Ισπανία: Ενημέρωση για τον αιχμάλωτο αναρχικό σύντροφο Gabriel Pombo Da Silva

15/06/2020: Την προηγούμενη Πέμπτη, στις 11 Ιούνη, το Περιφερειακό Δικαστήριο, το δικαστήριο στη βάση της δικαστικής πυραμίδας στην Ισπανία, έκανε επίδειξη της ανακριτικής του ισχύος απορρίπτοντας το αίτημα για ακύρωση του OEDE (Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης), το οποίο έστειλε τον σύντροφό μας πίσω στα μπουντρούμια του Κράτους έπειτα από τριάμισι χρόνια λευτεριάς.

Έπειτα από ενάμιση χρόνο στην παρανομία, ο Gabriel συνελήφθη την περασμένη 25η Ιανουαρίου στην Πορτογαλική επικράτεια, ως αποτέλεσμα του προαναφερθέντος Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε απ’ το 2ο Δικαστήριο της Χιρόνα (συγκεκριμένα απ’ την εισαγγελέα Mercedes Alcázar Navarro), με σκοπό να εκτίσει άλλα 16 έτη κάθειρξης ως υπολοιπόμενη ποινή (ως απάντηση στη διαμαρτυρία πως η εισαγγελέας παρανόμησε, καθώς είχε αποκρύψει την απόφαση για άμεση αποφυλάκιση του Gabriel τον Ιούνιο του 2016, γεγονός που καθυστέρησε την απελευθέρωσή του, και το οποίο υποκινήθηκε από καθαρά εκδικητικά κίνητρα της εισαγγελέως!).

Έπειτα από τρεισήμισι μήνες προφυλάκισης (κατά τους οποίους έγινε σαφές πως η Πορτογαλία υπέκυψε στις πιέσεις του 2ου Δικαστηρίου της Χιρόνα, και πως οι Ευρωπαϊκοί νόμοι, οι οποίοι θα επέτρεπαν την απελευθέρωση του συντρόφου μας, δεν εφαρμόστηκαν), στις 12 Μάη, εκδόθηκε στις Ισπανικές αρχές, και βρίσκεται προς το παρόν στη φυλακή της Μπανταχόθ (στην Εξτρεμαδούρα).

Το αίτημα για ακύρωση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης είχε νομική ισχύ, λόγω του ότι η απόφαση (για να εκτίσει την υπολοιπόμενη ποινή του) ήταν παράνομη, καθότι ελήφθη παραβιάζοντας πλήρως την “αρχή της ειδικότητας”: μια απ’ τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η οποία επικυρώνει την απαγόρευση επιβολής μιας ποινής που έχει προηγηθεί αυτής με βάση την οποία πραγματοποιείται η έκδοση (χάρη σε αυτήν την αρχή αποφυλακίστηκε ο Gabriel το 2016, δίχως να χρειάζεται να εκτίσει καμία υπολοιπόμενη ποινή). Πολιτικά αξιοσημείωτο είναι το ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο, το οποίο συμφώνησε πριν λίγες μέρες με την εισαγγελέα Navarro, είναι το ίδιο που πριν τέσσερα χρόνια συμφώνησε με τον συνήγορο του συντρόφου μας, επικυρώνοντας την αποφυλάκισή του (!!??!!).

Εν τω μεταξύ, έχει επιβληθεί στον σύντροφο το καθεστώς FIES (Κράτηση υπό Ειδική Επιτήρηση), και συγκεκριμένα το FIES 5, δημιουργημένο για κρατουμένους με “ειδικά χαρακτηριστικά” (τα οποία έχουν να κάνουν, για να φέρουμε ορισμένα παραδείγματα, με διεθνές έγκλημα, βία με έμφυλο, ρατσιστικό ή ξενοφοβικό χαρακτήρα, σοβαρότατα εγκλήματα τα οποία έχουν εγείρει μεγάλο κοινωνικό αναβρασμό, Ισλαμική τρομοκρατία, ριζοσπαστικό φανατισμό που σχετίζεται με τρομοκρατική ιδεολογία…!?!!). Στα πλαίσια του καθεστώτος FIES, βρίσκεται στον 2ο βαθμό (πρωτύτερα είχε πρόσβαση σε παροχές της φυλακής, έπαιρνε άδειες και μπορούσε ακόμη και να δουλεύει), και υπάρχει παρέμβαση σε όλες τους τις επικοινωνίες (τα γράμματα ανοίγονται και διαβάζονται, τα επισκεπτήρια έχουν οπτικοακουστική καταγραφή).

Απ’ όταν βρέθηκε στη φυλακή της Μπανταχόθ, πέραν από 5 μικρές καρτ-ποστάλ που του παραδόθηκαν λίγες μέρες μετά την άφιξή του, ο σύντροφος δεν έχει παραλάβει κανενός είδους αλληλογραφία, παρά τα πολλά και διάφορα γράμματα και βιβλία που το έχουν αποσταλεί… Τίποτα το καινούργιο υπό τον ήλιο της απομόνωσης και της καταστολής! Όλο δαύτο αντανακλά μιαν αντίφαση που αποσκοπεί να τον προβοκάρει… το μήνυμα είναι: “δεν είσαι πλέον ο νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος, μα είσαι ακόμη σχετικά επικίνδυνος, ειδικά σε ιδεολογικό επίπεδο… αν κάτσεις φρόνιμα θα σου δοθούν ορισμένες ευκαιρίες”.

Καθώς έχει υπάρξει “επικηρυγμένος” και το προαναφερθέν δικαστήριο έχει εκδόσει την απόφασή του, γνωρίζουμε πως σύντομα θα στερέψουν για τον Gabriel οι νομικές δυνατότητες να ματαγευτεί τη λευτεριά · σε λίγο καιρό θα μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Ο δικηγόρος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώσπου να κερδηθεί τούτη η μακρά μάχη.

Ο Gabriel είναι ακμαίος και δυνατός όπως πάντα… στέλνει μια μεγάλη αγκαλιά σε όλα τα αντιστοίχως σκεπτόμενα και υποστηρικτικά άτομα.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας… ας τη χρησιμοποιήσουμε… με τρόπο σοβαρό και έξυπνο!

Λευτεριά στον Gabriel!

Σύντροφε, δεν είσαι μόνος σου!

Λευτεριά σε όλες και όλους!

Ζήτω η Αναρχία!

Για να γράψετε στον Gabriel:

Gabriel Pombo Da Silva
Centro Penitenciario Badajoz
Carretera de Olivenza, Km 7.3
06011 Badajoz
Spain

Πηγή: Anarchists Worldwide

Μετάφραση: Δ.Ο. Ragnarok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.