Χιλή: Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Μαπούτσε αγωνιστή Pablo Marchant από μπάτσους

Τη Δευτέρα 12 Ιούλη, ξέσπασαν διαδηλώσεις, αφότου μπάτσοι της ειδικής αστυνομικής μονάδας “Carabineros” είχαν δολοφονήσει τον Pablo Marchant, μέλος της ιθαγενικής κοινότητας Μαπούτσε, κατά τη διάρκεια ενέργειας εμπρηστικού σαμποτάζ ενάντια στην εταιρεία υλοτομίας Mininco. Το μέλος της κοινότητας των Μαπούτσε, Hector Llaitul, δήλωσε: «Ο Pablo έπεσε πολεμώντας, και γι’ αυτό θα δικαιώσουμε τη μνήμη του.»

Στήθηκαν οδοφράγματα στις περιοχές Huichahue και Licano.

Την Παρασκευή 9 Ιούλη, ο 29χρονος Pablo Marchant, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Arauco Malleco (CAM) των Μαπούτσε, δολοφονήθηκε στη φάρμα της Santa Ana Tres Palos που ανήκει στην εταιρεία υλοτομίας Mininco (CMPC), αφού δέχθηκε πυρά από την αστυνομία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, περίπου 300 άτομα κατέφθασαν έξω απ’ την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στο Temuco για ν’ αποχαιρετίσουν το μέλος της κοινότητας των Μαπούτσε. Συνόδευσαν το φέρετρο, την ίδια στιγμή όπου ξεσπούσαν διαδηλώσεις ανά τη Χιλή για το ζήτημα των Μαπούτσε. Περιλαμβάνονταν οι περιοχές Temuco, Concepción, Santiago και Viña del Mar.

Η επίθεση στην εταιρεία υλοτομίας στέφθηκε με επιτυχία, αφήνοντας πίσω της πυρπολημένα ένα λεωφορείο, ένα φορτηγό παροχής πετρελαίου και έναν ολισθητήρα.

Πηγή: AMW English

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok