακή Maxeville της Νανσύ για πολλούς ακόμα μήνες.

Θά ‘θελαν να μας δουν να σκύβουμε τα κεφάλια μας και να μετανοούμε, μα δεν έχουμε σταματήσει να εξεγειρόμαστε!

Μέχρι το γκρέμισμα και του τελευταίου κελιού!

Συντρόφια του B.

Διαβάστε επίσης: Ανοιξιάτικα σήματα καπνού

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.