Γερμανία, Σαξονία: Επίθεση σε κερδοσκόπους του εγκλεισμού απ’ τους Μαχητικούς Πυρήνες Φωτιάς Ενάντια στις Φυλακές

Φωτιά στους εχθρούς της ελευθερίας!

Φωτιά στις φυλακές!

Η ύπαρξη φυλακών υπηρετεί την πειθάρχηση των ανθρώπων, τη διαχείριση της μιζέριας, την κατακρήμνιση της εξέγερσης, τον βασανισμό των σωμάτων, τον μετριασμό της ψυχής. Για μια κοινωνία-φυλακή όπως η δική μας, είν’ αβάσταχτα αναγκαίο να διαολοστείλουμε τη δυστυχία που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα. Σα γεννηθείς στη φτώχεια, ο κίνδυνος να καταλήξεις πίσω απ’ τα κάγκελα είναι εξαιρετικά υψηλότερος. Ενισχύοντας τις αποφάσεις ενός δικαστικού μηχανισμού, με τους δικαστές του να βρίσκονται στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης, η φυλακή κρατά σε κίνηση τους τροχούς της καταπίεσης. Η μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη, λοιπόν, πρέπει συνεχώς ν’ αποτελεί έναν αγώνα ενάντια στον εγκλωβισμό της συνείδησης, ενάντια στην ύπαρξη φυλακών. Η μάχη για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων οφείλει να καταλύσει την κοινωνία του εγκλεισμού.

Για τον λόγο τούτον, βγήκαμε τη νύχτα της 4ης Νοέμβρη και χτυπήσαμε εις διπλούν: Μία στο Rodewisch (Γερμανία, Σαξονία) όπου χτυπήσαμε την εταιρεία κατασκευής δρόμων VSTR GmbH, και μία στο Hentschke, στην εταιρεία Bau GmbH στο Bautzen (Γερμανία, Σαξονία). Και στις δυο τοποθεσίες πυρπολήσαμε βαριά κατασκευαστικά μηχανήματα. Παραδόσαμε στις φλόγες δύο φορτηγά, δύο εκσκαφείς, ένα βανάκι κι ένα ρυμουλκό. Η εκτιμώμενη υλική ζημιά που προκλήθηκε ανέρχεται σε εξαψήφιο αριθμό. Και οι δύο εταιρείες έχουν λάβει εξουσιοδότηση για το νέο κολοσιαίο έργο ανέγερσης φυλακής στο Zwickau-Marienthal (Γερμανία, Σαξονία). Εκεί εργάζονται επιμελώς σ’ αυτόν τον αφιλόξενο τόπο για την κατασκευή ενός μεγάλου τσιμεντένιου τοίχου που θα κυκλώνει τα εδάφη της νέας φυλακής (1). Έπειτα απ’ την επιτυχημένη επίθεση στο κατασκευαστικό εργοτάξιο τον Αύγουστο του 2019, ανταποκριθήκαμε τώρα στο κάλεσμα των συντρόφων. Τα συνένοχα συντρόφια, που ονομάστηκαν “Αυτόνομο Κομάντο Thomas Meyer-Falk”, έχουν ήδη σκιαγραφήσει στη διακήρυξή τους το πληροφοριακό υπόβαθρο που αφορά την κατασκευή του καινούργιου σωφρονιστικού ιδρύματος στο Zwickau-Marienthal και τις μηχανορραφίες της εταιρείας Hentschke Bau. Θα θέλαμε να παραθέσουμε εδώ τα πύρινά τους λόγια (2).

Επιθυμούμε να καταδείξουμε εδώ πως η συμμετοχή κι η ενίσχυση μέσω της στήριξης της βιομηχανίας του εγκλεισμού δεν προσφέρει δα κανένα βραβείο. Επιπλέον, συνιστούμε τη μη-συμμετοχή σ’ αυτήν τη βάναυση επιχειρηματική δραστηριότητα του συστήματος εγκλεισμού. Ίσως να όρθωνε τεράστιο θυμό σε κάποιες ανθρώπινες καρδιές…

Η φυλακή είναι η ενσάρκωση της απομόνωσης και του αποκλεισμού απ’ την κοινωνία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα “προβλήματα” της καπιταλιστικής κοινωνίας απωθούνται εν μέρει απ’ το δημόσιο οπτικό πεδίο. Η δυστυχία, η ανέχεια που ωθεί τους ανθρώπους στην εγκληματικότητα, πρέπει κάπως να κουμανταριστεί. Είτε κυνηγώντας τους αστέγους, είτε απομακρύνοντας τους ανθρώπους απ’ τα κέντρα των πόλεων, είτε μέσω του εγκλεισμού των ανεπιθύμητων ατομικοτήτων. Η κοινή γνώμη δε χρειάζεται να νοιαστεί. Απ’ τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται, ξεσκαρτάρονται, εξοστρακίζονται, αορατοποιούνται, παραδίδονται στη λησμονιά.

Να ένας λόγος για τον οποίον η πλειονότητα των φυλακών τοποθετείται σε ψυχρές κι απόμακρες περιοχές. Αυτά τα γιγάντια, γκρίζα κτίρια θα ήταν προτιμότερο να μην τραβάνε την προσοχή της δημόσιας σφαίρας. Θά ‘πρεπε να ξεχαστεί πως πίσω από τούτα τα τείχη υπάρχουν άνθρωποι που αποσυντίθενται, να ξεχαστεί πως ίσως και νά ‘χουν ευθύνη για τα βάσανά τους. Μέσω αυτού, η κοινωνία αρνείται τον διάλογο, αν δυνάμεθα εδώ να κάνουμε λόγο περί δικαιοσύνης, μ’ έναν δικαστικό μηχανισμό και τους εκτελεστές του να κυβερνούν. Τα περασμένα χρόνια, παρατηρήσαμε πως το ζήτημα των φυλακών δε γινόταν αρκετά ορατό, ακόμα και στα πλαίσια της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η δράση αυτή είναι μια συνεισφορά στο να δοθεί έμφαση στη σημασία του αγώνα ενάντια στις φυλακές και την κοινωνία του εγκλεισμού.

Οφείλουμε να εκθέσουμε τις φυλακές ως αυτό που είναι: Ένα εργαλείο της εξουσίας. Ένα εργαλείο που υπηρετεί τους κυρίαρχους, που τους προστατεύει απ’ τον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, η βασική τους λειτουργία είναι η τιμωρία, ακόμα κι αν τη βαφτίζουν κοινωνική επανένταξη. Πολλοί έγκλειστοι άνθρωποι αρνούνται την εικόνα της επίδρασης που έχει η φυλακή στην επανένταξή τους. Διαμαρτύρονται πως ο σκοπός είναι ο ακριβώς αντίθετος: “Η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως οι περισσότερες φυλακές δε λειτουργούν σε σύμπλευση με, μα ενάντια στις έγκλειστες και τον σκοπό της επανένταξης (3)”. Περισσότερο απ’ το 53.3% των 50.957 αιχμάλωτων αθρώπων έπρεπε να εκτίσει τη φυλάκισή του.

Ο κρατούμενος H. Deutsch γράφει πως τίποτα δεν άλλαξε σημαντικά απ’ τη στιγμή της αναμόρφωσης του γερμανικού σωφρονιστικού συστήματος στα ’70s. Η θεμελιώδης δομή παρέμεινε, “θά ‘πρεπε να είχε συμβεί μια ολική αλλαγή των δεσμοφυλάκων, όπως επίσης και της διεύθυνσης των φυλακών”. Το παραμυθάκι της κοινωνικής επανένταξης αποδείχτηκε πως είναι ένα μασκάρεμα που δικαιολογεί τον εγκλεισμό στα μάτια της κοινής γνώμης. Κρυμμένες πίσω απ’ αυτό το δόγμα, οι θηριωδίες των προηγούμενων σωφρονιστικών ιδρυμάτων ακόμα υφίστανται, παρέα με τον αντίκτυπό τους στις έκλειστες και τους εγκλείστους.

Για παράδειγμα, λοιπόν:

– διανοητικές (για πάνω απ’ το 88% των αιχμαλώτων) και σωματικές ασθένειες των αιχμαλώτων που προκαλούνται απ’ τον εγκλεισμό τους (4)
– ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (5)
– λευκά βασανιστήρια, επονομαζόμενα και ως απομόνωση
– εξαναγκαστική εργασία, με μισθό χαμηλότερο απ’ τον βασικό, δίχως δυνατότητα εξοικονόμησης για τα έξοδα της κράτησης
– ανθυγιεινή διατροφή και υπερκοστολογημένο φαγητό μέσα στα super-market της φυλακής
– κυρώσεις για τις όποιες επαφές και πλήρης επιτήρηση της επικοινωνίας
– τραμπουκισμοί απ’ τους δεσμοφυλάκους
– προληπτική κράτηση μέχρι το εφετείο, πιθανώς και ως τον θάνατο

Στηρίζουμε τους αγώνες των εγκλείστων για καλύτερες συνθήκες κράτησης και για την αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, ως και την απαίτηση για καταστροφή κάθε φυλακής. Οι σαφείς διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες περιέχουν την κατάργηση της απομόνωσης, της προληπτικής κράτησης, της εξαναγκαστικής εργασίας, την παροχή του βασικού μισθού και τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων για τα έξοδα της κράτησης, καθώς επίσης κι ένα επαρκές σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παραμερίζοντας την κύρια στόχευση των φυλακών, την καταπίεση των ατομικοτήτων για την απρόσκοπτη λειτουργία της καπιταλιστικής εξουσίας, αντικρίζουμε ακόμη μια κοινωνία που απαιτεί φυλακές για την υποτιθέμενη ασφάλεια. Οι φυλακές, όμως, ποτέ δε θα λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Ακόμα κι η απάνθρωπη βία έχει τις ρίζες της στην κοινωνικοποίησή μας, στο κοινωνικό μας περιβάλλον, στα βιώματά μας. Αν ο στόχος μας είναι μια μη-βίαιη κι απελευθερωμένη κοινωνία, οφείλουμε να ματαστοχαστούμε το πώς αλληλεπιδρούμε με και αναδομούμε την κοινωνία. Μοναχά μια απελευθερωμένη κοινωνία θά ‘ναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα των φυλακών.

Ελπίζουμε πως οι φλόγες μας κατάφεραν να ζεστάνουν όλες κι όλους όσους παραμένουν μες στους ψυχρούς τοίχους των φυλακών. Ας αποτελέσει η φωτιά μας μιαν έστω ισχνή φεγγοβολή για όσες κι όσους αντιμετωπίζουν στιγμές σκοτεινές. Για τον Loic, τους 3 απ’ το Παγκάκι του Πάρκου. Για τη Lisa και τον Thomas. Ο αγώνας σας μας εμπνέει, αποτέλεσε μέρος της κινητροδότησής μας για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Λευτεριά σ’ όλες τις έγκλειστες και τους εγκλείστους!

Μαχητικοί Πυρήνες Φωτιάς Ενάντια στις Φυλακές!

(((A)))

(1) Έπειτα απ’ τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν απ’ τους Επαναστατικούς Πυρήνες (RZ) τη δεκαετία του 1970, πρώτα χτίζονται τα τείχη των γερμανικών φυλακών, και έπειτα χτίζονται τα κτίρια.
(2) https://ragnarok.squat.gr/2019/08/22/%ce%93%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%a3%ce%b1%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%95%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7/
(3) Στα γερμανικά: https://ggbo.de/wp-content/uploads/2019/11/Gesundheit-und-wie-der-Staat-seine-Gefangenen-behandelt.pdf
(4) Στα γερμανικά: https://www.aerztezeitung.de/Politik/Immer-mehr-Haeftlinge-sind-psychisch-krank-364373.html
(5) Στα γερμανικά: https://ggbo.de/wp-content/uploads/2019/11/GGBOPapier-zur-medizinischen-Versorgung-im-Knast-2-1.pdf

Πηγή: https://anarchistsworldwide.noblogs.org/post/2019/11/07/saxony-germany-prison-profiteers-attacked-by-militant-cells-of-fire-against-prisons/

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.