Γαλλία, Μοντρέιγ: Αλληλέγγυα σήματα καπνού

Αλληλέγγυα σήματα καπνού

22 Αυγούστου

Το χθεσινό βράδυ θελήσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον Boris, αναρχικό σύντροφο που βρίσκεται σε κώμα εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε στο κελί του στη φυλακή της Nancy-Maxèville.

Στο Μοντρέιγ, ο εξευγενισμός επελαύνει ταχύτατα, με νέα κτίρια για πιο ευκατάστατο πληθυσμό ο οποίος έλκεται απ’ την επέκταση της γραμμής του μετρό. Δεν είμαστε θαυμαστές των παραγκουπόλεων και των γειτονιών που κατατρώγονται απ’ την κυκλοφοριακή συμφόρηση, μια απλουστευμένη καπιταλιστική έκφανση, παρότι έκνομη. Όμως, ο λαβύρινθος που δημιουργούν τα στενάκια ανάμεσα στα μικρά σπίτια που μόνοι τους έχουν χτίσει οι κάτοικοι, έχει τη γοητεία του και επιτρέπει την οικοδόμηση διαφορετικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που ζουν εκεί, λιγότερο βασισμένες στο χρήμα. Διαφορετικές σχέσεις επίσης με το Κράτος. Τα πυκνά σοκάκια καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική τη βιντεο-επιτήρηση, η οποία επίσης οξύνεται στο Μοντρέιγ (όπως και παντού στο Παρίσι και στα προάστια).

Στα πλαίσια αυτά, οι διαφημίσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διάδοση των καπιταλιστικών και εξουσιαστικών αξιών αυτής της κοινωνίας. Οι αξίες αυτές είναι: ιδιοκτησία, κατανάλωση, δουλειά, “επιτυχία”, κομφορμισμός. Οι ιδέες αυτές έχουν εποικήσει στο φαντασιακό του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων. Τούτος ο κομφορμισμός της σκέψης μάς αποτρέπει απ’ το να οραματιστούμε κάτι άλλο, μια ζωή διαφορετική. Πώς μπορούμε να μιλάμε για επανάσταση σε ανθρώπους που ονειρεύονται μονάχα πλούτο, οικογένεια και μάταια γκατζετάκια που γεμίζουν τις ζωές τους;

Θεωρήσαμε λοιπόν πως ένα βανάκι της JC Decaux θα αποτελούσε καλό στόχο. Παραδόθηκε στις φλόγες ένα που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Ernest Savart. Το ίδιο κι ένα βανάκι της Enedis (δε χρειάζεται να ιδιαίτερες συστάσεις, στη χώρα που τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο), το οποίο βρισκόταν λίγο παρακάτω, στην οδό Victor Beausse.

Κράτα γερά Boris!
Κεφάλι ψηλά, πύρινη καρδιά!
Ζήτω η αναρχία!

Πηγή: Dark Nights

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok