Ανάληψη ευθύνης για εμπρηστικές επιθέσεις σε αλληλεγγύη με την εξέγερση στις ΗΠΑ

Στις 25/5 δολοφονήθηκε στην Μινεάπολη της Μινεσότα από λευκό μπάτσο ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ. Η δολοφονία του Φλόιντ είναι ένα ακόμα συμβάν που έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα αστυνομικών αυθαιρεσιών, κρατικού αυταρχισμού κρατικών και ρατσιστικών δολοφονιών αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Στην καρδιά του κτήνους όπου οι οξυμένες κοινωνικές, φυλετικές και ταξικές αντιθέσεις είναι παρούσες σε κάθε έκφραση της κοινωνικής ζωής. Όπου οι δολοφονικές επιθέσεις των μπάτσων προς υποκείμενα που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο είναι μέρος της καθημερινότητας των τελευταίων. Στην καρδιά του κτήνους όπου με την αγαστή συνεργασία των αστυνομικών συνδικαλιστικών οργάνων, τοπικών πολιτικών φορέων, δικαστικής εξουσίας, όλα τα εγκλήματα των μπάτσων συγκαλύπτονται και όλοι οι δολοφόνοι απαλλάσσονται στην σειρά ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ολόκληρη η αρχιτεκτονική του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ιστορία της ταξικής – ρατσιστικής βίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της λεηλασίας ολόκληρων πλυθησμών, της επιβολής του τρόμου για την αναπαραγωγή της κυριαρχίας τους. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ιστοριά του ίδιου του καπιταλισμού στην πιο σκληρή και αιματοβαμμένη εκδοχή του.

Από την επόμενη κιόλας μέρα της δολοφονίας του Φλόιντ ξεκίνησαν μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, η διάρκεια, η μαχητικότητα και η ένταση των οποίων αποτελούν μια σημαντική ιστορική παρακαταθήκη, με χιλιάδες κόσμο να κατεβαίνει στον δρόμο και να συγκρούεται με την αστυνομία εκθέτοντας την αδυναμία της να ελέγξει τους εξεγερμένους και γκρεμίζοντας τον μύθο της κρατικής παντοδυναμίας στο εσωτερικό της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη. Με τις συγκρούσεις να μεταφέρονται σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ ακόμη και σε εκείνες με αυξημένη επιτήρηση και αστυνομική παρουσία, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η Ατλάντα. Οι καπιταλιστικές μητροπόλεις των ΗΠΑ, τα μέρη από τα οποία ο καπιταλισμός οικοδομεί τους πυλώνες του και εξάγει όλη την τεχνογνοσία της καπιταλιστικής κανονικότητας παραδόθηκαν στα χέρια των εξεγερμένων, οι οποίοι τις παρέδοσαν στις φλόγες της εξέγερσης παίρνοντας έτσι μια μικρή εκδίκηση για την μακροχρόνια καταπίεση και υποτίμηση των ζωών τους.

Παρά την επιστράτευση του στρατιωτικού νόμου και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έγινε σαφές ότι οι απεγνωσμένες προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να διατηρήσει τον έλεγχο δεν στάθηκαν τροχοπέδη σε μια συνθήκη-εκφραστή των χρόνιων κοινωνικοοικονομικών καταπιέσεων, της τυφλής ρατσιστικής βίας και της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Άλλωστε σε περιόδους δομικής κρίσης του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης, η κρατική συνταγή επιτάσσει περισσότερη στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό και ενίσχυση του φόβου, επιτάσσει αναβάθμιση της βίας από πλευράς του κράτους ως μέσο πειθάρχησης και ελέγχου των κοινωνικών αντιστάσεων.

Σε καιρούς που η ροή της ιστορίας επιταχύνεται. Σε καιρούς όπου η μαζική σύγχηση δηλητηριάζει τον κριτικό λόγο. Σε καιρούς όπου η πραγματικότητα που βιώνουμε τεμαχίζεται σε πολλές εικονικές οι οποίες μεταλλάσσονται ανάλογα με τις επιδιώξεις και τους σκοπούς όσων τις διαμορφώνουν. Η αξία της επίθεσης στους εκπροσώπους της κυριαρχίας βρίσκεται στο μήνυμα της αντίστασης που αυτή εκπέμπει, στην ικανότητα υλοποίησης ενεργειών άμεσης δράσης ως κομμάτι μιας απελευθερωτικής διαδικασίας που χαράζεται με σεβασμό και κατανόηση της ιστορικής εμπειρίας, προσήλωση και πίστη στην ιδέα του αγώνα για την κατάργηση της σκλαβιάς και της καταπίεσης. Κοινωνικός κανιβαλισμός και τεχνικές μαζικής χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού. Είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο αναπτύσσεται με τεράστια εντάση η καπιταλιστική κρίση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση. Ενώ από την μια ο καπιταλισμός και οι κρίσεις του πυροδοτούν κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Τα ριζοσπαστικά κινήματα αδυνατούν να συγκροτήσουν πολιτικά εγχειρήματα που θα μετατρέψουν την οργή σε πολιτική στράτευση. Που θα ξεδιπλώσουν ενα ανατρεπτικό σχέδιο που θα συνδυάσει την πολιτική οργάνωση με την διαλλεκτική προσέγγιση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Που θα εγκολπώσει στις γραμμές του τις μικρές και μεγάλες πράξεις αντίστασης που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα αδιεξοδα που μας οδηγεί το σύστημα. Που θα μιλήσει τον λόγο της μεγάλης άρνησης της καπιταλιστικής κοινωνίας και των συμμάχων της. Ένα ανατρεπτικό σχέδιο που θα αναγκαστεί όσο αυτό ξεδιπλώνεται και δημιουργεί μέτωπα αγώνα να συγκρουστεί ταυτόχρονα με τον ρεφορισμό και την διάβρωση των αντικαπιταλιστικών κινημάτων από κάθε λογής “παράγοντες” -ελέγχου και αφομοιωτικής διαχείρισης των κινημάτων – ακολουθώντας την ιστορική εμπειρία που αναγνωρίζει την προώθηση της επαναστατικής πολιτικής ως μια κοινή πορεία σε δύο πόδια. Τον βηματισμό της διαρκούς ριζοσπαστικοποίησης θεωρίας και πράξης. Η διεθνής αλληλεγγύη στις εξεγέρσεις των φτωχών και όσων βρίσκονται στο περιθώριο της καπιταλιστικής κοινωνίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα. Αλληλεγγύη που για να μπορέσει να συνδεθεί αποτελεσματικά με τις εξεγέρσεις που ξεσπάνε πρέπει να αφουγκραστεί τις ρίζες τους και να προσπαθήσει να μεταφέρει την σπίθα τους στην δική μας γεωγραφική επικράτεια λαμβάνοντας υπ’όψιν τα δικά μας πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Στην περίπτωση της εξέγερσης στις ΗΠΑ αλληλεγγύη σημαίνει να βγούμε στον δρόμο μαζικά, να συγκρουστούμε με την αστυνομία, να χτυπήσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα στα εδάφη μας. Είτε μιλάμε για πρόσωπα και ιδρύματα που τα εκπροσωπούν, είτε μιλάμε για τις εταιρίες τους και τους οργανισμούς τους. Τα μεγαλεπίβολα κτήρια του αμερικανικού κεφαλαίου που βρίσκονται διάσπαρτα και στην δική μας επικράτεια. Στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής λογικής και στρατηγικής βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις.

  • Στο σπίτι του Γενικού Διευθυντή του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου Ηλία Σπυρτούνια στην περιοχή του Αλίμου. Ο Ηλίας Σπιρτούνιας αποτελεί έναν διαμεσολαβητή των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Είναι ένας εκπρόσωπος που προωθεί τα γεωπολιτικά συμφερόντα των ΗΠΑ, τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς, τις ΝΑΤΟικές βάσεις, τις πολυεθνικές τους, την αιματοβαμένη πολιτική τους. Η εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του αποτελεί μια ενέργεια αλληλεγγύης σε όσες και όσους βρέθηκαν στους δρόμους των μητροπόλεων στις ΗΠΑ, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, κατέστρεψαν τα σύμβολα του πλούτου και της καταπίεσης, χτυπήθηκαν από την ρατσιστική βία και την κρατική καταστολή.
  • Σε όχημα μπάτσου στην περιοχή του Γκύζη. Έχει ειπωθεί αλλά το ξαναλέμε. Η μεταφορά του φόβου με την μορφή προσωπικών επιθέσεων στα σπίτια τους είναι μια καλή αρχή για να σπάσει ο φόβος που καλλιεργούν οι μπάτσοι με τα όπλα και τα γκλόμπ τους στις διαδηλώσεις και στην περιοχή των Εξαρχείων. Με ξυλοδαρμούς, στημένα κατηγορητήρια και χουντονομοσχέδια. Αν η αστυνομία θέλει να μιλήσει την γλώσσα της βίας ας ξεκινήσουμε τις νυχτερινές επισκέψεις στα σπίτια τους και στα οχήματα τους ως την ελάχιστη αντίδραση μας.

Να μεταφέρουμε τις φλόγες των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο στα εδάφη μας

Αναρχικές Ομάδες Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Πηγή: Athens Indymedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.