Ισπανία: Ενημερώσεις για την κατάσταση του Gabriel Pombo Da Silva

Τίποτα το συνταρακτικό δε διαφοροποίησε την κατάσταση του συντρόφου μας από τη δημοσίευση του τελευταίου του ανακοινωθέντος (τον περασμένο Ιούλιο), αλλά πάραυτα υπάρχουν ορισμένες ίσως ενδιαφέρουσες ειδήσεις για όσα άτομα επιθυμούν να εμβαθύνουν τη γνώση τους πάνω στη ”νομική μηχανική” και τους λαβυρίνθους τους.

Ένεκα της ιεραρχίας στο εσωτερικό των διάφορων δικαστηρίων, οι συνήθεις αναβολές εξακολουθούν να είναι μεγάλες και, ως εκ τούτου, καθώς αυτές οι αναβολές αποτελούν το μοναδικό διαθέσιμο όπλο της δικαστικής εξουσίας, γίνονται ολοένα και μακρύτερες.

Δεν αργεί η μέρα όπου ο Gabriel θα μπορέσει να ξαναγευτεί τη λευτεριά, και όσοι τον θέλουν ενταφιασμένο ζωντανό το γνωρίζουν πολύ καλά… ξέρουν επίσης ότι εξαρχής δε θα έπρεπε να βρίσκεται φυλακισμένος… όπως και ότι του οφείλουν να του επιστρέψουν πίσω αρκετά χρόνια απ’ τη ζωή του.

Όλες οι απαιτούμενες στρατηγικές δίοδοι προς την απελευθέρωσή του έχουν ανοιχτεί, και μπορούμε σταδιακά να διακρίνουμε κάτι να καταφτάνει… κάτι να κινείται. Εφαρμόζοντας φειδωλά τον “νόμο” σα να επρόκειτο για ομοιοπαθητικές σταγόνες… οι μειώσεις στην ποινή που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να του αναγνωριστούν έχουν περάσει σα ”χάρες” ή ήταν καρπός υπεράνθρωπων προσπαθειών. Πότε, εξάλλου, οι αναρχικοί πίστεψαν στο ”Κράτος δικαίου”;

Με δεδομένο πως η διαδικασία στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο (όπου έχει υποβληθεί η έφεση για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης βάσει του οποίου συνέλαβαν ξανά τον Gabriel), είναι αρκετά χρονοβόρα, η εστίαση της υπεράσπισης έχει στραφεί στην ”εξάλειψη” της ποινής (η οποία στην πραγματικότητα έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς ο σύντροφος έχει εκτίσει την ποινή του), υπολογίζοντας με όρους συνυφασμένους με το σωφρονιστικό σύστημα.

Η δικαστής Alcazár Navarro, του δεύτερου δικαστηρίου της Χιρόνα, απαιτεί ο σύντροφός μας να εκτίσει ακόμα 16 χρόνια στη φυλακή, ”αγνοεί” όμως πως πρέπει να αφαιρέσουμε από αυτήν την καταμέτρηση τις συσσωρευμένες μειώσεις ποινών που ο Gabriel εξασφάλισε κατά τη διάρκεια των 3 περασμένων δεκαετιών εγκλεισμού του, και οι οποίες έχουν κατωχυρωθεί (ως ”δικαίωμα”) ήδη εδώ και κάποιο καιρό. Ο νόμος όμως είναι τόσο διεστραμμένος, ώστε παρότι οι παραπάνω μειώσεις της ποινής έχουν κατωχυρωθεί, απαιτείται η αναγνώρισή τους από τη δικαστή, ειδάλλως θεωρούνται άκυρες (Αυτή η “λεπτομέρεια” στα νομικά στόματα διατυπώνεται κάπως έτσι: το να έχεις δίκιο διαφέρει από το να παραδεχθούν αυτοί πως έχεις δίκιο.”).

Με αργούς ρυθμούς, αναγνωρίζουν εν μέρει πως ο Gabriel έχει δίκιο, και μέχρι σήμερα έχουν μειώσει την ποινή του κατά 6 χρόνια (η απαλλαγή από την ποινή υπολογίζεται σε μόλις 8 χρόνια για όσα έχει διαπράξει). Στο τελευταίο έγγραφο που μας διαβιβάστηκε, διαβάσαμε πως “η ημερομηνία λήξης της ποινής” προβλέπεται τον “Νοέμβρη του 2030″… ήδη πρόκειται περί κέρδους, όμως δεν μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε γι’ αυτό, ούτε να μένουμε ικανοποιημένοι με αυτό το ισχνό αποτέλεσμα. Εκρεμμούν ακόμα πολλές μαθηματικές πράξεις. Άμα όλες οι μειώσεις ποινών συσσωρεύονταν, θα όφειλαν να τον απελευθερώσουν αμέσως. Εδώ εγείρεται μια εύλογη απορία: Γιατί μόνο τώρα κάνουν όλους αυτούς τους υπολογισμούς και γιατί κανένας δικαστής δεν τις αναγνώρισε μέχρι στιγμής;… Προφανώς μια ρητορική ερώτηση: Ορισμένες φορές ακόμα και τα μαθηματικά έιναι πολιτική!

Εν τω μεταξύ, πριν από μερικές βδομάδες, οι δικηγόροι υπεράσπισης απηύθυναν νέα έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Gabriel σε νέα επανεξέταση της ποινής, μειώνοντάς τη στα 20 χρόνια συνολικά (και όχι 30 χρόνια όπως τώρα), όπως αποφασίστηκε το 1990 στο δικαστήριο της Ουρένσε, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα του 1973 (που ίσχυε εκείνη την περίοδο), δεδομένου ότι το 1995 εκδόθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας που επιτρέπει τούτη την αναθεώρηση (να υπενθυμίσουμε πως ο καθένας έχει το “δικαίωμα” να επιλέξει τον Ποινικό Κώδικα της αρεσκείας του με αναδρομική εφαρμογή). Τους τελευταίους μήνες, το δικαστήριο της Ουρένσε έχει αρνηθεί 3 φορές αυτό το “δικαίωμα”, ενώ ο χρόνος αναμονής μέχρι την εξέταση του αιτήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να φτάσει από 6 μέχρι και 8 μήνες (καθώς αυτή είναι η “συνήθης” αργοπορία, αν δεν υπάρξουν εκδικητικές διαθέσεις από πλευράς τους).

Για ακόμη μια φορά εγείρεται ένα καλό ερώτημα: “Γιατί μετά από τόσα χρόνια πρέπει ακόμη να συζητιούνται θεμελιώδη ζητήματα σαν το παραπάνω;'”. Η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με τη “φύση” και την “ανθρώπινη κουλτούρα”: η αξιοπρεπής υπόσταση μιας αναρχικής ατομικότητας, ενάντια στην εξουσιαστική κουλτούρα ενός ριζικά διεστραμένου δικαιικού μηχανισμού! Πράγματι, τα τελευταία 25 χρόνια, κανένας δικαστής δεν ονόμασε ποτέ ανοιχτά (το οποίο θα ήταν επιτακτικό) ποιον ποινικό κώδικα χρησιμοποιούν απέναντι στον Gabriel, και η δικαστής Alcazár Navarro (η οποία θα έπρεπε να το πράξει έστω και τώρα) εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα πολλαπλά αιτήματα για αποσαφήνιση αυτής της οπτικής. Από αυτήν την άποψη ο χρόνος παραμένει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της. Κοντολογίς, παρά την εξουθενωτική αναμονή, η κατάσταση δεν είναι απελπιστική: αν οριστικοποιηθεί μια ποινή των 20 ετών, ο Gabriel πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα, ενώ αν, από την άλλη, μιλάμε για μια ποινή των 30 ετών, οφείλουν να επανεξετάζουν διαρκώς τη μείωσή της, έως ότου “αντιληφθούν” πως η ποινή εκτίθηκε ολοκληρωτικώς… Είναι “αποκλειστικά” θέμα χρόνου. Άμα επικυρώσουν μια ποινή 30 ετών, ο Gabriel θα διαθέτει το “δικαίωμα” να ζητήσει άμεσα άδειες εξόδου, ηπιότερες συνθήκες κράτησης και υφ’ όρων αποφυλάκιση. Θα το ανακαλύψουμε σύντομα… η ομάδα “επανένταξης” εξειδικεύεται ολοένα και περισσότερο στη σύνταξη αναφορών και τη συμπλήρωση εγγράφων με βάση τα οποία, αν δεν έχεις αποδείξει την πρόθυμη υποταγή σου, το παρελθόν συνεχίζει να σε καταδιώκει.

Ο Gabriel είναι πολύ καλά από άποψη υγείας και διατηρεί το ηθικό του ακμαίο, συνεχίζει να είναι αποφασιστικός και παραμένει προσηλωμένος στο πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας του, το οποίο περιλαμβάνει άθληση, ανάγνωση και συγγραφή γραμμάτων. Στέλνει πολλές αγκαλιές σε όλους τους αλληλέγγυους και σε όσες αγωνίζονται ανά τον κόσμο.

Λευτεριά στον σύντροφό μας Gabriel Pombo!

Ζήτω η Αναρχία!

Για να γράψετε στον σύντροφο:

Gabriel Pombo da Silva
C.P. Mansilla de las Mulas
Place Villahierro
24210 – Mansilla de las Mulas (León)
Spain

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.