Χιλή: Συνεχίζονται οι επιθέσεις των Μαπούτσε, τιμώντας τον αγωνιστή Pablo Marchant

Την Παρασκευή 9 Ιούλη, στο Carahue, ο 29χρονος πρώην φοιτητής ανθρωπολογίας που συμμετείχε στον αγώνα των Μαπούτσε μέσω της CAM (Επιτροπή Arauco Malleco), ο Pablo Marchant, δολοφονήθηκε από μπάτσο με μια σφαίρα στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια εμπρηστικής επίθεσης σε οχήματα που ανήκαν στην εταιρεία υλοτομίας Mininco. Μακριά από το να γυρεύουν δικαιοσύνη απ’ το κράτος-δολοφόνο, αρκετές ριζοσπαστικές ομάδες Μαπούτσε από διαφορετικές περιοχές (Biobío, La Araucanía και Los Ríos) ξεχύθηκαν άμεσα στους δρόμους για να διατηρήσουν ζωντανές τις ιδέες του “Toño”, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται το νερό και τα δάση. Σε λιγότερο από μια βδομάδα, οι αρχές μέτρησαν ήδη 44 οδοφράγματα, 22 ένοπλες επιθέσεις σε περιπολίες μπάτσων ή σε σεκιουριτάδες, καθώς και 11 εμπρηστικές επιθέσεις που κατέστρεψαν 39 οχήματα (φορτηγά και υλοτομικό εξοπλισμό).

Σήμερα, 1η Αυγούστου, λίγο λιγότερο από έναν μήνα μετά, όλοι όσοι ήλπιζαν να ελαττωθούν αυτές οι επιθέσεις εκδίκησης, θεωρώντας πως αποτελούν απόρροια μιας πρόσκαιρης πυροδότησης της οργής και του θυμού για λίγες μέρες, έχουν πάθει ψυχρολουσία έπειτα απ’ τις κλασικές επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Όχι μόνο το Υπουργείο ανέφερε αύξηση της τάξεως του 94% των “βίαιων ενεργειών” στα εδάφη των Μαπούτσε (Macrozona Sur) στο πρώτο μισό του 2021, αλλά επίσης καταμέτρησε περισσότερες από 150 “επιθέσεις” έπειτα απ’ τη δολοφονία του Pablo Marchant.

Ακολουθεί εδώ η συνέχεια της χρονολογικής αποτίμησης των ενεργειών σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν ενάντια σε εταιρείες της περιοχής. Ενέργειες οι οποίες έχουν καταστρέψει 50 επιπλέον τεμάχια υλοτομικού εξοπλισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες…

Περιοχή Los Lagos

Τη νύχτα της 18ης Ιούλη, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, στον δήμο του Río Negro (στην περιοχή Osorno), έλαβε χώρα μια διπλή εμπρηστική επίθεση που έκανε στάχτη 7 κατασκευαστικά μηχανήματα και 1 ημιφορτηγό. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο κτήμα El Mirador, που ανήκει στην εταιρεία υλοτομίας Arauco, και η δεύτερη στο κτήμα Popóen, που ανήκει στην εταιρεία υλοτομίας Huempeleo (1).

Περιοχή Biobío

Στις 22 Ιούλη, στις 8 το πρωί, στον δήμο του Curanilahue, έλαβε χώρα συντονισμένη επίθεση τριών ομάδων, κάνοντας στάχτη 24 τεμάχια υλοτομικού εξοπλισμού (μηχανήματα, κατασκευαστικό εξοπλισμό, μετατροπείς βιομάζας και φορτηγά) στις περιοχές El Tesoro και Bajo Cifuentes. Όλα ανήκαν στην εταιρεία Bosques Arauco, έναν απ’ τους κύριους βιομηχανικούς καταστροφείς του δάσους (2).

Περιοχή La Araucanía

Τη νύχτα της 24ης Ιούλη, γύρω στις 2 το ξημέρωμα, στον δήμο του Freire, πραγματοποιήθηκε επίθεση από μια ντουζίνα κουκουλοφόρους που έκαναν στάχτη 6 τεμάχια κατασκευαστικού εξοπλισμού (δύο φορτηγά, δύο εκσκαφείς και δύο φορτοεκφορτωτές) που ανήκε σε δύο οικογένειες μικροεπιχειρηματιών στην περιοχή των Μαπούτσε, οι οποίες συνεργάζονται με τη βιομηχανία υλοτομίας συγκεντρώνοντας ξυλεία (3).

Περιοχή Biobío

Το βράδυ της 30ής Ιούλη, γύρω στις 11 μ.μ., στον δήμο του Quilaco, κοντά στη γέφυρα Quilmes, πραγματοποιήθηκε επίθεση που έκανε στάχτη 11 τεμάχια κατασκευαστικού εξοπλισμού (φορτηγά, μπουλντόζες, εκσκαφείς και θραυστήρες) που ανήκε στη Serviterra, υπεργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει όλα τα μεγάλα και καταστροφικά εργοτάξια της περιοχής, με εξειδίκευση στην εξαγωγή άμμου και πέτρας (4).

Τέλος, αναφερόμενοι σε άλλες μορφές πρόσφατων επιθέσεων στην περιοχή των Μαπούτσε, θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να επιστρέψουμε στο κτήμα Santa Ana Tres Palos, στον δήμο του Carahue (στην περιοχή La Araucanía), όπου και δολοφονήθηκε από μπάτσο ο Pablo Marchant στις 9 Ιούλη.

Το λοιπόν, την Τρίτη 27 Ιούλη, κάπου στο μεσημέρι, ήταν σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο όπου άγνωστοι προσέγγισαν διακριτικά και άνοιξαν πυρ απέναντι σε περιπολία μπάτσων, οι οποίοι επέβαιναν σε βανάκι με την επιγραφή COP (Έλεγχος Δημόσιας Τάξης – Control of Public Order), οι οποίοι εξακολουθούν να “προστατεύουν” αυτήν την περιοχή υλοτομίας. Κατάφεραν να πυροβολήσουν δύο απ’ τους μπάτσους, τον έναν στο χέρι και τον άλλον στο μάτι (ένας εργαζόμενος υλοτομίας τραυματίστηκε επίσης από θραύσματα), ωθώντας τον έναν να διακομιστεί με ελικόπτερο στο τοπικό νοσοκομείο του Temuco, και τον άλλον στο νοσοκομείο των ένοπλων δυνάμεων στο Σαντιάγο για επείγον χειρουργείο. Δε χρειάζεται ν’ αναφέρουμε πως ο Χιλιανός Υπουργός Εσωτερικών, Rodrigo Delgado, δεν είχε και ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, και όχι μόνο επειδή έπρεπε να διαβάσει το μικρό χρονικό επιθέσεων ενάντια στις αρχές στην περιοχή των Μαπούτσε…

(Πληροφορίες αλιευμένες από χιλιάνικα καθεστωτικά,
1η Αυγούστου 2021)

(1) Στο σημείο βρέθηκε πανό υπογεγραμμένο από τον Συντονισμό Ομάδων Kunko-Williche / Millalikan (ORT) της Επιτροπής Arauco Malleco (CAM), το οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε: “Αδερφέ Toño, πάντα θα σε θυμόμαστε σαμποτάροντας το κεφάλαιο. Πόλεμος ενάντια στις εταιρείες υλοτομίας”. Η ομάδα Kalfulicán (ORT) της Επιτροπής Arauco Malleco (CAM) ανέλαβε την ευθύνη για τη δεύτερη επίθεση.

(2) Η συντονισμένη αυτή επίθεση αναλήφθηκε με διακήρυξη της ομάδας Resistencia Mapuche Lafkenche (RML). Ανέφερε πως: “Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του αδερφού μας, Lemuel Fernández, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του εν ώρα συμπλοκής στις 19 Ιούλη 2019, κατά τη διάρκεια δράσης σαμποτάζ στην Tirúa”, ενώ αναφέρθηκαν ξανά σε προηγούμενο εμπρηστικό σαμποτάζ, στις 12 Ιούλη, στην Cañete, ενάντια σε 18 μηχανήματα υλοτομίας, το οποίο αυτή τη φορά αφιερώθηκε στον Pablo Marchant. Η διακήρυξη τελειώνει με τα εξής λόγια: “Υλοτόμοι, εταιρείες υδροηλεκτρικής ενέργειας, μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ρουφιάνοι, έξω απ’ το Βαλμάπου”.

(3) Στο σημείο βρέθηκε πανό υπογεγραμμένο από την ομάδα Kulapan (ORT) της Επιτροπής Arauco Malleco (CAM), το οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε: “Κάτω οι καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή των Μαπούτσε (Βαλμάπου)”, ενώ έκανε αναφορά στον “αδερφό Toño”.

(4) Στο σημείο βρέθηκε πανό το οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε: “Κάτω οι εταιρείες υλοτομίας, κάτω το Central Rucalhue (καταστροφικό εγχείρημα υδροηλεκτρικής ενέργειας), Pablo Marchant Παρών”.

Πηγή: Act for Freedom Now

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok