Προγνωστική ανάλυση: Η δύναμη να προβλέπεις την ανθρώπινη συμπεριφορά

Προγνωστική ανάλυση: Η δύναμη να προβλέπεις την ανθρώπινη συμπεριφορά

Υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων για μαζικές παρακολουθήσεις αμερικανών πολιτών από την NSA και την GCHQ, μεγάλο μέρος της προσοχής εστίασε όχι μόνο στο πόσα πολλά δεδομένα συλλέγονται και υπό την καθοδήγηση ποιας αρχής ξεκίνησαν αρχικά να συλλέγονται, αλλά και στις πιθανές χρήσεις αυτών των κρίσιμων ιδιωτικών πληροφοριών από πράκτορες του κράτους-επιτηρητή.

Παλαιότερα, η εξόρυξη δεδομένων ήταν ο κανόνας. Οι κυβερνήσεις συνέλεγαν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα δεδομένων, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βασιστούν σε αυτό, ως απόδειξη για κάποια υπόθεση, την οποία ήδη έχτιζαν. Ωστόσο, καθώς το νέο πρότυπο της προγνωστικής ανάλυσης κυριαρχεί, τα δεδομένα (και οι αλγόριθμοι που βγάζουν νόημα από αυτά) θα αναλάβουν τον πρωταρχικό ρόλο, με τους υπολογιστές να «υπογραμμίζουν» οποιαδήποτε «δυνητική» απειλή και να την παραπέμπουν σε ανθρώπινους πόρους (ή πιθανόν σε άλλες μηχανές), ώστε να την αντιμετωπίσουν.

Με τη χρήση της προγνωστικής ανάλυσης, η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί επιβολής του νόμου, νοσοκομεία και επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν και να προβλέπουν τη συμπεριφορά οποιουδήποτε, οπουδήποτε. Με αυτήν την τεχνολογία, οι υπολογιστές κυριολεκτικά μαθαίνουν από τα δεδομένα πώς να προβλέπουν τη μελλοντικής συμπεριφορά ατόμων. Η προγνωστική ανάλυση είναι η επιστήμη, που μετατρέπει ακατέργαστα δεδομένα σε χρήσιμη πληροφορία.

Αυτά τα δεδομένα ενσωματώνουν μια ανεκτίμητη συλλογή εμπειρίας, από την οποία μπορείς να διδαχθείς. Κάθε ιατρική επέμβαση, χρήση πιστωτικής, ανάρτηση στο facebook, σύσταση για ταινία, spam e-mail και αγορά κάθε είδους (κάθε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, κάθε επιτυχημένη ή αποτυχημένη συναλλαγή ή γεγονός) κωδικοποιείται ως δεδομένο και αποθηκεύεται. Το κράτος διαθέτει ένα πραγματικό χρυσορυχείο. Αλλά, δεν είναι τα δεδομένα ο χρυσός. Χρυσός είναι ό,τι ανακαλύπτεται μέσα σε αυτά. Και με τη γνώση που έχει κερδηθεί, η πρόγνωση καθίσταται δυνατή.

Η προγνωστική ανάλυση σηματοδοτεί μια εξέλιξη έναντι της απλής αναγνώρισης μοτίβων, ώστε να γίνονται προβλέψεις βασισμένες σε μοτίβα. Το Computerworld (2006) όρισε την προγνωστική ανάλυση ως τον «κλάδο της εξόρυξης δεδομένων, ο οποίος ασχολείται με την πρόγνωση πιθανοτήτων». Από αυτόν τον ορισμό βλέπουμε ότι η προγνωστική ανάλυση είναι μια έννοια, που είναι πολύ περισσότερο επικεντρωμένη σε μελλοντικό χρόνο και όταν οι προσωπικές πληροφορίες είναι τα ακατέργαστα δεδομένα, η προγνωστική ανάλυση είναι η προσπάθεια να προβλεφθούν οι μελλοντικές μας συμπεριφορές ή προθέσεις.

Η SAS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προγνωστικής ανάλυσης παγκοσμίως, λέει ότι η προγνωστική ανάλυση έχει να κάνει με την «αποκάλυψη μοτίβων που προηγουμένως είχαν περάσει απαρατήρητα, με τα συναισθήματα και τις σχέσεις» (η έμφαση είναι του συντάκτη του κειμένου). Έτσι, ενώ η εξόρυξη δεδομένων περιγράφει τη διερευνητική διαδικασία εύρεσης μοτίβων και γνώσης μέσα στα δεδομένα, η προγνωστική ανάλυση προσπαθεί να μοχλεύσει αυτήν τη γνώση, που προκύπτει από τα δεδομένα, ώστε να βγάλει νόημα και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον.

Κανείς δεν αναγνωρίζει αξία σε αυτά τα δεδομένα τόσο, όσο ο εγχώριος μηχανισμός επιτήρησης. Το κράτος ξέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα συλλογής δεδομένων και να κατασκευάσει μοτίβα, ώστε να αναγνωρίσει και να επισημάνει άτομα, τα οποία θεωρεί δυνητικές απειλές. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της παρακολούθησης, που πραγματοποιείται πάνω σε εκατομμύρια αθώων ανθρώπων από την NSA και άλλους. Το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη παραδέχεται ανοιχτά ότι χρησιμοποιεί λογισμικό πρόγνωσης της IBM στον πληθυσμό των ποινικών, ώστε να δει ποιοι αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια μετά την αποφυλάκιση. Η IBM ξεκάθαρα σχεδιάζει να μεταφέρει αυτήν τη λογική πέρα από τον μέχρι πρότινος τομέα των ερευνητών της αγοράς και των επιστημόνων και να το εφαρμόσει εκεί που βρίσκονται τα πολλά λεφτά – στην κρατική ασφάλεια και την επιτήρηση.

Ο Deepak Advani, αντιπρόεδρος για την προγνωστική ανάλυση της IBM, είπε ότι «η προγνωστική ανάλυση παρέχει στους κυβερνητικούς οργανισμούς διεθνώς μια ιδιαίτερα προηγμένη και έξυπνη πηγή, ώστε να δημιουργήσουν ασφαλέστερες κοινότητες, αναγνωρίζοντας, προβλέποντας, αντιμετωπίζοντας και αποτρέποντας εγκληματικές δραστηριότητες. Δίνει στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης την ικανότητα να αξιοποιεί τον πλούτο των διαθέσιμων δεδομένων, ώστε να εντοπίζουν μοτίβα, να κάνουν αξιόπιστες προβλέψεις και στη συνέχεια να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καταπολεμούν το έγκλημα και να προστατεύουν τους πολίτες».

Ωστόσο, η μαζική φύση αυτής της μορφής επιτήρησης αγνοεί πλήρως την προϋπόθεση της «πιθανής αιτίας» των περισσότερων δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών και καθιστά κάθε πολίτη ύποπτο και υποβαθμίζει κάθε ισχύον Σύνταγμα σε τίποτα περισσότερο από ένα απομεινάρι γεμάτο χαλκευμένες δικαστικές αποφάσεις και εκτελεστικές οδηγίες. Το πλήρες φάσμα των πιθανών εφαρμογών αυτής της τεχνολογίας πρέπει να γίνει κατανοητό, ώστε να αποφευχθεί να επιτραπεί παθητικά στην κυβέρνηση, στο νομικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν την προγνωστική ανάλυση για να εκπαιδεύουν το άγρυπνο μάτι της κυβερνητικής επιτήρησης πάνω στον οποιονδήποτε (όπως στην περίπτωση της επιχείρησης NSA-Verizon και του προγράμματος PRISM) δημιουργώντας έτσι ένα αστυνομικό κλοιό τύπου Minority Report.

Εν τέλει, πώς ακριβώς μπορούμε να αναλύσουμε τις διαφορές ανάμεσα στην επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την ιρανική αστυνομία, ώστε να καταστείλει αντιφρονούντες, την παρακολούθησή τους από τη βρετανική αστυνομία ως κομμάτι της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων, την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη Vodafone, ώστε να αποκτά έγκαιρη προειδοποίηση για διαδηλώσεις του UK Uncut και της παρακολούθησης αυτών των δικτύων, ώστε να κατανοεί καλύτερα το κοινό της και να αυξάνει τις πωλήσεις;

Διαφορετικοί σκοποί, σίγουρα. Αλλά, τι σημαίνει το γεγονός ότι οι ίδιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε έναν από αυτούς; Για κάθε κυβέρνηση/ εταιρεία, ο πρωταρχικός στόχος είναι ο ίδιος: γνώση=δύναμη. Μέσα από τη μεγαλύτερη γνώση, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις ενέργειες των καταναλωτών/πολιτών/στόχου τους.

Και μέσα σε όλα αυτά, το άτομο βρίσκεται στην ίδια σχέση με την εξουσία: ασύμμετρη. Ως εκ τούτου, ίσως η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτήν την όλο και πιο διεισδυτική μορφή επιτήρησης είναι να γνωρίζεις τι είδους δεδομένα παρέχεις (είτε ενεργητικά είτε παθητικά). Ποιος λαμβάνει τα δεδομένα; Ποιες πληροφορίες περιέχουν; Μπορούν να παρασχεθούν ψευδή ή αντικρουόμενα δεδομένα αντ’ αυτών; Μπορούν να είναι τα δεδομένα κρυπτογραφημένα, κρυμμένα, με αλλαγμένη διαδρομή;

Αυτό το νέο κοινωνικό υπόδειγμα θα είναι αναπόφευκτο, το να προσπαθήσεις να το αποφύγεις σημαίνει απόσυρση από την κοινωνία συνολικά. Καθώς προσπαθούμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο, που θα αντικαταστήσει το όλο και πιο σάπιο σκαρί του παλιού, πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς ότι αυτός είναι ένας κοινωνικός πόλεμος. Ένας πόλεμος, όπου όλα έχουν να κάνουν με συνέπειες, τόσο ορατές όσο και αόρατες. Το να προσπαθήσεις να λειτουργήσεις χωρίς ξεκάθαρη αντίληψη αυτού του νέου υποδείγματος είναι μόνο πιθανό να οδηγήσει σε μία ξεκάθαρη περίπτωση «δώσε τους αρκετό σχοινί και θα κρεμαστούν μόνοι τους», για όποιον δεν φανεί αρκετά σοφός ώστε να ενημερωθεί καλύτερα.

Για να το βάλουμε αυτό σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Defence Intelligence Journal-

Όπως οι εγκληματίες, έτσι και οι τρομοκράτες δεν σέβονται, στην ουσία εκμεταλλεύονται συστηματικά, τα δικαιοδοτικά και εθνικά σύνορα. Ακόμα και εντός των ΗΠΑ, η ολοκλήρωση πληροφοριών ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη.

Αυτό το αποκαλούμενο «μπούκωμα» έχει δεχθεί εκτεταμένη κριτική, επειδή υπονομεύει σημαντικά τις προσπάθειές μας μέσω διπλασιασμού πόρων και προσπαθειών, ενώ περιορίζει την πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών ανάμεσα σε τομείς.

Η συζήτηση για τον Πόλεμο Τέταρτης Γενιάς ξεκίνησε πολύ πριν τις 9/11. Ωστόσο, οι ευρύτερες συνέπειες αυτής της έννοιας έγιναν πραγματικότητα εκείνη τη μέρα. Ο Πόλεμος Τέταρτης Γενιάς ασχολείται ειδικά με την πιθανότητα εγχώριων πολιτικών στόχων και απωλειών.

«Η διάκριση μεταξύ πολέμου και ειρήνης θα θολώσει σε σημείο εξαφάνισης. Θα είναι μη-γραμμική, πιθανόν έως το σημείο όπου δεν θα υπάρχουν ευδιάκριτα πεδία μάχης ή μέτωπα. Η διάκριση μεταξύ ‘πολιτικού’ και ‘στρατιωτικού’ ίσως εξαφανιστεί».

Το πότε, το πού και το πώς του πολέμου αλλάζει, με αυξανόμενη πιθανότητα τα πεδία της μάχης και τα μέτωπα να μετατρέπονται σε εγχώρια, μια πολύ ισχυρή έννοια, ειδικά όταν προσεγγίζεται από την οπτική της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Καθώς το μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετακινείται εντός των δικών μας κοινοτήτων, ο αριθμός των παικτών, οργανώσεων και μεθόδων συλλογής δεδομένων έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο. Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και οι πολίτες συχνά θα είναι τα μάτια και τα αυτιά των Τέταρτης Γενιάς υπηρεσιών πληροφοριών, με τη συλλογή πληροφοριών να διαχέεται ευρέως και τις πληροφορίες να συλλέγονται μέσα από έναν αυξανόμενο αριθμό μεθόδων και να αποθηκεύονται με διάφορες μορφές.

Πηγές:

Defense Intelligence Journal; 13-1&2 (2005), 47-63
– Σύνδεσμος: http://innovative-analytics.com/docs/BattlespaceAwarenessDIJ.pdf

Έρχονται τα Daleks*

Το Knightscope K5 ή K10 είναι, σύμφωνα με το σάιτ της εταιρείας, ένα αυτόνομο ρομπότ που θα «προβλέπει και προλαμβάνει το έγκλημα». Στην πραγματικότητα είναι μια μηχανή, που τριγυρνά τραβώντας φωτογραφίες σου και βίντεο, χωρίς ρητή συναίνεση, ελέγχει τις πινακίδες κυκλοφορίας σου και τις επικοινωνίες του κινητού σου, μπορεί να ακούει και να καταγράφει τις συνομιλίες σου και διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες ανάλυσης συμπεριφοράς.

Το μοντέλο K10 προορίζεται για μεγάλες ανοιχτές περιοχές και για ιδιωτικούς δρόμους, ενώ το ρομπότ Κ5 είναι σχεδιασμένο για περιβάλλοντα πιο περιορισμένου χώρου. Σύμφωνα με το σάιτ, οι ικανότητές του μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν:

1.    Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων – Μετατρέπει σκαναρισμένες εικόνες αλφαριθμητικού κειμένου σε κείμενο αναγνώσιμο από υπολογιστή, προκειμένου να συγκριθεί με μια συγκεκριμένη βάση δεδομένων ή με μία «καυτή λίστα».

2.    Πανοραμική εικόνα – Λήψη βίντεο υψηλής ανάλυσης σε εύρος 360 μοιρών.

3.    Θερμική απεικόνιση – Χρησιμοποιείται για να εντοπίζει και να μετρά στιγμιαίες αλλαγές θερμοκρασίας.

4.    Μικρόφωνα – Καταγραφή ήχου υψηλής ποιότητας.

5.    Ποιότητα αέρα – Παρακολουθεί τον αέρα της ατμόσφαιρας για μια σειρά συγκεκριμένων σωματιδίων.

6.    Υπέρηχοι – Πολλαπλοί ανιχνευτές που μετράνε την ταχύτητα και τις αποστάσεις των γύρω αντικειμένων.

7.    Υπέρυθρες – Χρησιμοποιεί το αόρατο στο ανθρώπινο μάτι υπέρυθρο φάσμα φωτός, ώστε να καταγράφει βίντεο σε συνθήκες χαμηλού ή ανύπαρκτου φωτισμού.

8.    Ραντάρ – Σύστημα εντοπισμού που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να προσδιορίσει την ακτίνα, το υψόμετρο, την κατεύθυνση ή την ταχύτητα αντικειμένων.

9.    Lidar – Τεχνολογία τηλεπισκόπησης που μετρά αποστάσεις φωτίζοντας τον στόχο με μία δέσμη λέιζερ και αναλύει το φως που αντανακλάται – παρέχει τρισδιάστατη χαρτογράφηση ακριβείας του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένων αντικειμένων.

Το ρομπότ, που έχει ύψος 1,5 μέτρο και ζυγίζει 136 κιλά, θα παρουσιαστεί για χρήση στις ΗΠΑ ως μια φθηνότερη εναλλακτική σε σχέση με τους φρουρούς ασφαλείας και ως απάντηση στα αυξανόμενα περιστατικά ένοπλου εγκλήματος. Ωστόσο, το Κ5, που έχει σχήμα μιας σφαίρας ύψους 1,5 μέτρου, δυσκολεύεται αρκετά να αναγνωρίσει αν ένας άνθρωπος έχει πράγματι τραβήξει όπλο (ο κατασκευαστής αναφέρει ότι είναι εύκολο να λάβει ψευδή στοιχεία με παιδικά παιχνίδια-όπλα).

Το Κ5 μπορεί να χαράξει μόνο του μια διαδρομή γύρω από μια ορισμένη περιοχή ή να λειτουργεί με ένα προ-προγραμματισμένο πρότυπο και να περιπολεί επί 24ώρου βάσεως με ταχύτητα 18 μιλίων την ώρα. Όταν οι μπαταρίες του αδειάζουν, τις φορτίζει περνώντας πάνω από ένα χαλί φόρτισης κάθε τόσο, στη διάρκεια της περιπολίας του και κάνει upload τα βίντεο και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει, καθώς φορτίζει. (Επείγοντα βίντεο μπορούν να σταλούν ταχύτερα, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Κάθε K5 έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει 90 terabytes δεδομένων ετησίως). Κάποιοι άνθρωποι ίσως ενδιαφέρονται να προσπαθήσουν να το βανδαλίσουν, φυσικά, αλλά το K5 είναι καλυμμένο με το ίδιο ανθεκτικό πλαστικό, που χρησιμοποιείται ευρέως και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Έχουμε κάμερες πάνω του, έχουμε σειρήνες» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Knightscope, Bill Santana Li. «Αν οποιοσδήποτε πλησιάσει πολύ κοντά, μπορούμε να παράγουμε έναν ήχο που τρυπάει τα αυτιά».

Προκαλέστε πολλούς αστείους ήχους συναγερμού σε δημόσιους χώρους πυκνής κυκλοφορίας, ψεύτικα SMS και emails που προκαλούν αντιδράσεις και τοποθέτηση εμποδίων στη διαδρομή του ρομπότ. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να σκεφτείτε πολλά περισσότερα.

Ιστοσελίδα της εταιρείας : knightscope.com

*Τα Daleks είναι διάσημα ρομπότ από το διάστημα που εισβάλουν στη Γη, στη βρετανική τηλεοπτική σειρά «Doctor Who», τα οποία χρησιμοποιούσαν το σλόγκαν «Εξολοθρεύστε»!

Έρχεται η τεχνολογία προγνωστικής επιτήρησης

Η εταιρεία πίσω από ένα νέο «έξυπνο» σύστημα φωτισμού δρόμων, που εγκαθίσταται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Las Vegas, παραδέχεται ότι η τεχνολογία έχει την ικανότητα να αναλύει φωνές και να παρακολουθεί ανθρώπους, καθώς και να κρύβει μια κάμερα παρακολούθησης μέσα στο φαινομενικά αβλαβές ντιζάιν της.

Μία σελίδα στο σάιτ της Intellistreets website (1), που υπογραμμίζει τα«οφέλη και εφαρμογές» που περιλαμβάνει το νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβάνει «αναλυτές στρες φωνής» (i) ανάμεσα σε διάφορούς άλλους εξελιγμένους αισθητήρες, που «βοηθούν το DHS* να προστατεύει τους πολίτες του και τους φυσικούς πόρους».

Η ικανότητα καταγραφής συνομιλιών στον δρόμο είναι απλά ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος φωτισμού της Intellistreet, το οποίο συνδέεται με έναν κεντρικό κόμβο δεδομένων μέσω μιας πανταχού παρούσας σύνδεσης wi-fi. Τα «έξυπνα» φώτα δρόμου μπορούν επίσης να λειτουργούν ως κάμερες επιτήρησης, να κάνουν ανακοινώσεις ασφαλείας μέσω μεγαφώνου («Δες Κάτι, Πες Κάτι» – όπως κάποια κατάλληλα εξοπλισμένα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, που ήδη υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και να παρακολουθούν “προσωπικό εξοπλισμένο με RFID” (ii), που θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού προϊόντων, ρουχισμού και επίσημων εγγράφων, που φέρουν ετικέτα RFID. Το γεγονός ότι τα φωτιστικά σώματα είναι όλα συνδεδεμένα με wi-fi με έναν κεντρικό κόμβο δεδομένων σημαίνει επίσης ότι μπορούν να παρακολουθούν ανθρώπους μέσω των διευθύνσεων MAC των κινητών, σκανάροντας από προεπιλογή τόσο για συνδεόμενες όσο και για μη συνδεόμενες τοποθεσίες της συσκευής, κάθε 30 δευτερόλεπτα. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, οι κινήσεις μιας ατομικής συσκευής μπορούν να παρακολουθούνται εύκολα.

Το σάιτ της εταιρείας υπογραμμίζει ότι το σύστημα εγκαθίσταται ήδη σε περιοχές σε Las Vegas, Chicago, Detroit, Auburn Hills, Asbury Park και σε στάδια όπως το Mercedes Benz Superdome, στη Νέα Ορλεάνη. Αυτά τα φώτα δρόμου αντιπροσωπεύουν μόνο ένα στοιχείο ενός τεράστιου δικτύου ύπουλων συσκευών παρακολούθησης νέας γενιάς, που σιγά-σιγά ενσωματώνονται στα πάντα, από λεωφορεία και παιχνιδομηχανές/τηλεοράσεις μέχρι ανιχνευτές πυροβολισμών και αρχίζουν να σκεπάζουν τους δρόμους μας και να κυριαρχούν την οικιακή μας ζωή.

Το επόμενο επίπεδο της κρατική επιτήρησης, που θα βασίζεται σε συστήματα όπως αυτά της Intellistreets για να καταγράφουν συνομιλίες ανθρώπων και να εντοπίζουν τον ανταγωνισμό ή τον πολιτικό εξτρεμισμό, θα κάνουν τις πρόσφατες αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη Edward Snowden να ωχριούν.

Συστήματα, όπως αυτά της Intellistreets και το αυτόνομο ρομπότ ασφαλείας Knightscope K5, αντιπροσωπεύουν την πιθανότητα μιας περαιτέρω «φυσιολογικο-ποίησης» και αποδοχής των μεγάλης κλίμακας τεχνικών παρακολούθησης και επιτήρησης.

Να περιμένετε ότι αυτές οι συσκευές θα εμφανιστούν στους βρετανικούς/ευρωπαϊκούς δρόμους πολύ σύντομα.

* Department of Homeland Security

Σύνδεσμοι:
Διαφημιστικό βίντεο της Intellistreets: www.youtube.com/watch?v=Bs8upeQymNM
(1) intellistreets.com/benefits.html
(2) nytimes.com/2012/05/29/us/shots-heardpinpointed-and-arguedover.html?pagewanted=all”

———

Μετάφραση: Inter Arma

Πηγή: Περιοδικό 325, τεύχος 11

ΣτΜ:
(i) Η τεχνολογία VSA (Voice Stress Analysis) φέρεται να επιτρέπει την καταγραφή ενδείξεων ψυχο-φυσιολογικού στρες στη φωνή ενός ατόμου, όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση ψυχολογικής πίεσης.

(ii) Radio Frequency Identification ή Ταυτοποίηση μέσω Ραδιοσυχνοτήτων. Ασύρματη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται για τον αυτόματο προσδιορισμό ατόμων ή αντικειμένων. Οι πομποδέκτες (ή αλλιώς «ετικέτες» RFID) είναι μικρά chips, που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει μνήμη για να αποθηκεύει δεδομένα και μία κεραία. Αποτελούν την τεχνολογική εξέλιξη του barcode. Το μέγεθός τους μπορεί να συρρικνωθεί έως το μισό ενός κόκκου άμμου (1/3 του χιλιοστού). Αναγνωρίζονται μόλις βρεθούν εντός της εμβέλειας της κεραίας του αναγνώστη τους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.