Ιταλία, Γένοβα: Εμπρησμός σε υποδομές της Erzelli Polo Tecnologico και της Terna

Εμπρησμός σε 5G κεραία και καμπίνα με servers και αρχεία της Erzelli Polo Tecnologico & σε πυλώνα υψηλής τάσης της Terna στη Γένοβα

Πρόκειται για μία εποχή όπου ο θρίαμβος της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τεχνικής επελαύνει ακατάπαυστα. Όλα αυτά δε σημαίνουν πως βρισκόμαστε σ’ έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας ή σε κάποιο όνειρο, αλλά πως, στη σκληρή πραγματικότητα, η επιστήμη, αφού έχει υπηρετήσει πιστά μόνον την πολιτική (το Κράτος) και την οικονομία (το Κεφάλαιο), έχει καταστεί πλέον η κυρίαρχη δύναμη της νέας παραγωγικής και οικονομικής ευταξίας.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η επιστήμη παρείχε τα μέσα προπαγάνδας (τηλεόραση, ράδιο, τύπος), τα κατασταλτικά μέσα του Κράτους (όπλα), καθώς και τα μέσα βιομηχανικής παραγωγής που μείωσαν το αναγκαίο εργατικό δυναμικό. Έπειτα απ’ τα μέσα του 20ού αιώνα, η ισχύς της έχει αναπτυχθεί ολοένα και περισσότερο, σε σημείο να υπεισέρχεται σε κάθε πτυχή των ζωών μας μέσω βιο-νανο-τεχνολογιών, να εισβάλλει εν τέλει στην ίδια τη ζωή.

Το μονοπώλιο της αλήθειας φαίνεται να έχει καταστήσει την επιστήμη παντοδύναμη, όπως αντίστοιχα έχει χαριστεί στο Κράτος το ιστορικό μονοπώλιο της βίας.

Η Επιστήμη, η Εκκλησία και το Κράτος έχουν συγκρουστεί κατά το παρελθόν παλεύοντας για την εξουσία ή για τον διαμοιρασμό των εξουσιών. Πλέον, είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που καθορίζουν και εμπνέουν τις κρατικές πολιτικές και τις οικονομικές, κοινωνικές και κατασταλτικές στρατηγικές: κατ’ επέκταση, δεν είναι ουδέτερες.

Ο καπιταλισμός χρυσοπληρώνει στρατιές τεχνικών ταγμένων στην έρευνα και την παραγωγή νέων προϊόντων και “δυνατοτήτων” που μπορούν ν’ αξιοποιηθούν μονάχα απ’ τους ειδικούς, καθώς επίσης και προϊόντα τα οποία, άπαξ και γίνουν διαθέσιμα προς τις μάζες, είναι ικανά να ανασχηματίσουν τον κόσμο γύρω μας καθώς καθίστανται “αναγκαία” και, πολλές φορές, άφθαρτα, όπως η πυρηνική ενέργεια.

Η διαδικασία αυτή είναι τόσο ταχύρρυθμη όσο και η τεχνολογική ανάπτυξη, και έχει περιορίσει την ατομική ελευθερία.

Αλγόριθμοι που καθορίζουν τους ρυθμούς της παραγωγής, servers τεράστιας συλλογής δεδομένων, γεω-εντοπισμός, εφαρμογές που μας καταντάνε υποκείμενα/αντικείμενα κατανάλωσης. Παρ’ ότι ο περιορισμός της ελευθερίας που επιβαλλόταν κατά το παρελθόν απ’ το Κράτος και το Κεφάλαιο ξεσήκωνε σφοδρές αντιστάσεις απ’ τους καταπιεσμένους, αυτό πλέον δε συμβαίνει και με την επιστήμη. Στο συλλογικό φαντασιακό παραμένει ουδέτερη και, ακόμα χειρότερα, στη Δύση τα προϊόντα της έχουν αυξήσει την άνεση και την ευζωία των περισσότερων ανθρώπων. Μπροστά σ’ αυτήν την ευζωία, φαντάζει αδιάφορη η στέρηση της ελευθερίας, η εκμετάλλευση πόρων, η υποδούλωση ολάκερων πληθυσμών, η μη-βιωσιμότητα ολάκερων περιοχών του πλανήτη, οι μεταναστεύσεις λόγω πολέμου και κλιματικής αλλαγής.

Μανατζαραίοι, ερευνητές, τεχνοκράτες, μίντια, σύνολη διάδοση του μηνύματος “μη φοβάστε τις τεχνολογίες”, την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και οτιδήποτε συνδέεται με τις καινοτομίες και την αυτοματοποίηση που μας επιβάλλεται ούτως ή άλλως.

Ας μη μας αποσπά την προσοχή η επίπλαστη συζήτηση περί της χρήσης των εργαλείων στην καθημερινή ζωή, ή οι λεκτικοί διαχωρισμοί μεταξύ “καλών” και “κακών” τεχνολογιών.

Στο “Σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, φαίνεται πως θα επικρατήσει οικονομική αναδιάρθρωση ανάμεσα στο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις, τις νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες και τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας. Οι καπιταλιστές και ο βιομηχανικός τομέας καλωσορίζουν με ανοιχτές αγκάλες την ένεση ρευστότητας στα δημόσια και ιδιωτικά ταμεία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ακόμη ένα χρυσωρυχείο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα κερδοφορήσουν απ’ τις επενδύσεις κεφαλαίου, είναι οι “πόλοι αριστείας” της τεχνο-επιστημονικής έρευνας, τα πανεπιστήμια και το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (IIT), λόγω της επέκτασης του τεχνολογικού πάρκου όπου θα χτιστεί το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας “Ενέργεια και Περιβάλλον”, το οποίο θα λάβει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο.

Τον Απρίλη του 2021, ο Ιταλός Πρωφυπουργός, Mario Draghi, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ακόμη επιτροπής τεχνικών και ειδικών. Μια “ειδική ομάδα” που θα ασχοληθεί συγκεκριμένα με το Ταμείο Ανάκαμψης, παρακάμπτοντας κι επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και κάθε ζήτημα που πιθανώς να προκύψει με τις άδειες, τους περιορισμούς και τις παραχωρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, θα καλυφθεί η “αργοπορία” σε σχέση με το πλάνο ψηφιοποίησης και εγκατάστασης οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Την 1η Απρίλη 2021, πραγματοποιήθηκε μια οικονομική συμφωνία απ’ τη Fibercop, την εταιρεία που συλλέγει τα δύο σημαντικότερα στοιχεία του διαδικτύου. Η TIM επίσης θα φροντίσει την παροχή υποδομών για τις “καμπίνες” οπτικών ινών στους δρόμους κοντά στα σπίτια, ενώ η οπτικές ίνες θα κατασκευαστούν από τη Flash Fiber (η TIM κατέχει το 80% της και η Fastweb το 20%). Μαζί με αυτές τις μεγάλες για την αγορά της ψηφιοποίησης εταιρείες, το ταμείο KKR Infrastructure έχει συνάψει συμφωνία και θα δώσει στην TIM 2 δισεκατομμύρια ευρώ (με τα εκτιμώμενα κέρδη ν’ αγγίζουν τα 7,8 δισεκατομμύρια).

Μαζί με τις διαδικασίες αυτές που επισπεύδονται, στρώνεται με ροδοπέταλα ο δρόμος για την υλοποίηση ενός τεράστιου τεχνικού έργου – τις αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων, την εγκατάσταση αμέτρητων κεραιών και αναμεταδοτών: τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ο καρκίνος, η ραδιενέργεια, η οικολογική καταστροφή, θεωρούνται αποδεκτές συνέπειες.

Με μία επί τούτου απόφαση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της “νέας διαχείρισης” της κυβέρνησης Draghi, θα παρουσιαστεί το αποκαλούμενο “μοντέλο Γένοβα”, το οποίο σημαίνει μειώσεις των συμβολαίων που θα έβαζαν φρένο στην κατασκευή εργοταξίων, θέτοντας οποιοδήποτε πρόβλημα, υπό την οποιαδήποτε αρχή: σημαίνει πράσινο φως στους επιχειρηματίες των κατασκευαστικών εταιρειών, σημαίνει πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.

Ως απότοκο αυτού, στην ίδια τη Γένοβα, ξεκινά πάλι το εργοτάξιο για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου-κοιλαδογέφυρας, ονόματι “Gronda”, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν εξουσιοδοτήσεις ή οι απαραίτητες άδειες για το έργο. Έτσι, η Autostrade per l’ Italia (οι ίδιοι κερδοσκόποι που ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας Morandi) θα συνεχίσει να πλουτίζει τους δολοφόνους διαχειριστές της.

Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης πλέον θα εμπίπτει στα έμπιστα χέρια ενός διαϋπουργικού συμβουλίου τεχνικών, συναπαρτιζόμενο απ’ τον πρώην επικεφαλής διαχειριστή της Vodafone, ονόματι Vittorio Colao (ψηφοποίηση), τον Enrico Giovannini (υποδομές), τη Maria Cristina Messa (έρευνα), τον Roberto Cingolani (οικολογική μετάβαση). Οι υπουργοί που ανέλαβαν καθήκοντα απευθείας απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας τα υψηλότερα κονδύλια, είναι οι Cingolani και Colao, οι οποίοι θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από οποιοδήποτε άλλο υπουργείο. Η ιδιαιτέρως φημισμένη “οικολογική μετάβαση”, πλασαρισμένη απ’ τον πρώην διευθυντή της IIT, θα φουσκώσει τις τσέπες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του “συλλόγου φίλων” των επενδύσεων και της τεχνο-βιομηχανικής ανάπτυξης.

Η “οικολογική μετάβαση”, πέραν απ’ τον “πράσινο” ορισμό της, δεν αποτελεί ένα εγχείρημα για τη διάσωση των πάντα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ή για την αναδάσωση του Αμαζονίου, αλλά ένα πολιτικό και οικονομικό εγχείρημα που αποσκοπεί στην αέναη και με κάθε μέσο αναζωογόνηση του βιομηχανικού συστήματος, όχι στη μαγική εξάλειψη ή αντικατάστασή του.

Σε κάθε οικονομική μετάβαση, πάντα υπάρχει μια κυρίαρχη τάξη που πλουτίζει · στην περίπτωση αυτή θα συμβεί με τη συγκέντρωση ενός τεράστιου δημόσιου χρέους το οποίο σε λίγο καιρό οι καταπιεσμένοι θα πρέπει να ξεπληρώσουν, κάτω από συνθήκες καταστροφικές προφανώς για τους φτωχότερους.

Ενόσω η προσοχή των πολλών αποσπάται επιτυχώς από τον τύπο που τους μπουχτίζει με ευθύνη, ασφάλεια, μάσκες, εμβόλια, συμπεριφορικές νόρμες και θυσίες, υπάρχουν κι εκείνοι που εξακολουθούν να πλουτίζουν.

Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει επιταχύνει περαιτέρω την επέλαση της τεχνολογικοποίησης της κοινωνίας. Το Κράτος έχει αποκηρύξει την πολιτική ευθύνη, πηγαίνοντας στο πλευρό του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου το οποίο, βασισμένο σε δεδομένα και αριθμούς, έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους · η μετακίνηση επιτρέπεται μονάχα αν κάποιος συμμετέχει στον παραγωγικό κύκλο. Η παραγωγή κι η κατανάλωση ήταν εξασφαλισμένες, αυτές άλλωστε ήταν και οι μόνες εγγυημένες ελευθερίες.

Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει να στοχαστούμε πάνω στο γεγονός ότι οι παρούσες συνθήκες εκμετάλλευσης που βιώνουμε εντός του Καπιταλισμού έχουν ορίσει πως η μεγαλύτερη “ελευθερία μετακίνησης” συμπίπτει με την ευκαιρία ή την ανάγκη να πάμε για δουλειά. Η μετακίνηση μόνον τότε εξασφαλίζεται, συνεπώς ο ιός δεν είναι πλέον πιο επικίνδυνος στους χώρους εργασίας απ’ ότι στους δρόμους καθώς περπατάμε, ή σε ένα δάσος, πόσο μάλλον στις απεργίες όπου στεκόμαστε παρέα στον δρόμο για να διαδηλώσουμε ή να πορευτούμε.

Η τάση προς την ψηφιοποίηση, την τεχνολογικοποίηση και την αποδοτικότητα θα συνεχίσει και μετά το τέλος της πανδημίας. Η τελευταία αποτέλεσε ένα γεγονός που το Κράτος, η Επιστήμη και η Τεχνολογία αξιοποίησαν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπροστά σε όλο τούτο, οι ατομικότητες, οι καταπιεσμένοι, αν δε θέλουν να βρεθούν -σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον- να ζουν σε έναν κόσμο όπου ν’ αυτοδιαλύονται παραδομένοι σε μιαν έννοια της “ελευθερίας” που σχετίζεται αποκλειστικά με την παραγωγική αξιοποιησιμότητα, είν’ αναγκαίο ν’ αγωνιστούν δίχως δεύτερες σκέψεις απέναντι σ’ αυτόν τον νέο κοινωνικό μετασχηματισμό.

Για τον λόγο αυτόν, τη νύχτα της 19ης Ιούνη 2021, καταστρέψαμε με φωτιά 5 καμπίνες με servers και αρχεία και μια κεραία 5G της Erzelli Polo Tecnologico στη Γένοβα, καθώς και τον παρακείμενο πυλώνα υψηλής τάσης της Terna.

Διεθνιστική μαχητική αλληλεγγύη προς τις αιχμάλωτες και τους αιχμαλώτους του κοινωνικού πολέμου!

Αδιάκοπος πόλεμος ενάντια σε Κράτος και Κεφάλαιο.

Για την Αναρχία!

Πηγή: Dark Nights

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.