Χιλή, Σαντιάγο: Έναρξη απεργίας πείνας από κρατουμένους της Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, 18 κρατούμενοι απ’ τη Βόρεια Πτέρυγα 3Η της Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας ξεκίνησαν κυλιόμενη και επ’ αόριστον απεργία πείνας για την αποκατάσταση του δικαιώματος σε επισκεπτήρια με αξιοπρεπείς όρους.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, 14 κρατούμενοι απ’ τη Βόρεια Πτέρυγα 3Η και 15 κρατούμενοι απ’ τη Νότια Πτέρυγα 2Η ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέρος στην απεργία πείνας, φτάνοντας συνολικά 47 κρατούμενοι απ’ τη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση κινητοποίηση.

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ!

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΑ ΤΩΡΑ!

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 321!

*

Απ’ τη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας στο Σαντιάγο της Χιλής, ανακοινώνουμε την έναρξη κυλιόμενης και επ’ αόριστον απεργίας πείνας για την αποκατάσταση των επισκεπτηρίων με αξιοπρεπείς όρους.

Κοντεύουμε 8 μήνες χωρίς να μπορούμε να δούμε ή ν’ αγκαλιάσουμε τους συγγενείς και τους αγαπημένους μας, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν απ’ την εξουσία υπό το πρόσχημα πως αποτελούμε «ομάδα υψηλού κινδύνου», στα πλαίσια της πανδημίας. Όμως, όλο δαύτο το διάστημα, βλέπουμε τους δεσμοφυλάκους να πηγαινο-έρχονται στα σπίτια τους, διατηρώντας αδιάκοπα άμεσες επαφές μαζί μας, δίχως να τηρούν πραγματικά τα μέτρα προστασίας πέραν απ’ τις μάσκες. Τον Μάιο-Ιούνιο, φτάσαμε ως το σημείο να έχει προσβληθεί από Covid σύνολος ο πληθυσμός της φυλακής εξαιτίας των δεσμοφυλάκων, οι οποίοι αποσιώπησαν πλήρως το γεγονός αυτό.

Το σύστημα υγείας εδώ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανεπαρκές. Δεν έχουμε υποβληθεί σε κανέναν κανονικό ή ειδικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου πανδημίας. Τόσο καιρό γινόμαστε αποδέκτες πολιτικών τιμωρίας και απομόνωσης απ’ το Κράτος και τους νόμους κοινωνικού ελέγχου. Δεν ξεχνάμε την -σε πλήρη αντίθεση με τον Διεθνή Ποινικό Κώδικα- τροποποίηση του Νομικού Διατάγματος 321, σχετικά με την υφ’ όρων αποφυλάκιση, η οποία άφησε έγκλειστους πολλούς ανθρώπους, με την πλήρη κάλυψη του σάπιου Χιλιάνικου Κοινοβουλίου.

Γνωρίζουμε πως σε όλες τις φυλακές της χώρας έχει υπάρξει μαζική έξαρση του Covid, ενώ έχουν αυξηθεί οι θάνατοι λόγω συγκρούσεων που οφείλονται περισσότερο στο άγχος της φυλακής παρά στην πανδημία, με την οποία πρέπει ούτως ή άλλως να μάθουμε να συμβιώνουμε, καθώς ήρθε για να μείνει.

Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιλογεί την παράταση της απομόνωσης, εκτός απ’ την πολιτική απόφαση μιας ανίκανης και κατασταλτικής κυβέρνησης, η οποία υποβάλλει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σ’ ένα σύστημα καταπίεσης και δυστυχίας.

Μπουχτίσαμε να βλέπουμε τη σάπια πολιτική τάξη να παραμερίζει τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περιμένουμε τις απάνθρωπες προτάσεις σας για τα επισκεπτήρια, ενόσω οι παραλίες, οι χώροι διασκέδασης, οι πόλεις, τα πάντα λειτουργούν εντός της νέας κανονικότητας.

Να γιατί καταλήξαμε στην κινητοποίηση της κυλιόμενης και επ’ αόριστον απεργίας πείνας, και με τον τρόπο αυτόν καλούμε όλες τις οργανώσεις και τα άτομα που στέκονται αλληλέγγυα προς όσους και όσες από ‘μάς ζούμε τόσα χρόνια της ζωής μας πίσω απ’ τα κάγκελα, να μας στηρίξουν στον δίκαιο αυτόν αγώνα για ν’ αγκαλιάσουμε με αξιοπρέπεια ο ένας την άλλη, τις οικογένειές μας, τους φίλους και τους αγαπημένους μας.

Για επισκεπτήρια με αξιοπρεπείς όρους!

Η απομόνωση είναι βασανιστήριο!

Κρατούμενοι Απεργοί Πείνας
Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας
Σαντιάγο, Χιλή
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Σημείωση: Αποσαφηνίζουμε πως ο ανατρεπτικός κρατούμενος σύντροφος Marcelo Villarroel Sepúlveda συμμετέχει κι αυτός στην κυλιόμενη απεργία πείνας που ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε πως βρίσκεται έγκλειστος στη Βόρεια Πτέρυγα 3Η της Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας.

Πηγή: Contra Info

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.