Χιλή: Ανακοινωθέν από την αιχμάλωτη αναρχική συντρόφισσα Mónica Caballero

22 Ιούνη 2021

Τις τελευταίες μέρες της πρώτης εβδομάδας του Ιούνη, οι Χωροφυλακή της Χιλής (Genchi) πραγματοποίησαν μια μαζική μεταγωγή κρατουμένων απ’ τη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας (CAS) στη Φυλακή της Ρανκάγουα, πρωτεύουσα της περιοχής O’Higgins region, 87 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο.

Στους μεταχθέντες κρατουμένους περιλαμβάνονται οι Αναρχικοί και Ανατρεπτικοί: Juan Aliste Vega, Marcelo Villarroel, Mauricio Hernández Norambuena, Juan Flores, Joaquín García και Francisco Solar.

Η μεταγωγή των συγκεκριμένων κρατουμένων προέκυψε λόγω αλλαγών στην υποδομή της Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι κρατούμενοι θα επιστρέψουν στη φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες που διέδωσαν οι GENCHI, ενώ στο μεσοδιάστημα τα συντρόφια μου θα βρίσκονται μακριά απ’ το συγγενικό και πολιτικό τους περιβάλλον. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν τιμωρείται μονάχα ο εκάστοτε κρατούμενος, αλλά επιπλέον και οι φίλοι του, τα συντρόφια του και τα μέλη της οικογένειάς του.

Σημαντικό είναι, επίσης, να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι στην περιοχή που κυριεύεται απ’ το χιλιάνικο Κράτος, απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση από περιοχή σε περιοχή, λόγω μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της Covid 19.

Στη Μητροπολιτική περιοχή, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις φυλακές στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν μεταφέρει τα συντρόφια μου · ενδεχομένως οι κυρίαρχοι άδραξαν την ευκαιρία της μεταγωγής αυτής ώστε ν’ απομονώσουν και να διαχωρίσουν περαιτέρω τους κρατουμένους, ενδεχομένως καμία απ’ τις κοντινές φυλακές να μην καλύπτει τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τη φύλαξη κρατουμένων υψηλού κινδύνου, ή ίσως απλά να πρόκειται για μία ακόμη μορφή εκδικητικότητας.

Μπορεί η μεταγωγή να δικαιολογείται με τούτο και με άλλα αντίστοιχα επιχειρήματα. Αυτό όμως που είναι σαφές, είναι πως καμία κίνηση των κυρίαρχων δεν είναι τυχαία. Κάθε μεταβολή στην υποδομή της φυλακής, όπως επίσης και η μεταγωγή κρατουμένων, οφείλουν να συμβαίνουν προσεκτικά και λεπτομερώς.

Απ’ τη μία, οι πιθανές αλλαγές που πραγματοποιούνται στη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για τους κρατουμένους. Θα μπορούσα να προβώ σε αμέτρητες εκτιμήσεις σχετικά με τα νέα πιθανά μέτρα επιτήρησης, και πιθανότατα θα έπεφτα μέσα.

Για να προβλέψουμε τι θα μπορούσε ν’ αλλάξει στη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας, οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν πως δεν είναι και δεν ήταν ποτέ όπως όλες οι άλλες · η Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας είναι η φυλακή της Δημοκρατίας. Κατασκευάστηκε υπό το Γερμανικό και το Ιρλανδικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στη μάχη ενάντια στις επαναστατικές οργανώσεις.

Το έτος 1994 ιδρύθηκε ως ένα πρωτόφαντο και τέλειο σύμπλεγμα εγκλεισμού, στο οποίο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα αυστηρό εσωτερικό καθεστώς που οραματιζόταν επισκεπτήρια στους τηλεφωνικούς θαλάμους και μόλις μία ώρα προαυλισμό, μεταξύ άλλων.

Επιπροσθέτως, η φυλακή δε δύναται να δεχθεί την έμπρακτη συναίσθηση του κόσμου εκτός των τειχών, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερο απομονωτισμό και αορατότητα.

Απ’ την άλλη, δεν είναι σαφές σε τι συνθήκες κράτησης και σε τι καθεστώς θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι.

Η Φυλακή της Ρανκάγουα είναι εταιρική φυλακή, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλο μέρος της λειτουργίας της εξαρτάται από εξωτερικές εταιρείες, σε αντίθεση με τη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τους κρατικούς φορείς. Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι το φαγητό της φυλακής παρέχεται από μια εξωτερική εταιρεία, την Sodexo, και δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες. Επιπλέον, στις εταιρικές φυλακές, η είσοδος δεμάτων από φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα είναι περιορισμένη, και αφορά κάθε είδους φαγητά, βιβλία, κλπ.

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι μεταχθέντες κρατούμενοι βρίσκονται κλειδαμπαρωμένοι στα κελιά τους όλο το 24ωρο, κάτι που θα κρατήσει δεκατέσσερις μέρες λόγω πιθανής εξάπλωσης της Covid, ένα μέτρο παντελώς αδικαιολόγητο, καθώς ούτως ή άλλως δε θα είχαν επαφή με κανέναν άλλον κρατούμενο που δε βρίσκεται στην ίδια πτέρυγα, ούτε και θα έρχονταν σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής. Αντίκρυ σε μια τέτοια συνθήκη πλήρους απομόνωσης και στο νέο καθεστώς εγκλεισμού, οι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας και δίψας, απαιτώντας τη λήξη των συνθηκών απόλυτου εγκλεισμού και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ανάμεσα στους κρατουμένους που έχουν κινητοποιηθεί, βρίσκονται και τα αναρχικά και ανατρεπτικά συντρόφια, των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς έχει περάσει μόλις λίγο περισσότερο από ένας μήνας που ολοκλήρωσαν μιαν απεργία πείνας πενήντα ημερών.

Μ’ αυτά τα λόγια, απευθύνω κάλεσμα σε κάθε ατομικότητα ή ομάδα ενάντια στον εγκλεισμό, ανταγωνιστική, αντιεξουσιαστική, να παρακολουθεί στενά την κατάσταση των αναρχικών και ανατρεπτικών συντρόφων που μεταφέρθηκαν στη Φυλακή της Ρανκάγουα, ώστε τα έγκλειστα συντρόφια μας να μη νιώσουν ποτέ μόνα τους.

Οι αγκαλιές μας είν’ ανοιχτές για τα συντρόφια μας

Σφιχτή γροθιά απέναντι στον εχθρό

Έμπρακτη μαχητική αλληλεγγύη

Mónica Caballero Sepúlveda, Αναρχική αιχμάλωτη
Πρώτες μέρες του Ιούνη του 2021

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.