Γερμανία: Ενημέρωση για την υπόθεση των 3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου

Background

Κοντά έναν μήνα πριν, τρία απ’ τα συντρόφια μας συνελήφθησαν στο Αμβούργο (σ’ ένα μέρος της πόλης που λέγεται Eimsbüttel). Δυο απ’ αυτούς βρίσκονται ακόμη υπό προφυλάκιση εν αναμονή του δικαστηρίου που εκκρεμεί. Ελάχιστες είναι όμως οι νέες πληροφορίες, το κείμενο αυτό αποσκοπεί να διαδόσει τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα σχετικά με την έρευνα και το πώς εκτυλίσσεται γενικά το συγκεκριμένο κατασταλτικό χτύπημα που αντιμετωπίζουν οι τρεις τους.

Ιδού το τι συνέβη. Τη νύχτα πριν την 8η Ιούλη, τα τρία συντρόφια μας άραζαν στο παγκάκι ενός πάρκου, ώσπου δέχτηκαν ψαχτική από αστυνομικούς, μετά την οποία και συνελήφθησαν. Λίγο αργότερα, έγινε έρευνα σε διάφορα διαμερίσματα στο Αμβούργο. Η αστυνομία κατέστρεψε κάποιες πόρτες και έπιπλα, και κατέσχεσε πολλά πράγματα. Σε κάποια απ’ τα διαμερίσματα, οι άνθρωποι που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν έλαβαν τη λίστα με τα κατασχεμένα αντικείμενα, που κανονικά είναι υποχρεωτικό.

Μια μέρα μετά, οι μπάτσοι εξέδωσαν ανακοίνωση όπου τους καταλόγιζαν “ενοχή για προπαρασκευή σοβαρού εγκλήματος” (“υποτιθέμενος εμπρησμός”), κάτι που αποτέλεσε και την αιτία της σύλληψης των τριών τους, οι οποίοι οδηγήθηκαν πριν τον ανακριτή σε δικαστική ακρόαση μια μέρα μετά τη σύλληψή τους. Δύο απ’ αυτούς παραμένουν προφυλακισμένοι ως τώρα. Η ποινή του τρίτου ατόμου είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, και τον άφησαν να φύγει υπό τον περιοριστικό όρο να δίνει “παρόν” τακτικά στους μπάτσους. Η υπεράσπιση εισηγήθηκε την επανεξέταση της προφυλάκισης, όμως απέσυρε την υποβολή της για στρατηγικούς λόγους. Σε μια επανεξέταση προφυλάκισης, το δικαστήριο αποφασίζει αν θα κρατήσει, ή όχι, τους κρατουμένους έγκλειστους μέχρι τη δίκη τους. Οι ακροάσεις της επανεξέτασης δεν είναι ανοιχτές στο κοινό.

Τι γνωρίζουμε για την έρευνα ως τώρα;

Η ερευνητική αρχή είναι η Ανωτάτη Εισαγγελία. Τι σημαίνει αυτό:

Συνήθως, η Ανωτάτη Εισαγγελία αναμιγνύεται σε πραγματικά μεγάλες υποθέσεις, όπως δίκες ενάντια στο PKK ή ενάντια σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Άλλες μεγάλες υποθέσεις, όπως η δίκη για τη Breite-Straße στο Αμβούργο, ή οι δίκες που ακολούθησαν τη σύνοδο G20 στο Αμβούργο το 2017 (Elbchaussee, Rondenbarg), δεν ερευνώνται απ’ τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το ότι αναμίχθηκαν αυτοί τώρα μαρτυρά πως υιοθετούν μια στάση ανησυχητική, μια στάση ενάντια στην οποία πρέπει να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο!

Ενόσω οι έρευνες εξακολουθούν προς το παρόν να διεξάγονται, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει τώρα πιο πολύ από ποτέ να λάβουμε υπόψιν:

  • Να μην κάνουμε καμία δήλωση στους μπάτσους ή οποιαδήποτε άλλη αρχή της καταστολής!
  • Να μην παρλάρουμε ή κάνουμε εικασίες για το τι συμβαίνει, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους (στο bar με φίλους, …). Επίσης, καμία απολύτως κουβέντα για το θέμα μέσω τηλεφώνου ή internet
  • Να μη μιλάμε στον Τύπο
  • Αν θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάτι μόνες μας, ας χρησιμοποιούμε μοναχά πληροφορίες που είναι ανοιχτά διαθέσιμες.

Είναι αρκετά πιθανόν οι μπάτσοι ή οι υπηρεσίες ασφαλείας να προσπαθήσουν να σας μιλήσουν, να έχουν πρόσβαση σε νέες πληροφορίες, ή “απλά να μάθουν την αάποψή σας για τα γεγονότα”. Αν σας προσεγγίσουν κάπως έτσι, αρνηθείτε να τους μιλήσετε, έτσι ώστε να προστατεύσετε τους ανθρώπους που πλήττονται άμεσα απ’ αυτήν την έρευνα, όπως επίσης και τους εαυτούς σας και κάθε άλλη γύρω σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε με την ομάδα νομικής υποστήριξης (Ermittlungsausschuss/EA), τη Rote Hilfe και/ή με την Out-Of-Action (ακτιβιστική ομάδα παροχής ψυχολογικής φροντίδας). Για το καλό της ασφάλειας των άλλων ανθρώπων, πρέπει να δημοσιεύεται αμέσως το γεγονός ότι κάποιο άτομο έχει προσεγγιστεί απ’ τις αρχές.

Αλληλεγγύη

Έχουν ήδη υπάρξει μπόλικες δράσεις που δηλώνουν αλληλεγγύη με τους “3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου” (“Drei von der Parkbank”). Αυτό είναι υπέροχο και πραγματικά ενδυναμωτικό, γι’ αυτό συνεχίστε!

Πώς είναι οι δύο κρατούμενοι εντός των τειχών;

Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες στη φυλακή του Holstenglacis. Τους κλειδώνουν μονάχους στα κελιά τους για 23 ώρες κάθε μέρα. Βλέπουν τους συγκρατούμενούς τους μόνο για τη μία ώρα προαυλισμού που τους επιτρέπεται τη μέρα, και για τις λίγες ώρες που τους επιτρέπεται τα σαββατοκύριακα να περάσουν έγκλειστοι στο κελί κάποιου άλλου κρατουμένου (το πόσο διαρκεί αυτό υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ανθρωποφύλακα, και εξαρτάται απ’ τη διάθεσή του).

Και οι δυο τους είχαν ήδη κάποια επισκεπτήρια, οι μπάτσοι ήταν πάντα στο δωμάτιο μαζί τους. Οι ώρες επισκεπτηρίων είναι πολύ περιορισμένες όμως: 2 φορές τον μήνα, μέχρι 3 άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη για 1 ώρα το πολύ. Και οι δυο τους λένε πως διατηρούν ψηλά το κεφάλι. Πραγματικά τούς έχει αγγίξει η αλληλεγγύη που έχει δείξει ο κόσμος μπροστά απ’ τη φυλακή (πορείες αλληλεγγύης, ομιλίες, συνθήματα, πυροτεχνήματα), και είπαν πως τους έχει δώσει δύναμη και κουράγιο. Κανείς απ’ τους δύο δεν μπορεί ως τώρα να κάνει τηλεφωνήματα, σαφώς διότι η υπεύθυνη τηλεφωνική εταιρεία βρισκόταν σε διακοπές. Και οι δύο έχουν ήδη παραλάβει βιβλία. Δεν μπορείτε να στέλνετε βιβλία απευθείας σ’ αυτούς, επειδή κάθε βιβλίο που πρόκειται να παραλάβουν πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση. Τότε μόνον μπορείτε να πείτε να τους σταλεί το αυθεντικό αντίτυπο κατευθείαν στη φυλακή. Αν έχετε καμιάν ιδέα για το τι βιβλία μπορεί αν τους αρέσουν, νιώστε άνετα να επικοινωνήσετε με το blog (παρατίθεται link στο τέλος του κειμένου), ή μιλήστε με τους ίδιους τους κρατουμένους όταν τους στέλνετε ένα γράμμα.

Εν τέλει, οι δύο μπορούν τώρα να παραλαμβάνουν γράμματα. Χρειάζεται, όμως, απλά λίγος χρόνος για να φτάσουν τα γράμματα στα χέρια τους, διότι τρεις ξεχωριστές υπηρεσίες (η φυλακή, οι μπάτσοι -Κρατική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών- και η εισαγγελική υπηρεσία) τα ελέγχουν όλα. Συνεχίστε να τους στέλνετε γράμματα, ώστε νά ‘χουν πάντα κάτι να διαβάζουν! Μπορείτε να πάρετε ιδέες για το τι να λάβετε υπόψιν όταν στέλνετε γράμματα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους στο blog αλληλεγγύης. Να θυμάστε: να αριθμείτε τις σελίδες στα γράμματά σας και να κρατάτε μια λίστα με το τι βρίσκεται μες στον φάκελο, για να σιγουρευτείτε ότι όλα έχουν όντως παραληφθεί! Μην ξεχνάτε να βάζετε και μερικά γραμματόσημα.

Παρακαλούμε να έχετε κατά νου πως οι κρατούμενοι δε θέλουν να γίνουν δημοσίως γνωστά τα πλήρη ονόματά τους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε δημιουργικοί όταν ανάβετε πυροτεχνήματα δίπλα απ’ τη φυλακή ή κραυγάζετε τους χαιρετισμούς σας απέναντι απ’ τα τείχη της φυλακής (και τα δύο είναι καλύτερο να συμβαίνουν μεταξύ 5 και 9.30 μ.μ.). Αντ’ αυτού, μπορείτε να χαιρετίζετε όλους όσους βρίσκονται έγκλειστοι εκεί! Αν σκέφτεστε να οργανώσετε δράσεις, όπως συναυλίες ή πορείες, δίπλα απ’ τη φυλακή, παρακαλούμε να μας το ανακοινώσετε αρκετά πριν τη διεξαγωγή του (για παράδειγμα, με ένα email στο blog). Τα σαββατοκύριακα, οι κρατούμενοι επιτρέπεται να περνούν λίγες ώρες με τους συγκρατούμενούς τους, και χρειάζεται να γνωρίζουν από πριν πως θα συμβεί το οτιδήποτε απ’ έξω, έτσι ώστε να οργανωθούν αναλόγως και να μπορεί η αλληλεγγύη να φτάσει στα μάτια και/ή τ’ αυτιά τους όσο γίνεται περισσότερο.

Συνεχίστε να δείχνετε την αλληλεγγύη σας! Πραγματοποιήστε δράσεις, οργανώστε events αλληλεγγύης (καφενεία, βραδινά bar, συλλογικές κουζίνες, συναυλίες, parties, events ενημέρωσης, αποστολή γραμμάτων, κλπ…). Να προσέχετε η μία τον άλλον, και νά ‘χετε τα μάτια και τ’ αυτιά ανοιχτά. Επικοινωνήστε το με τις φίλες και τους φίλους σας! Ας ξεπεράσουμε παρέα τη σιωπή και την ανασφάλεια! Έχουμε οργή!

Λευτεριά στους “3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου”!

Λευτεριά σε όλες τις κρατούμενες και όλους τους κρατούμενους!

Το link απ’ το blog αλληλεγγύης στους 3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου: https://parkbanksolidarity.blackblogs.org/

Πηγή: https://actforfree.nostate.net/?p=34622

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.