Καμπάνια για την καταβολή των δικαστικών εξόδων των αναρχικών συντρόφων Γ.Δημητράκη, Κ.Σακκά

Για άμεση οικονομική ενίσχυση των αναρχικών συντρόφων Γιάννη Δημητράκη και Κώστα Σακκά, μπορείτε να συνεισφέρετε στην καμπάνια μέσω Firefund.

*

Στις 12 Ιουνίου 2019 συλλαμβάνονται οι αναρχικοί Γιάννης Δημητράκης και Κώστας Σακκάς, μετά από απόπειρα απαλλοτρίωσης χρηματαποστολής εφοδιασμού ΑΤΜ στην Θεσσαλονίκη. Για την ίδια υπόθεση συλλαμβάνεται λίγη ώρα αργότερα και η αναρχική Δήμητρα Συριανού. Στις 13/6 οι σύντροφοι και η συντρόφισσα οδηγούνται στον ανακριτή και τον εισαγγελέα όπου και τους αποδίδονται κατηγορίες. Οι σύντροφοι Γ. Δημητράκης και Κ. Σακκάς κατηγορούνται με το κακούργημα της ληστείας και κρίνονται προφυλακιστέοι, ενώ η Δ. Συριανού κατηγορείται για απλή συνέργεια και αφήνεται προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Οι συλλήψεις, μετά από την οργανωμένη επιχείρηση – ενέδρα της αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ, παρουσιάστηκαν ως μια τεράστια επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας, αφού και οι δύο σύντροφοι στο παρελθόν βρέθηκαν επανειλημμένα στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Η αγωνιστική πορεία των δύο συντρόφων μας, μια πορεία σταθερής κινηματικής δράσης και αντίστασης, είναι διανθισμένη από την επιλογή της άμεσης σύγκρουσης με το κράτος αλλά και από το τίμημα της ακραίας καταστολής που υπέστησαν γι’ αυτήν. Φυλακίσεις, τραυματισμοί από σφαίρες, βασανιστήρια, εξεγέρσεις στις φυλακές, απεργίες πείνας, φυγοδικίες, εντάλματα, και πάλι συλλήψεις και φυλακίσεις.

Το 2006, ο σύντροφος Γιάννης Δημητράκης συλλαμβάνεται μετά από απαλλοτρίωση τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, όντας βαριά τραυματισμένος από τις σφαίρες αστυνομικών. Ο σύντροφος οδηγείται στο νοσοκομείο, όπου, ενώ βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική, οι αρχές τον βασανίζουν και τον απειλούν για την ζωή του απαιτώντας να δώσει πληροφορίες για τους συνεργάτες του. Ταυτόχρονα, η είδηση της σύλληψης γίνεται κεντρικό θέμα στα media, τα οποία και εξαπολύουν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και στοχοποίησης συντρόφων του φιλικού και πολιτικού του περιβάλλοντος, κατ’ εντολή της αστυνομίας. Τα κανάλια εμφανίζουν ονόματα και φωτογραφίες ”υπόπτων”, ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται εντάλματα σύλληψης και προσάγονται σύντροφοι και συντρόφισσες. Την ίδια στιγμή, οι διωκτικές αρχές αναβαθμίζουν το κατηγορητήριο με το ευφάνταστο κατασκεύασμα των ”ληστών με τα μαύρα”, οι οποίοι υποτίθεται διέπρατταν ληστείες για την χρηματοδότηση ”τρομοκρατικών οργανώσεων” μέσω του ”επαναστατικού ταμείου”. Το πλατύ και μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε εκείνη την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εχθροπραξίες σε κρατικούς στόχους, κατάφερε να ανακόψει την τρομο-εκστρατεία που προωθούσαν οι αρχές αλλά και να αποδομήσει το κατηγορητήριο μέσω της στιβαρής του παρουσίας στις δίκες του συντρόφου. Ο σύντροφος Γιάννης Δημητράκης, στα 6 χρόνια παραμονής του στις φυλακές για εκείνη την υπόθεση (αποφυλακίστηκε το 2012), άφησε μια πλούσια κινηματική παρακαταθήκη αγώνα μέσω της αξιοπρεπούς και αδιάλλακτης στάσης του απέναντι στην σωφρονιστική καταστολή. Πρωτοστάτησε στου αγώνες των φυλακισμένων, με αποκορύφωμα την κομβική συμβολή του στην μαζική απεργία πείνας με την συμμετοχή 20 φυλακών το 2008, αλλά και στην μεγαλειώδη εξέγερση και το κάψιμο των φυλακών Μαλανδρίνου το 2007 μετά τον ξυλοδαρμό του ίδιου από σωφρονιστικούς.

Το 2010, ο σύντροφος Κώστας Σακκάς συλλαμβάνεται μετά από επιχείριση της αντιτρομοκρατικής σε αποθήκη με οπλισμό, με την κατηγορία της ”συμμετοχής σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση” και της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Στους 4 μήνες της προφυλάκισης του, στήνεται μια νέα δικογραφία η οποία τον συμπεριλαμβάνει ως κατηγορούμενο για συμμετοχή στην ΣΠΦ, ενώ τον Απρίλη του 2012 και λίγο πριν συμπληρώσει το 18μηνο (ανώτατο όριο προφυλάκισης) προφυλακίζεται εκ νέου για 12 μήνες με την κατηγορία της διάπραξης 160 εμπρηστικών και βομβιστικών επιθέσεων ως μέλος της ΣΠΦ. Όμως η κατασταλτική εμμονή στο πρόσωπο του συντρόφου δεν σταματάει εκεί. Μετά 2,5 χρόνια παράτυπης υποδικίας και λίγο πριν εκτίσει και την δεύτερη προφυλάκιση, οι διωκτικές αρχές αποφασίζουν την εξοντωτική παράταση της (δεύτερης) προφυλάκισης για ακόμα 6 μήνες. Η ομηρία του συντρόφου με όλα τα μέσα και το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης στο πρόσωπο του συντρόφου, τον οδηγεί τον Ιούνιο του 2013 στην απόφαση έναρξης απεργίας πείνας με αίτημα την απελευθέρωση του. Μετά από 38 μέρες απεργίας πείνας, εισαγωγή στο νοσοκομείο και απώλεια 16 κιλών, και με την στήριξη ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο σύντροφος καταφέρνει τελικά να απελευθερωθεί. Όμως και πάλι η εμμονή και η εκδικητικότητα των αρχών δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον σύντροφο, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο την επιστροφή του στην φυλακή. Μόλις 5 μήνες μετά την αποφυλάκιση του (Γενάρης του 2014) ο σύντροφος συλλαμβάνεται με την κατηγορία της παραβίασης των περιοριστικών όρων, επειδή σύμφωνα με τις αρχές ”δεν κοιμήθηκε στο σπίτι του”, ενώ μια εβδομάδα αργότερα συλλαμβάνεται και πάλι, αυτή τη φορά με την κατηγορία – πρόσχημα της ταυτοποίησης αποτυπωμάτων σε σπίτι μέλους της ΣΠΦ. Και ενώ και στις 2 περιπτώσεις αφήνεται ελεύθερος βάσει των ανυπόστατων κατηγοριών, το ασφυκτικό κλίμα που στήνουν οι αρχές γύρω του μέσω συλλήψεων και στενών παρακολουθήσεων, οδηγούν τον σύντροφο τον Φλεβάρη του 2014 στην επιλογή της φυγοδικίας. Ο σύντροφος παραμένει φυγόδικος μέχρι τον Αύγουστο του 2016, όπου και συλλαμβάνεται μετά από καταδίωξη και πυροβολισμούς από την αστυνομία μαζί με τον αναρχικό σύντροφο Μάριο Σεϊσίδη, επίσης φυγόδικο και συγκατηγορούμενο του Γιάννη Δημητράκη για την υπόθεση των ”ληστών με τα μαύρα”. Μετά από 2 ακόμα χρόνια στην φυλακή, ο σύντροφος Κώστας Σακκάς αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης δικάζονται οι τρεις σύντροφοι μας για την υπόθεση της απόπειρας απαλλοτρίωσης της χρηματαποστολής εφοδιασμού ΑΤΜ .

Σύντροφοι και συντρόφισσες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καλούμε εσάς και όλο τον κόσμο του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, όλους τους ανθρώπους και όλες τις συλλογικότητες που θεωρούν τους/τις φυλακισμένους/ες αγωνιστές και αγωνίστριες κομμάτι του συνολικού αγώνα που όλοι και όλες με κάθε τρόπο δίνουμε ενάντια στον βάρβαρο κόσμο της εξουσίας να στηρίξουν οικονομικά τους συντρόφους. Οι σύντροφοι δοσμένοι ολόψυχα στον αγώνα και βιώνοντας στο έπακρο την κρατική / κατασταλτική βία με σφαίρες, επαναλαμβανόμενες διώξεις και φυλακίσεις, χρειάζονται την αλληλεγγύης μας, όπως τόσες φορές στο παρελθόν την εισέπραξαν αλλά και την εξέφρασαν και οι ίδιοι, μέσω της αδιάλειπτης παρουσίας τους στα κινήματα αλληλεγγύης σε όσους συντρόφους/σσες βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί για την πλήρη κάλυψη των δικαστικών εξόδων είναι 10.000 ευρω. Δεδομένου των αντικειμενικών συνθηκών της κατάστασης λόγω covid 19 δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δημόσιες δράσεις – συναυλίες που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών. Έτσι επιστρατεύουμε κάθε μέσο που υπάρχει για οικονομική ενίσχυση. Γι’ αυτό και στήθηκε αυτή η καμπάνια μέσω του firefund.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή: Firefund

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.