Γερμανία, Λειψία: Τα γραφεία της Vonovia δέχτηκαν επίθεση ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Βιολογικό

Η Vonovia έχει τελειοποιήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για στέγη: εκτός από τα εξωφρενικά υψηλά ενοίκια, η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν ατελείωτο κατάλογο απάνθρωπων πρακτικών για να εκμεταλλευτεί και να τρομοκρατήσει τους ενοικιαστές της (π.χ. συστηματική απάτη σε πρόσθετα έξοδα, γενική άρνηση συντήρησης, καθώς και εκβιασμός για αυξήσεις του ενοικίου μέσω “εκσυγχρονισμών”). Μέσα από όλα αυτά η Vonovia προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς τον εξευγενισμό και την έλλειψη κατοικίας. Ειδικά στα ανατολικά της Λειψίας αυτή η εκτόπιση γίνεται όλο και πιο εμφανής, σε σχεδόν κανένα άλλο τμήμα της πόλης το ενοίκιο δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα. Η Vonovia παίζει έναν αλλά όχι τον μοναδικό ρόλο στο να κερδίζει μαζικά από αυτή την εξέλιξη και να την προωθεί ενεργά. Οι ενέργειές μας αποτελούν μέρος της πολύμορφης αντίστασης ενάντια στη λεγόμενη “αξιοποίηση” των γειτονιών και τον εκτοπισμό των κατοίκων τους. Οι μαχητικές επιθέσεις είναι ένα από τα πολλά μέσα σε αυτόν τον αγώνα, είναι δίκαιες και αναγκαίες.Η άμεση υλική ζημιά σέρνει τους υπεύθυνους στο φως της δημοσιότητας και μειώνει τα κέρδη τους. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Ας συνεργαστούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να πετύχουμε μια πόλη όπου η αλληλέγγυα συμβίωση θα έχει προτεραιότητα έναντι των κερδών των μεγάλων εταιρειών ακινήτων. Ας δημιουργήσουμε ζωντανές και επαναστατικές γειτονιές και ας βρούμε τρόπους να συνδέσουμε τους διάφορους αγώνες κατά του εξευγενισμού!

Ας μην ξεχνάμε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους μας σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι αγώνες τους είναι και δικοί μας αγώνες. Η κατάληψη “Στέκι στο Βιολογικό” στη Θεσσαλονίκη εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η κατάληψη αυτή λειτούργησε ως χώρος όπου οι κοινωνικοί αγώνες ενώθηκαν με τους αγώνες των φοιτητών και όπου οργανώθηκε η αντίσταση ενάντια στον εκτόπισμο. Στο κάλεσμά τους για δράση γράφουν: “Η κατάληψη είναι η πρώτη κατάληψη που έχει γίνει από την αρχή της δεκαετίας του ’80: “Αυτή η μία εβδομάδα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μία ακόμη ευκαιρία για αγωνιστές, άτομα και ομάδες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη Βιολογικό που υπάρχει εδώ και 34 χρόνια και τώρα κινδυνεύει με εκκένωση. Θα πρέπει να το κάνουν με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο που τους φαίνεται χρήσιμος. Κάθε εκκένωση έχει το τίμημά της. Να είστε προετοιμασμένοι, να είστε προσεκτικοί, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”.

Ελπίζουμε βλέποντας τα σπασμένα παράθυρα στα γραφεία της Vonovia να φέρουμε ένα χαμόγελο στα πρόσωπα κάποιων ενοικιαστών που υποφέρουν από την παρενόχληση αυτής της εταιρείας.

Ας σπάσουμε τις φούσκες των ονείρων των επενδυτών! Για μια πόλη για όλους!

Πηγή: darknights

Μετάφραση: Δ.ο Ragnarok