Σουηδία, Μάλμε: Εμπρηστική επίθεση στην IKEA, εταιρεία που συνεργάζεται με το καθεστώς Λουκασένκο

Το βράδυ της 24ης Μαρτίου, βάλαμε φωτιά σε εμπορικό κέντρο της IKEA στο Μάλμε της Σουηδίας. Ο λόγος της επίθεσης: Η συνεργασία της IKEA με τη δικτατορία του Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Τούτη η δράση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης άσκησης πίεσης στους Δυτικούς καπιταλιστές που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το καθεστώς Λουκασένκο και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουν την επιβίωσή του. Ενώ σχεδιάζαμε την επίθεση, εμπνευστήκαμε από τις σκέψεις του έγκλειστου αναρχικού-αντάρτη, Igor Olinevich, ο οποίος, στο βιβλίο του «Ο δρόμος για το Μαγκαντάν», έγραφε: «Είναι αποδεκτό να πραγματοποιείς εμπορικές συναλλαγές ακόμα και με κανίβαλους, αυτή είν’ η ουσία των ευρωπαϊκών πολιτικών». Το παράδειγμα της εταιρείας επίπλων IKEA, με βάση στη Σουηδία και πρόσφατα και στην Ολλανδία, αντικατοπτρίζει με απόλυτη ακρίβεια τα συμπεράσματα του Igor.

Πίσω στον Δεκέμβρη του 2018, στον απόηχο της αποκατάστασης των πολιτικών σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος Λουκασένκο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η IKEA υιοθέτησε τη στρατηγική “Go Belarus”. Το καλοκαίρι του 2019, ο Λευκορώσος Πρέσβης στη Σουηδία, Dmitry Mironchik, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους περί τίνος πρόκειται η στρατηγική αυτή. Σύμφωνα με αυτόν, η IKEA σχεδιάζει ν’ αγοράσει απ’ τη Λευκορωσία προϊόντα με αξία 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής συνάντησης Σουηδίας-Λευκορωσίας στο Μινσκ, ο Andrei Yevdochenko, ο πρώτος τότε Υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως το 2021 η IKEA σχεδιάζει ν’ αυξήσει την αξία των αγορών σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Έπειτα απ’ την έναρξη της επανάστασης στη Λευκορωσία, τον Αύγουστο του 2020, τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν βάση στις δραστηριότητες της IKEA στη χώρα αυτή. Στο τέλος του 2020, έγινε ευρέως γνωστό πως το επτά τοις εκατό της ξυλείας που χρησιμοποιεί η IKEA για να κατασκευάσει τα έπιπλά της προέρχεται απ’ τη Λευκορωσία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ορθότητα των όσων είπε ο Igor Olinevic. Στο βιβλίο του, περιέγραψε τη θέση της Λευκορωσίας στην παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα ως εξής: «Οικονομικά, η Λευκορωσία βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας, είναι περιβαλλοντικά επιβλαβής, επεξεργάζεται πρώτες ύλες». Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου, η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Διεθνές Κέντρο Olof Palme”, Anna Sundström, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της IKEA. Η “Ένωση Εργαζομένων στα Δάση και την Ξυλεία”, η οποία είναι μέρος της σοσιαλδημοκρατικής “Σουηδικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων”, απαίτησε επίσης απ’ την IKEA να τερματίσει τη συνεργασία της με το καθεστώς Λουκασένκο. Έτσι, όχι μόνο η αντιεξουσιαστική αριστερά, αλλά και ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο της σουηδικής κοινωνίας, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία, καταδικάζει τις κινήσεις της IKEA στη χώρα αυτή. Εμείς, ως αναρχικές κι αναρχικοί, πιστεύουμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα μας κατανοήσουν, θα μας στηρίξουν και θα γίνουν συντρόφια μας.

Δε θα καταγράψουμε εδώ λοιπές αισχρότητες της IKEA, όπως η καταστροφή της φύσης σε διάφορες χώρες του κόσμου, και οι μόνιμες βλάβες λόγω των εργασιακών συνθηκών. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί εύκολα να βρει πληροφορίες γι’ αυτά. Η συνεργασία της IKEA με το καθεστώς Λουκασένκο είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός λόγος για επίθεση.

Όπως είπε και ο Igor Olinevich και πολλοί ακόμα αναρχικοί και αναρχικές, οι Λευκορώσοι δε θά ‘πρεπε να ελπίζουν στους πολιτικούς της Δύσης. Δε θα τους βοηθήσουν. Μόνο ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, μέσω της ένοπλης εξέγερσης, μπορεί να ρίξει τη δικτατορία. Η βρώμικη και άπληστη φύση των καπιταλιστών, όπως οι ιδιοκτήτες της IKEA, επιβεβαιώνει πως είναι αναγκαίο να παλεύουμε όχι μόνο για πολιτική απελευθέρωση, αλλά επίσης και για την καταστροφή της οικονομικής καταπίεσης, για την ολική απελευθέρωση του ατόμου.

Οι εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος Λουκασένκο με συνεργούς από άλλες χώρες, οφείλει να μπλοκαριστεί μέσω της ριζοσπαστικής άμεσης δράσης. Έτσι, θα συνεχίσουμε την επίθεση. Τα λόγια του Igor Olinovich θα μας εμπνέουν: «Δεν υπάρχει γραμμικό ιστορικό μονοπάτι, όλα μπορούν ν’ αλλάξουν!».

Ομάδα Δράσης “Η Αλληλεγγύη”

Πηγή: AMW English

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.