Ragnarok: Λίγα λόγια για το εγχείρημα

Για το εγχείρημα

«Όταν η επανάσταση είναι πολύ μακριά, το δύσκολο έργο της επαναστατικής οργάνωσης είναι κυρίως η πρακτική της θεωρίας.»
Γκυ Ντεμπόρ

Το παραπάνω χωρίο θεωρούμε απαραίτητο σήμερα συντροφικά να τοποθετείται πλάι σε κάθε λόγο περί κριτικής και αναδιοργάνωσής της. Όχι γιατί βαρεθήκαμε να γράφουμε ή αναπάντεχα ανανήψαμε από τον αυτοαναφορικό μας λήθαργο συνειδητοποιώντας την ανικανότητά μας να γράψουμε, αντικαθιστώντας τις ανεπαρκείς μας τοποθετήσεις με τα πολυδοκιμασμένα λόγια άλλων καλύτερων και καταλληλότερων να μιλήσουν για εμάς και την υπόθεσή μας, αλλά, αντιθέτως, διότι το ρηθέν αυτό μάς εξωθεί στην απαραίτητη αναδιατύπωση και επαναξιολόγηση πάσας αναγνωρισμένης διακήρυξης.

Σήμερα ορθώνεται μία νέα προσταγή για την πρακτική της επαναστατικής θεωρίας: να ανακτήσει τη δραστηριότητά της στο αποπληκτικό περιβάλλον της υλοποιημένης ιδεολογίας.

Η επαναστατική θεωρία, συνεπώς, έγκειται στο αιχμηρό σημείο αυτοαναίρεσής της ως επιμέρους νεκρό κύτταρο στα απολογητικά και σκοπίμως ελπιδοφόρα αφηγήματα συντήρησης του υπάρχοντος, προκειμένου να αναδυθεί η καταλυτική της ιδιότητα δια της σύγκρουσης με τις βεβαιότητες και τους καθησυχασμούς όλων των επιθυμούντων τον μηρυκασμό και την επανάληψη όσων γράφονται, με απότοκο να μην διαφοροποιηθεί τίποτα απ’ όσα διαδραματίζονται. Παραφράζοντας τον Ντεμπόρ, οι σημερινές επαναστατικές οργανώσεις διατρανώνουν πως το κύριο έργο τους είναι η θεωρία ως πρακτική της επανάστασης, και αν η επανάσταση αποδεικνύεται αλαργινή, τότε όσα γράφονται για το πρόσωπο και την ουσία της, αν δεν επανερμηνευθούν, θα συνεχίσουν να στέκονται σκόπελος στην πορεία μας.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπηρετήσουμε καμία -αναρχική ή κομμουνιστική- ιδεολογία. Αντιθέτως, επιδιώκεται η συνεχής εξέλιξη και επικαιροποίηση των όπλων της κριτικής. Έτσι, οι αναρτήσεις μπορεί να αντιφάσκουν ή να διαφωνούν φαινομενικά απόλυτα, αφού επιδιωκόμενος σκοπός δεν είναι η πλήρης ταύτιση ή συμφωνία με τις διατυπωμένες θέσεις, μα η συμβολή στην κριτική εμβάθυνση και την ανάπτυξη του ριζοσπαστικού στοχασμού και διαλόγου.

Απόλυτα θεμιτό θεωρούμε το να σκυλέψουμε τη φιλοσοφία, τις επαναστατικές παραδόσεις και την ιστορία τους, στοχαστές, ριζοσπάστες και μη (ακόμη και απ’το στρατόπεδο της κυριαρχίας), απ’ ό,τι είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη και την επίρρωση της πρακτικής θεωρίας και τη διατήρηση της μνήμης. Στο blog, συνεπώς, φιλοξενούνται αναρτήσεις, αναδημοσιεύσεις και μεταφράσεις -ενώ καλοδεχούμενα είναι κείμενα και μεταφράσεις- που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Το Ragnarok είναι για όσες/ους, από τύχη ή επιλογή, η περιέργεια τους οδήγησε εδώ, και επιθυμεί να συμβάλει γόνιμα και προωθητικά στην ανάπτυξη υποκειμενικοτήτων ενάντια στην πραγματικότητα των καταναγκασμών.

Το Ragnarok είναι αφιερωμένο στον πόλεμο, τον δικό τους (που δε λέει να τελειώσει) και τον δικό μας (που δε λέει να αρχίσει).

Διαχειριστική Ομάδα Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.