Λευκορωσία: Καταδίκη δύο αναρχικών σε 7 χρόνια κάθειρξη για άμεσες δράσεις

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020, ο Mikita Yemelyanau κι ο Ivan Komar κρίθηκαν ένοχοι για σκόπιμη καταστροφή περιουσίας με διάφορους τρόπους.

Οι ακτιβιστές φυλακίστηκαν στις 20 Οκτώβρη 2019, αμέσως μετά από μια επίθεση με μολότοφ στο σωφρονιστικό κατάστημα προφυλακίσεων στο Μινσκ, που πραγματοποιήθηκε σε αλληλεγγύη με έναν άλλον αναρχικό, τον Dzmitry Paliyenka (που τότε βρισκόταν έγκλειστος εκεί), και με άλλουν πολιτικούς κρατουμένους στη Λευκορωσία. Απ’ την πρώτη μέρα, ο Ivan Komar έδωσε κατάθεση στην οποία καθιστούσε ένοχο τον Mikita Yemelyanau. Μίλησε επίσης για άλλες δύο επιθέσεις – μια παρόμοια απόπειρα επίθεσης στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου δεν άναψαν οι μολότοφ, και για μια επίθεση με λάμπες με μπογιά στο Τοπικό Δικαστήριο του Μινσκ, ως πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στους δικαστές που αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί δίκη κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση του Paliyenka.

Ο Mikita Emelyanau αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε κατάθεση, όμως, λίγο καιρό αργότερα, μίλησε ατύπως στους μπάτσους και αποδέχτηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις.

Παρότι ο Mikita είπε στο δικαστήριο πως τις επιθέσεις τις σχεδίασε μόνος του και πως ο Ivan Komar δε γνώριζε γι’ αυτές, πως απλώς του ζητήθηκε να βιντεοσκοπήσει τις δράσεις, θεωρήθηκαν ως ομάδα και καταδικάστηκαν και οι δύο σε 7 έτη κάθειρξης. Η συνολική ζημιά και στα δύο κτίρια ανέρχεται στα 70 ευρώ.

Υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία εξέδωσαν μια ανακοίνωση όπου απαιτούν την αναθεώρηση των ποινών, αποκαλώντας τους πολιτικούς κρατουμένους.

Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι πήραν την πρωτοβουλία να γραφτεί ένα ανοιχτό γράμμα σε στήριξη των ακτιβιστών.

Ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας (ABC-Belarus) αρνείται να στηρίξει τον Ivan Komar, λόγω της συνεργασίας του με την αστυνομία. Μπορείτε να στηρίξετε τον Mikita Yemelyanau εδώ: abc-belarus.org

Πηγή: 325

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.