Λευκορωσία: Διεθνές Κάλεσμα Αλληλεγγύης για τους 4 συλληφθέντες αναρχικούς συντρόφους

4 αναρχικοί συνελήφθησαν στα σύνορα της Λευκορωσίας για άμεσες δράσεις

31/10/2020, από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό Λευκορωσίας

Οι αναρχικοί Dmitry Dubovsky, Ihar Alinevich, Sergei Romanov και Dmitry Rezanovich συνελήφθησαν στα σύνορα της Λευκορωσίας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, σφαίρες, χειροβομβίδες και πέπερ-σπρέι. Όλοι τους έχουν κατηγορίες υπό το άρθρο 289 (τρομοκρατία) και το άρθρο 295 (μεταφορά παράνομων όπλων) του Ποινικού Κώδικα. Η τιμωρία για το άρθρο 289 μπορεί να φτάσει ως και τη θανατική καταδίκη.

Όλοι τους τώρα κρατούνται σε φυλακή της KGB στο Minsk. Κατηγορούνται για επιθέσεις σε καθεστωτικές υποδομές στο Soligorsk και στο Mozyr.

Μπορείτε να τους στηρίξετε οικονομικά μέσω του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού Λευκορωσίας – https://abc-belarus.org/?page_id=8661&lang=en

Μπορείτε να τους στείλετε γράμματα στήριξης μέσω της online φόρμας μας – https://abc-belarus.org/?page_id=8682&lang=en

*

Τι συνέβη;

Στις 22 Οκτώβρη, στο Soligorsk (στη Λευκορωσία), το διαχειριστικό κτίριο της κρατικής επιτροπής εγκληματολογικών ερευνών δέχθηκε επίθεση, και πυρπολήθηκαν οχήματα στον χώρο στάθμευσης των γραφείων της εισαγγελίας του Soligorsk. Τη νύχτα της 28ης Οκτώβρη, πυρπολήθηκε το κτίριο παραρτήματος των τροχόμπατσων στο Mozyr. Λίγο αργότερα, μια ομάδα αναρχικών-επαναστατών: ο Ihar Alinevich, ο Dmitry Dubovsky, ο Dmitry Rezanovich και ο Sergey Romanov, συνελήφθησαν από περιπολία της συνοριοφυλακής του Mozyr, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, στο χωριό Zabozye, στην περιοχή του Yelsky (στη Λευκορωσία). Οι συλληφθέντες κρατούνται προς το παρόν σε φυλακή της KGB για προφυλακισθέντες στο Minsk. Φορτώθηκαν κατηγορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 289 του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατική ενέργεια τελεσθείσα από οργανωμένη ομάδα).

Αναρχικοί Επαναστάτες

Καθείς εκ των συλληφθέντων αποτελεί εχθρό του φασιστικού κράτους εδώ και πολλά χρόνια, βιώνοντας τακτικά την καταστολή.

Ihar Alinevich – Αναρχικός από το Minsk, πρώην πολιτικός κρατούμενος απ’ το καθεστώς της Λευκορωσίας. Τον Νοέμβρη του 2010, αιχμαλωτίστηκε απ’ τις ειδικές μονάδες της Μόσχας, και τον Μάη του 2011 καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη σε ειδικό καθεστώς υπό το άρθρο 218, παράγραφος 3 (διεθνής καταστροφή περιουσίας), και το άρθρο 339, παράγραφος 2 (χουλιγκανισμός από ομάδα ατόμων). Αποφυλακίστηκε έπειτα από προεδρική απόφαση στις 22 Αυγούστου 2015. Στη φυλακή έγραψε το βιβλίο «Ο δρόμος για το Μαγκαντάν», το οποίο μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες. Το 2013, το βιβλίο βραβεύθηκε απ’ το Κέντρο PEN της Λευκορωσίας με το Βραβείο Frantishk Alekhnovich, ως το καλύτερο έργο που συνεγράφη στη φυλακή. Το 2016, ο Ihar τιμήθηκε με το Βραβείο Victor Ivashkevich. Έπειτα απ’ την αποφυλάκισή του, ο Ihar έζησε στο εξωτερικό και συμμετείχε στο αναρχικό κίνημα.

Dzmitry Dubovski – Αναρχικός από το Soligorsk. Το 2010, μπήκε στη λίστα καταζητούμενων, συνδεόμενος με την “υπόθεση Λευκορώσων αναρχικών”. Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους, ο Dubovsky κατόρθωσε να δραπετεύσει στη Μόσχα, όταν η FSB προσπαθούσε να φυλακίσει αυτόν και τον Ihar. Για 10 χρόνια, ο Dima κρυβόταν στη Ρωσία και την Ουκρανία, δημοσιεύοντας ημερολόγια απ’ τα ταξίδια του και συμμετέχοντας στο αναρχικό κίνημα.

Dzmitry Rezanovich – Αναρχικός από το Gomel. Συνελήφθη στις 16 Μάρτη 2014, αφότου διέσχισε τα ουκρανικά-ρωσικά σύνορα στο Kursk. Είχε μαζί του τα χαρτιά του αδερφού του. Συνελήφθη υπό την υποψία ότι θα προέβαινε σε σαμποτάζ στα ρωσικά εδάφη. Η FSB σεν κατόρθωσε να βρει επαρκή στοιχεία για την υπόθεση αυτή, οπότε έτρεξε ποινική δίκη υπό το άρθρο 332, παράγραφος 1, του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα (διάσχιση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας χωρίς νόμιμα έγγραφα που να εξασφαλίζουν το δικαίωμα εισόδου στη Ρωσία). Φυλακίστηκε σε κέντρο κράτησης στην περιοχή του Kursk. Στις 3 Ιούλη, το δικαστήριο διέταξε την απέλαση του Dmitry απ’ τη Ρωσία, και επίσης του επέβαλε πρόστιμο ύψους περίπυ 15.000 ρούβλια. Στις 25 Ιούλη, ο Dmitry απελάθηκε στη Λευκορωσία. Παρέμεινε ενεργός στο αναρχικό κίνημα.

Sergey Romanov – Αναρχικός από το Gomel. Το 2013 καταδικάστηκε σε 2ετή κάθειρξη με αναστολή, επειδή είχε 14 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας στο σπίτι του (άρθρο 295, παράγραφος 2, του Ποινικού Κώδικα). Το 2014 καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη, και έπειτα από διαμαρτυρίες μείωσαν την ποινή του σε 5 έτη (άρθρο 295, παράγραφος 3, του Ποινικού Κώδικα). Αποφυλακίστηκε τον Ιούλη του 2019 και καταδικάστηκε σε περιοριστικούς όρους και καθεστώς επιτήρησης, όπως απαγόρευση να φύγει απ’ την πόλης και να αλλάξει το μέρος κατοικίας του, απαγόρευση να επισκεφθεί μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και οτιδήποτε πουλάει αλκοόλ, απαγόρευση εξόδου απ’ το μέρος όπου κατοικεί μεταξύ 22:00 και 6:00 χωρίς έγκυρο λόγο, υποχρέωση να παρουσιάζεται στην επιθεώρηση μια φορά τη βδομάδα.

Και οι τέσσερις είναι κατασταλαγμένες ατομικότητες με ισχυρές ηθικές αρχές και παγιωμένες αντιλήψεις. Καθείς τους είναι αμετανόητος αναρχικός, και καθείς τους είναι αφοσιωμένος στην υπόθεση και πολύτιμος. Καθείς τους αγωνίζεται για μια νέα, ελεύθερη Λευκορωσία, δίχως χώρο για αστυνομική βαρβαρότητα, παραστρατιωτικές μονάδες και λοιπές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δίχως χώρο για καταπάτηση της ελευθερίας σε κάθε της έκφανση.

Γιατί τους στηρίζουμε;

Όλες οι κατηγορίες του κράτους έναντι των αναρχικών επαναστατών είναι άτοπες, κυνικές και ψευδείς. Οι συλληφθέντες αναρχικοί δεν κρύβουν το γεγονός πως συμμετείχαν σε εμπρησμό οχήματος, καταστροφή περιουσίας και σαμποτάζ. Όλα αυτά αποτελούν άμεση δράση, η οποία επ’ ουδενί δεν κατέληξε σε τραυματισμούς ή θάνατο. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους. Ως αναρχικοί επαναστάτες, οι οποίοι επέλεξαν το μετερίζι της ένοπλης πάλης, επιδίωκαν από κοινού να στηρίξουν τον εξεγερμένο λαό της Λευκορωσίας, και να συνεισφέρουν στον σκοπό της λαϊκής αντίστασης. Τα όπλα αποτελούν σημάδι πως οι άνθρωποι αυτοί αρχίνησαν συνειδητά έναν αγώνα αποφασιστικό και ρισκοβόρο απέναντι στην κρατική τρομοκρατία. Θεωρούμε πως η κατοχή πυροβόλων όπλων αποτελεί δικαίωμα των ελεύθερων ανθρώπων, και όχι των βάναυσων τοποτηρητών του νόμου. Σήμερα, το κράτος της Λευκορωσίας βασίζεται στη στρατιωτική και αστυνομική βία · χτίζεται, χρηματοδοτείται και ενορχηστρώνεται από έναν παρανοϊκό δικτάτορα · αποτελεί τρομοκρατική δομή. Είναι οι κρατικές δομές που βιάζουν γυναίκες, σακατεύουν συνταξιούχους, πυροβολούν άοπλους ανθρώπους, βασανίζουν κρατουμένους σε βανάκια και κέντρα κράτησης, εισβάλλουν σε διαμερίσματα, καταστρέφουν αμάξια και μηχανές, διαλύουν καφετέριες και μαγαζιά. Οι αναρχικοί δεν κάνουν τίποτα τέτοιο. Ο αναρχισμός σημαίνει αυτοοργάνωση, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Ο αναρχισμός δεν είναι μονάχα η επιθυμία για ελευθερία. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε καταπίεση, αγώνας για ελευθερία. Ναι, είχαν πάνω τους όπλα, όμως δε χρησιμοποιήθηκαν ενάντια σε κόσμο. Ναι, πυρπόλησαν κτίρια και οχήματα, όμως όλα δαύτα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του καθεστώτος, και αυτός είν’ ο λόγος για τον οποίον επιλέχθηκαν ως στόχοι. Δεν υπήρξαν θύματα. Ναι, είναι αντάρτες και επαναστάτες. Όμως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εξεγερθεί, ειδικά σε μια χώρα όπου κανένας δημοκρατικός μηχανισμός δε λειτουργεί, όπου δεν υπάρχει κανενός είδους δικαιοσύνη, και κάθε ειρηνική διαδήλωσει αντιμετωπίζεται με κρατική βία. Μέσα σε λίγους μήνες, στη Λευκορωσία, περίπου 17.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και ανοίχτηκαν σχεδόν 1.000 ποινικές υποθέσεις. Περισσότεροι από 100 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται πίσω απ’ τα σίδερα της φυλακής. Ακόμα και απέναντι στην πιο ειρηνική μορφή διαδήλωσης -μια απεργία- οι αρχές πετούν τους εργαζομένους πίσω απ’ τα κάγκελα.

Η απαγόρευση απεργιών, οι απολύσεις, οι κατασταλτικές επιθέσεις και η αποτυχία των αρχών της Λευκορωσίας να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, οδήγησε στο να επιλεχθεί το Soligorsk –η πόλη των ανθρακωρύχων και της εργατιάς– από τους αναρχικούς για άμεση δράση. Οι δράσεις αποσκοπούσαν να στηρίξουν τους εργάτες και να εκφράσουν αλληλεγγύη με τα αιτήματά τους.

Καλούμε τους αναρχικούς και τις αναρχικές να συγκρατήσουν την όποια κριτική βασίζεται σε μερικότητα και αποσπασματικότητα που εκπορεύεται από τις ανακρίσεις των συντρόφων, οι οποίες σκόπιμα δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ο χρόνος θα βάλει τα πάντα στη θέση τους, και δεσμευόμαστε με πλήρη υπευθυνότητα πως οι όποιες νέες ενημερώσεις για την ομάδα των Λευκορώσων επαναστατών αναρχικών θα δημοσιοποιούνται.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στους αναρχικούς αιχμαλώτους και σε όλον τον λαό της Λευκορωσίας που εξεγέρθηκε ενάντια στη δικτατορία και την αστυνομική βία, και καλούμε σε αγώνα για την άμεση απελευθέρωση του Ihar Alinevich, του Dzmitry Dubouski, του Dzmitry Rezanovich, του Sergey Romanov, καθώς και όλων των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία. Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται να διαδώσουν τα νέα, να οργανώσουν δράσεις αλληλεγγύης και αντίστασης, ασκώντας παντός είδους πίεση σε κάθε δομή του καθεστώτος του Lukashenko, είτε στη Λευκορωσία είτε στο εξωτερικό. Ας θυμόμαστε πως η καλύτερη στήριξη είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα στον οποίον οι συλληφθέντες σύντροφοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους.

Φίλοι και σύντροφοι-συμπολεμιστές
Αναρχική συλλογικότητα “Pramen”
Mikola Dziadok, αναρχικός blogger
Συλλογικότητα “Effect Monro”
Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας
Συλλογικότητα 325
Συλλογικότητα A2day
Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Ελλάδας
Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Τσεχίας
Lukáš Borl, αναρχικός blogger

Γράμμα ανοιχτό προς συνυπογραφή

Πηγή: 325

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.